Dobrý den můj dotaz na vás zkušené chovatele je ten jestli je to možné chovat 30ks bahnic na 1Ha samozřejmě vím že je to malý pozemek pro tolik kusů,ale situace s pozemky v mém okolí je totálně žalostná velké družstva mají pronajaty pozemky na dobu neurčitou avšak výpovědní lhůta je pět let chápu že je to jen a jen kvůli dotacím na plochu SAPS pro letošek kolem 6000,.1Ha/rok,ale bohužel stím já nic neudělám.Mámk dispozici 1 Ha pastviny a prostě se svého snu chovat ovečky nevzdám jen kvůli nějakým požíračům pozemků.Proto se ptám zkušenějších chovatelů jestli by nevadilo mít cca 30ks bahnic na cca 1Ha pastviny s dokrmováním senáží nebo senem.Děkuji za každou odpověď
Možné je všechno, nicméně při takovém zatížení nelze mluvit o pastvině, ale o výběhu, protože by se na takové ploše prakticky vůbec nenapasly. Rovněž nemůžete mluvit o dokrmování, jednalo by se totiž o celoroční krmení na 100 %. Takže podle mě by se nejednalo o sen, ale o noční můru. A ta ekonomika by byla taky docela zajímavá, to co by jste utržil za jehňata by tak možná vystačilo na kupování krmení. Pokud bych tedy uvažoval o chovu ovcí na takové výměře, viděl bych to tak maximálně na 10 - 15 kusů podle kvality pastviny.
Mimo krmení by to nejspíš znamenal i průšvih se začervováním.. ne nadarmo je dobré pastviny střídat (když už ne kvůli odpočinku pastvy), ne tak na nich pást celoročně a ještě na tak malé ploše vůči počtu kusů. Chovat ovce se dá pěkně i v menším množství a jak to tak vidím u souseda, který má asi 25 bahnic na 10 ha, tak ten to docela nezvládá. Osobně bych NIKDY nechtěla dojít tam, kam on, se vším, co dělá, potřebuje pomoc. Pokud to chcete jen jako koníčka a zatím jste ovce nikdy nechoval, radši asi začněte s menším množstvím a klidně i kříženců, kteří nejsou tak drazí, ať Vás pak případné chyby v chovu (a úhyny) tolik nemrzí. My jsme měli první rok vyloženě cvičný, o jednoho beránka jsme přišli, druhý měl taky namále a letos zjara jsme málem přišli o ovci, vše z důvodu začátečnických chyb a nevědomostí. Držím pěsti, ať se Vám podaří si splnit sen, ale opravdu ať si nevemete zbytečně víc, než zvládnete, a pak to neodnesou zvířata
M.