Prosím poraďte začínající chovatelce koz, kozy mám od řijna. Jedná se o klasickou bílou kozu, momentálně by měla být cca měsíc březí. Nevím jak to jinak nazvat, dříve měla klasické bobky a teď poslední 2 dny má stolici jako pes, prostě velké hovno. Omlouvám se za ten výraz. Jsou krmené senem, tvrdé pečivo, trocha ovsa a řepa. Prosím o rady co to může být, mám strach aby byla v pořádku.
Každý vidí za řídkým trusem u koz hned začervení.Naše koza byla odčervená,ted je taky březí.Je na seně a běžné stravě a když jsem ráno uviděla v chlívku ten průjem tak mi úplně zatrnulo.I když má stále stejnou stravu zřejmě bylo něco špatného v seně nebo stačí když chléb není úplně tvrdý a je vymalováno.Druhý den už to bylo jak má být.Pokud normálně žere tak asi něco špatného snědla.Zkuste ji nechat jen na seně,pokud to do druhého dne nepřejde skočte na vet.Jana
kelišová
napsal(a):
Každý vidí za řídkým trusem u koz hned začervení.Naše koza byla odčervená,ted je taky březí.Je na seně a běžné stravě a když jsem ráno uviděla v chlívku ten průjem tak mi úplně zatrnulo.I když má stále stejnou stravu zřejmě bylo něco špatného v seně nebo stačí když chléb není úplně tvrdý a je vymalováno.Druhý den už to bylo jak má být.Pokud normálně žere tak asi něco špatného snědla.Zkuste ji nechat jen na seně,pokud to do druhého dne nepřejde skočte na vet.Jana
Dana to napsala dobře,jen neupozornila na koprologický rozbor,ta jistota za cca 200,- stojí. Mnoho koz zahynulo jen proto,že se naslepo odčervuje,přípravky se nestřídají a nebo se odčervuje špatně. Ani měkký chleba (v rozumné míře,brán pouze jako pamlsek) koze neublíží a nerozhodí trávení. Krmit chlebem je zbytečný risk,neb může vyvolat acidozu a koze prd dá. Roklanka
lucieka1
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi,určitě budu konzultovat s veterinářem. Jen jsen chtěla dopředu přibližně vědět na čem jsem. Jen ještě podotknu že koza průjem nemá je to tuhé., v kuse a velké.
Máte li možnost nařežte vrbové a březové proutí a dejte kozám jako pamlsek místo toho chleba čím víc tím líp , koza si vezme jek kolik potřebuje a máte za dva dny zase bobky.R
lucieka1
napsal(a):
Prosím poraďte začínající chovatelce koz, kozy mám od řijna. Jedná se o klasickou bílou kozu, momentálně by měla být cca měsíc březí. Nevím jak to jinak nazvat, dříve měla klasické bobky a teď poslední 2 dny má stolici jako pes, prostě velké hovno. Omlouvám se za ten výraz. Jsou krmené senem, tvrdé pečivo, trocha ovsa a řepa. Prosím o rady co to může být, mám strach aby byla v pořádku.
Pokud by se koza nažrala většího množství řepy, než běžně dostává, také by to změnílo
konzistenci trusu z bobků na velký slepenec, až průjem. Když těch 200kč obětujete, tak
budete mít téměř jistotu, zda se jedná o začervení, nebo pouze chybu v krmení. (Jak správně
odebrat vzorek Vám poradí veterinář a případně Vám na to dá i potřebnou nádobku.