Dobrý den, moc prosím o radu. Jsme čerství chovatelé ovcí. Měli jsme 4 ovečky. Jedna dostala jakýsi průjem. Podle manžela ho měla už asi od neděle, ale já jsem si toho nevšimla a on (jako nezkušený) to asi nepovažoval za důležité a ani mi nic neřekl, ani to nijak neřešil. Oznámil mi to teprve včera ráno. To už ovečka chodila jako opilá. Kontaktovali jsme veterináře. Ten ale nebyl schopen dodržet slib, kdykoliv jsme mu volali znovu, že už to s ovečkou vypadá velmi špatně, byl ve spěchu a svůj příjezd stále oddaloval. Dopadlo to fatálně. Ráno "pouze" průjem a malátnost, pak najednou chodila pořád dokola, úplně apatická, v poledne už jenom ležela v krkolomné pozici (hlavu stočenou na jednu stranu, nohy natažené ve strnulé poloze), občas se snažila postavit, ale hned zase spadla. Pak už se ani nezvedla. Kolem druhé sebou házela v křečích, o půl třetí byla mrtvá. Máme na zítřek domluvenou návštěvu jiného veterináře, aby vyšetřil i ty ostatní, případně zjistil v čem je problém a doporučil nějaké očkování. Bohužel, dnes jsme zjistili, že má jakousi řídkou stolici i další ovečka Ještě to tedy není úplně tekuté, ale my už jsme strachem úplně bez sebe. Bojíme se, aby do rána nebyla taky mrtvá, popř. abychom zítra neřešili to samé, co včera, aby veterinář přijel včas... Nevím, jestli radši nemám sehnat nějakého veterináře ještě teď, fakt nevím co mám dělat. Nevím co je to za nemoc. Nemohly něco sežrat? Máme spolu s nimi na zahradě ještě kačeny, a ony těm kačenám občas ujídají jejich krmivo, ač se ho snažíme před nimi schovat sebelíp... A taky máme z části zahrady bažinu - nemůže jim vadit tohle? Nemá někdo zkušenost? Děkuji!!!
Klostridie - to znamená enterotoxemie? My si právě myslíme to samé, ale veterinář říkal, že teď už se to nezjistí... Ta druhá ovečka je zatím v pohodě, tak to tak bude i nadále. Chceme je všechny nechat naočkovat právě proti té enterotoxemii, i proti dalším nemocem, co nám veterinář doporučí. Té uhynulé ovečky je mi hrozně líto, byla to naše nejmilejší, přítulná, krásná Doufám, že moc netrpěla...
Dobrý den,
přišlo se na to z čeho to bylo? Já si osobně myslím, že z toho žrádla pro kačeny. Mohla toho sežrat hodně a nadmula se. Mokrý šrot pro ovce moc dobrý není. Já jsem jeden rok taky chtěla mít ovce a kačeny dohromady a k vůli tomu žrádlu to právě nešlo. Tak jsem postupně dělala ohrady pro kačeny jenže ovce moje plotky hravě překonaly tak mi musel pomoct pánové a udělaly pevnou s palet:) a tam jsem měla kačeny zavřený a pouštěla jsem je jen na pastvu:)