Měsíc stará kuzlata nepijí-poradíte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2013 12:47
xspam

XXX.XXX.95.102

Dobrý den, máme měsíc kuzlata, už cca 14 dní jsou na pastvině se svojí matkou a starší kozou, která se dojí. Od včerejška má jejich máma nalité vemeno že nemůže chodit a tvrdé. Večer jsme oddojili, dnes ráno jsme oddojili. Nechce jim už postát na pití. Jsou shopná přežít bez mlíka nebo nás čeká dudlíkování? Když jí podržím, nepřijdou se napít. Poradíte? Díky

6.5.2013 20:10
roklanka

XXX.XXX.46.74

Jsou ještě malá,zkuste je naučit na misku s mlékem. Ještě nebudou schopná se nažrat trávy,sena atd.,ještě jim nefungují žaludky.

6.5.2013 21:53
xspam

XXX.XXX.95.102

Podařilo se mi je ulovit a ukecat starší kozu, at je nechá napít. A mezitím se mi podařilo chytit i tu menší a taky jí odpili (Lezla mi skoro po zádech)smajlík. Vemeno povolilo. Ale je jakoby zhmožděné.(????) Včera jsem jí dojila, tak to šlo. A dnes ráno trochu taky ale ted večer jakoby bylo ucpané. Nešla mi podojit. Ale pak to kozlata trochu odcucla. Nezadělali jsme si již na zánět? Vemeno bylo horké. Když bude mít zánět, budou to kozlata pít? Vždycky jim dávala hezky, proč najednou nechce držet? Kously jí a tak jí to bolí-nepostojí -nevycucnou- nalije se a bolí- nechce postát- a jsme v začarovaném kruhu ( Mohlo se to stát?) Děsím se že jí zítra nechytím, nechala jsem jí pro jistotu vodítko 2m, tahá ho za sebou, snad se nezamotásmajlík. Stačí když kozlata dostanou ráno a večer?

7.5.2013 10:19
roklanka

XXX.XXX.46.74

Pokud je vemeno horké,mohl by to být zánět a to by vysvětlovalo,proč jim nechce dát napít,bolé jí. Oddojovat by se mělo hned druhý den po porodu a každý den,zvlášť pokud má koza velké vemeno. Vydojovat je prevence ,proti zánětu. Kůzlatům by mohlo stačit dvakrát denně se napít,už zase nejsou tak malá.

7.5.2013 13:50
xspam

XXX.XXX.95.102

Tak čerstvé info. Ráno pila obě. Za asistence a uvázání kozy.smajlík Vemeno je teplé ale ne napjaté, Pro jistotu jsem ho namazala sádlem s octem. Po porodu jsem oddojovala a kontrolovala. Právě těch 14 dní byly s kuzlatama doma a pila v pohodě. Tak jsme je pustili ven a 14 dní taky ok. Nevim co tak najednousmajlík Ta koza je prvnička ale starala se vzorně. Jak šli pít postála a v klidu si začala přežvykovat. Ted po nich kope a utíkásmajlík Ráno ještě pred krmením bylo vemeno povolené (pila v noci? nebo to bylo vypité ještě z večera?)

Na jednom struku je ranka na pístě spodních zoubků, asi ji kouslo jedno. Takže aspon do třech měsíců budu asistovat u krmenísmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík