Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.4.2013 15:25
vrbaska

XXX.XXX.37.24

Dobrý den,
chci se zeptat, pokud bude beran zvyklí na lidi, respektive nebude se jich bát. Je větší šance, že začne trkat? Koupili jsme beránka asi ve věku 8 měsíců, nyní je mu něco přes 1 rok... No když k němu přijdu do chlívce tak už je celkem zvyklí a nebojí se, ale venku pořád utíká... Tak prosím poraďte smajlík

16.4.2013 16:01
awery

XXX.XXX.224.25

Moje zkušenost je spíš opačná, když se trochu bojí / ukazuje velký respekt, tak netrká - nedovolí si to.
Jakmile se příliš ochočí, bere vás jako sobě rovného a nebojí se vás a tak klidně začne útočit.
Můj první beran se chodil mazlit, chodil si pro mlsky, vynucoval si je a pak se neostýchal mi pořádně namlátit. Druhý beran ke mě nesmí (má pěkné, silné, velké rohy, tak nechci aby se okolo mě motal). Když dávám ovcím mlsky, tak ho odeženu, když chystám do žlabu, nesmí ke mě min. na metr. Vůbec si nedovolí to co ten minulý, ve stáji se mi vyhne, na pastvině dělá oblouk, aby jsme se nepotkali a kdyby se jednou postavil, tak mám u stáje hůl, pěkně po ruce a dostal by. V říji se sice "blbě" koukal a vadilo mu, když mu sahám na říjící ovce ale dlouho, dlouho varoval než začal couvat. Tak jsem vzala hůl a jak se rozcoval, tak už ji měl. A je klid... myslím, že do příští říje si to zase nedovolí.
Ten minulý mi málem přerazil stehno a už to nehodlám znova podcenit, týden jsem tahala fialovou nohu smajlík smajlík

16.4.2013 17:07
vrbaska

XXX.XXX.37.24

Děkuji.
Nechci, aby trkal...
Naštěstí zase tak zvyklí není..
A také s ním nejsem pořád (jsou u prarodičů..., je mi totiž 14 smajlík)
No u nás jsou už jen bezrozí berani (máme sufflok berana..), po zkušenostech s rohatými smajlík

Může na to mít vliv i počet ovcí? smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.4.2013 17:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já sice ovce nemám, ale soused má čisté sufolky a k bezrohému beranovi nemohli ani chlapi bez pořádného klacku. Dávali si dost bacha a stejně každý absolvoval letecký den stájí. Byl to čistokrevný plemeník a pěkná bestie.

16.4.2013 21:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

berana nejlépe nehladit, nekrmit z ruky, apod. v době pobytu v ohradě s ním ho ignorovat /v době říje si hlídat záda/.

16.4.2013 22:22
michuela

XXX.XXX.130.162

Mám ročního berana suffolka, je neskutečně hodnej, ale rozhodně ho nehladím, nekrmím z ruky a už vůbec bych k němu nepustila děti bez dohledu. Teď jsou ovce s kozama ve chlívě a tak je trochu opráskej, jak přidávám kozám oves, tak nezná bratra a už se mi několikrát stalo, že mi proběhl mezi nohama a já s ena něm kousek projela po chlívě. Totiž každý kdo ho vidí si myslí, ž eje to ovečka co bude mít jehňátka. Jednou chtěl trknout kozu vedle mě, ale jelikož jsem ve střehu,tak jsem po něm vystartovala v domění, že jsem v ohrožení já a chytil kopačku na čumák. Drží si odstup a já ho rozhodně zmenšovat nebudu, až dobu, kdy je třeba dělat paznehty nebo stříhat. Jediný čemu nerozumím, když dojím kozu. Vyskočí na římsu nade mnou, o kterou jsou opřené jesle, jen kouká kolem a jak dodojím a odejdu od kozy, odejde naprosto v klidu, žádný uši dozadu nebo něco podobného. Jako by dohlížel, jestli mi nikdo neublíží. Tohle chování si nedokážu vysvětlit. Trvá to už víc jak měsíc od doby co máme kozy.

18.4.2013 16:27
vrbaska

XXX.XXX.37.24

A nemohl by začít trkat ze strachu? smajlík

18.4.2013 21:19
michuela

XXX.XXX.130.162

vrbaska napsal(a):

Zkušenější by vám asi řekli, že se to může a taky proč, zlomit na cca 3 letech, kdy plně doroste. Některý beran se změní a některý ne, ale to dopředu nezaručí nikdo. Já doufám, že ten můj se nezmění, zatím ho mám ráda a nerada bych ho měnila, ale mám mlaďocha, tak je to spíš v rovině přání.

18.4.2013 21:26
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Tak náš loňský beran je bestie první třídy, je zlý na nás a na jednu ovci, ostatní tři si hlídá ale ta jedna od něj dostala v únoru takovou nakládačku, že z toho zmetala, a to se nás ze začátku bál, pak jsme mu začali dávat chleba a jablka z ruky a byl konec Zdeněk

18.4.2013 21:29
danurba

XXX.XXX.54.200

vrbaska napsal(a):

Ve strachu by beran měl správně utíkat, nikoliv trkat.
Donedávna jsem byla přesvědčená, že trkání je způsobeno hlavně ztrátou přirozeného respektu z člověka. Že když se s beranem nebudu mazlit, nebude trkat. Myslím, že to ve většině případů opravdu platí, ale teď zjišťuji, že to není 100%. Máme dvouletého kozla, koupeného na aukci, od chvíle, kdy jsme ho přivezli domů, byl dost kontaktní, až vtíravý a kousal. Myslela jsem, že je to tím, že ho chovatelé vymazlili. Během dvou let se z kozla stal protivný nevyzpytatelný hajzlík, který má blbý zvyk se o nás opřít hlavou a tlačit, případně nás praštit bokem hlavy. A letos mám po něm 8 kůzlat a jeden ze 4 kozlíků už od dvou měsíců dělá naprosto to samé, opírá se o nás, kouše a pokouší se trkat. Prostě povahově je naprosto stejný, jako jeho otec. Možná by stálo za to, kdyby při bonitaci byli do chovu připouštěni jen kozlíci po bezproblémových kozlech. Ale to je asi velká utopie.

18.4.2013 21:48
vrbaska

XXX.XXX.37.24

Ach joo smajlík nechci aby Bedřich byl zlý...
Ten minulý byl docela v pohodě..lidí se nebál a byl docela v pohodě...smajlík a pro žrádlo by udělal všechno...jediná asi největší jeho špatnost bylo to že si stoupal na plot.... No on byl taková Rambo-koule /150kg/

Když oni ti berani jsou takový asi to vyzní divně "přítulnější" než ovce, ty se bojí víc... No třeba když sme Bedřicha přivezli tak se ovcim moc nelíbil a furt do něj strkali atd. Ale ten beran ho bral v pohodě...odbočuju od tématu vím...

Tak zatím je hodný, dokonce nechá jehňata, která u něj hledají mlíko smajlík

22.4.2013 18:46
vrbaska

XXX.XXX.37.24

Nicméně všem vám děkuju!!! smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík