Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.85
Zdravím,
nějak tady ta diskuze začíná nabírat nový směr. Níže u děkování Ludmile, byl i odkaz na ještě nižší diskusi(domácí varianty některých průmyslově vyráběných potravin). Skoro všude se píše o uzení. Chtěl bych si postavit udírnu, ale nějak nevím jak-aby tam byla správná teplota,atd.. Chtěl bych tam udit klobásy, vepřové, atd..
Nemáte někdo nějaký odkaz na stánky, kde by to bylo dobře popsáno.. Nebo nemáte vy někdo nějaký postup? My jsme měli udírnu, jenže byla ve chlévě, který jsem loni předělával a byla už trochu zozpadlá a hlavně byla ve chlévě, což mi připadalo dost špatně-kvůli hygieně a i kvůli samotným zvířatům..
Děkuji za případné rady..
Vojtěch
Ps:pro Ludmilu: už jsem si doma vynutil rohlíky tak snad o příštím víkendu budou.. jdu tisknout recept..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
nějak tady ta diskuze začíná nabírat nový směr. Níže u děkování Ludmile, byl i odkaz na ještě nižší diskusi(domácí varianty některých průmyslově vyráběných potravin). Skoro všude se píše o uzení. Chtěl bych si postavit udírnu, ale nějak nevím jak-aby tam byla správná teplota,atd.. Chtěl bych tam udit klobásy, vepřové, atd..
Nemáte někdo nějaký odkaz na stánky, kde by to bylo dobře popsáno.. Nebo nemáte vy někdo nějaký postup? My jsme měli udírnu, jenže byla ve chlévě, který jsem loni předělával a byla už trochu zozpadlá a hlavně byla ve chlévě, což mi připadalo dost špatně-kvůli hygieně a i kvůli samotným zvířatům..
Děkuji za případné rady..
Vojtěch
Ps:pro Ludmilu: už jsem si doma vynutil rohlíky tak snad o příštím víkendu budou.. jdu tisknout recept..
Tak já jsem si něco našel, ale vůbec tam nejsou žádné parametry a já nevím jaká má být teplota v místě kde bude maso. Četl jsem něco, kde se píše ve o udírně ve tvaru L. Jenže já nemám žádné zkušenosti. Postavit ji to by bylo snadné(strýc, bratranec, manžel sestřenice jsou dobří zedníci a kámoš a máminý přítel-amaterští zedníci, ale zvládli by to). Jenže nevím jaká tam má být teplota.. Poraďte mi někdo prosím..
Vojtěch
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já jsem si něco našel, ale vůbec tam nejsou žádné parametry a já nevím jaká má být teplota v místě kde bude maso. Četl jsem něco, kde se píše ve o udírně ve tvaru L. Jenže já nemám žádné zkušenosti. Postavit ji to by bylo snadné(strýc, bratranec, manžel sestřenice jsou dobří zedníci a kámoš a máminý přítel-amaterští zedníci, ale zvládli by to). Jenže nevím jaká tam má být teplota.. Poraďte mi někdo prosím..
Vojtěch
No teplotu si reguluješ vlastně ohněm! Dáš si teploměr do udírny a zkus to nejprve třeba na nečisto.Zkrátka velice laicky řečeno čím více logicky topíš tím větší tam bude teplota ! A každá uzenina má svojí teplotu jinak budeš udit párky ,bůček,kýtu nebo třeba ryby! ČASEM to budeš mít v oku a budeš udit bez použití teploměru a budeš to mít na háku! Jako to je se vším! Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.168
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No teplotu si reguluješ vlastně ohněm! Dáš si teploměr do udírny a zkus to nejprve třeba na nečisto.Zkrátka velice laicky řečeno čím více logicky topíš tím větší tam bude teplota ! A každá uzenina má svojí teplotu jinak budeš udit párky ,bůček,kýtu nebo třeba ryby! ČASEM to budeš mít v oku a budeš udit bez použití teploměru a budeš to mít na háku! Jako to je se vším! Honza mčf
Ahoj, je sice pravda, že každá uzeniny, (výrobek) potřebují svou teplotu, ale také je potřeba si uvědomit že dělíme uzení "za tepla" a "za studena" (teplým nebo studeným kouřem.
Uzeniny studeným kouřem se udí klidně týden, ale také pak vydrží klidně půl roku, kdežto teplým kouřem to sice vydrží déle než nepřeuzené, ale žádná sláva. Opravdu záleží na tom, co z toho bude. Také už jsem jedl uzené kuře (během 3 hodin) a bylo to super, uplně něco jiného než gryl.
PS: věnoval bych i velkou pozornost nakládání a solení před uzením. Na tom se dá pokazi bych řekl nejvíce. Bohužel odkazy nikde nemam, ale na google.com se najde ledasco. Mimochodem, každý řeník řekne postup, kolik vody, kolik soli, jak často otáčet a jak dlouho to naložit před samotným uzením, uzení už je jen třešnička na dortu a největší chuťový dráždidlo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.68
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj, je sice pravda, že každá uzeniny, (výrobek) potřebují svou teplotu, ale také je potřeba si uvědomit že dělíme uzení "za tepla" a "za studena" (teplým nebo studeným kouřem.
Uzeniny studeným kouřem se udí klidně týden, ale také pak vydrží klidně půl roku, kdežto teplým kouřem to sice vydrží déle než nepřeuzené, ale žádná sláva. Opravdu záleží na tom, co z toho bude. Také už jsem jedl uzené kuře (během 3 hodin) a bylo to super, uplně něco jiného než gryl.
PS: věnoval bych i velkou pozornost nakládání a solení před uzením. Na tom se dá pokazi bych řekl nejvíce. Bohužel odkazy nikde nemam, ale na google.com se najde ledasco. Mimochodem, každý řeník řekne postup, kolik vody, kolik soli, jak často otáčet a jak dlouho to naložit před samotným uzením, uzení už je jen třešnička na dortu a největší chuťový dráždidlo...
http://jaknato.webpark.cz/Uzeni/html/Udirna.html
Tady něco o udírně je. My ji máme ze dvo na sobě postavených skružích, k nimž vede 2 a půl metru dlouhej kouřovod (kameninový roury zakrytý hlínou-takovej rouro hrobeček), na druhym konci je ze šamotek topeniště. Celkem jednoduchý a loni bylo masíko ňm, letos je ještě naložený. Teplotu regulujem druhem dřeva. Hodně štěstí !
Alča
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.138
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
http://jaknato.webpark.cz/Uzeni/html/Udirna.html
Tady něco o udírně je. My ji máme ze dvo na sobě postavených skružích, k nimž vede 2 a půl metru dlouhej kouřovod (kameninový roury zakrytý hlínou-takovej rouro hrobeček), na druhym konci je ze šamotek topeniště. Celkem jednoduchý a loni bylo masíko ňm, letos je ještě naložený. Teplotu regulujem druhem dřeva. Hodně štěstí !
Alča
je to tam docela dobře popsaný. Asi zkusím tento typ udírny, chtěl jsem vědět ty parametry, protože kdyby to tam pak moc hřálo tak jsem nevěděl jak bych to zredukoval(nenapadlo mě to s tou intenzitou ohně) a nerad bych ji pak boural. Do stavby se pustím asi až na jaře..
Děkuji za všechny rady.
Vojtěch
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.197
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
nějak tady ta diskuze začíná nabírat nový směr. Níže u děkování Ludmile, byl i odkaz na ještě nižší diskusi(domácí varianty některých průmyslově vyráběných potravin). Skoro všude se píše o uzení. Chtěl bych si postavit udírnu, ale nějak nevím jak-aby tam byla správná teplota,atd.. Chtěl bych tam udit klobásy, vepřové, atd..
Nemáte někdo nějaký odkaz na stánky, kde by to bylo dobře popsáno.. Nebo nemáte vy někdo nějaký postup? My jsme měli udírnu, jenže byla ve chlévě, který jsem loni předělával a byla už trochu zozpadlá a hlavně byla ve chlévě, což mi připadalo dost špatně-kvůli hygieně a i kvůli samotným zvířatům..
Děkuji za případné rady..
Vojtěch
Ps:pro Ludmilu: už jsem si doma vynutil rohlíky tak snad o příštím víkendu budou.. jdu tisknout recept..
Dobrý den posílám odkaz na stránky o uzení. Vše od nakládání, přez stavbu udírny až po uzení.
http://jaknato.webpark.cz/Uzeni/html/Index.html
Petr
Dobrý den, také bych si chtěla postavit udírnu. Na http://www.homezin.cz/media/jak-postavit-udirnu-1 jsem dokonce našla docela podrobný návod na její stavbu, ale pořád jsem se ještě nerozhodla, z jakého materiálu by bylo nejlepší ji postavit. Používají se cihly, dřevo, plech a další. Z čeho ji máte postavenou vy a jak jste s tím spokojení? Díky.
Treba si pred stavbou novej udiarne zvážiť, či chcete udiť studeným alebo horucim dymom. Ja mám udiareň z dreva, v podstate vyzerá ako "kadibudka" , kamarat si spravil udiareň tiež z dreva ale rozoberateľnú..v mojom širokom okolí má väčšina ľudí udiarne z dreva..a osobne udim zásadne studeným dymom.
Je to pár dnů co jsem řešil po telefonu udírnu s jednou paní tady z diskuse. Řeší jestli koupit plechovou, nebo dřevěnou. Moc jsem jí neporadil, protože mám zkušenosti pouze s vyzděnou z cihel. Vyzděnou uvnitř místnosti a vyzděnou volně v prostoru na zahradě. No a už to je rozdíl v uzení teplým kouřem při teplotě +/- 60°C. Vyzděná, případně uteplená udírna má podle mne tu výhodu, že u ní nemusíte sedět a hlídat. Neumím si představit udit v plechové udírně když je mráz. Ale v každé je třeba se naučit jak přikládat, jak velká polena atd.. Teplotu kouře bych reguloval vzdáleností kouřovodu od udírny, ale nevím jak je to s dehtováním. Spousta známích má dřevěnou, uvnitř vyplechovanou a nedají na ni dopustit, tak si vyberte
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je progres :) Ale slo by to i v klasicky at plechovy nebo zdeny. Misto na prirozenej tah by dodaval tah ventilator rizenej teplomerem. Sikula by to sbastlitl za par korun.
Od loňska máme tuhle: https://www.obrazky.cz/?q=ud%C3%ADrna%20elektrick%C3%A1%20nerezov%C3%A1&fulltext&mm=2#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_term=ud%C3%ADrna%20elektrick%C3%A1%20nerezov%C3%A1&utm_content=obrazky&id=aee6bf78e26d9250
Za mě (uzenářského diletanta) chvála, velmi snadná obsluha, klobásky úžasný.
Začínali jsme s malinkou dřevěnou, končíme s větší zděnou a je to paráda. Rozehřátá je rup šup. Nějakou elektrickou bych asi mít nemohla, kromě vůně produktů miluju i tu vůni kouře, to bych měla pocit, že peču buchtu v troubě a ne udíme
Domácí klobásky, salámy, masíčko, ryby... jaj, už se těším, teď jsou naložené vepřové bůčky a plecka...
xchipsy
napsal(a):
Začínali jsme s malinkou dřevěnou, končíme s větší zděnou a je to paráda. Rozehřátá je rup šup. Nějakou elektrickou bych asi mít nemohla, kromě vůně produktů miluju i tu vůni kouře, to bych měla pocit, že peču buchtu v troubě a ne udíme
Domácí klobásky, salámy, masíčko, ryby... jaj, už se těším, teď jsou naložené vepřové bůčky a plecka...
Krása :) my máme takú jednoduchú, len neviem prísť na to prečo niekedy tam oštiepky vyúdim až za 12h a niekedy to mám za 6h... dávam cca to isté drevo a piliny. Dakedy nie a nie aby to chytilo farbu.
moonika
napsal(a):
Krása :) my máme takú jednoduchú, len neviem prísť na to prečo niekedy tam oštiepky vyúdim až za 12h a niekedy to mám za 6h... dávam cca to isté drevo a piliny. Dakedy nie a nie aby to chytilo farbu.
A je pokaždé i to isté počasie? Protože to má dost velký vliv. Pokud fučí nebo prší, je to na prd a trvá to podstatně déle...
xchipsy
napsal(a):
Začínali jsme s malinkou dřevěnou, končíme s větší zděnou a je to paráda. Rozehřátá je rup šup. Nějakou elektrickou bych asi mít nemohla, kromě vůně produktů miluju i tu vůni kouře, to bych měla pocit, že peču buchtu v troubě a ne udíme
Domácí klobásky, salámy, masíčko, ryby... jaj, už se těším, teď jsou naložené vepřové bůčky a plecka...
Tak ta se vám tedy povedla, máte ji něčím zateplenou ? nebo je to čistý kámen ? mám taky kamennou z pískovce a právě se mi špatně nahřívá, chci ji proto zkusit zevnitř obložit tepelně izolačními deskami co se používají na stavbu krbů a kachlových kamen jestli to pomůže ale nevím, uvidíme, desky už mám rok doma a pořád se k tomu nemůžu dostat, takže klobásky dělám zatím jen na gril i když to taky není špatný, a hlavně se do nich zpracuje všechno to co se jinak zpracovat nedá...ML.
lesakm
napsal(a):
Tak ta se vám tedy povedla, máte ji něčím zateplenou ? nebo je to čistý kámen ? mám taky kamennou z pískovce a právě se mi špatně nahřívá, chci ji proto zkusit zevnitř obložit tepelně izolačními deskami co se používají na stavbu krbů a kachlových kamen jestli to pomůže ale nevím, uvidíme, desky už mám rok doma a pořád se k tomu nemůžu dostat, takže klobásky dělám zatím jen na gril i když to taky není špatný, a hlavně se do nich zpracuje všechno to co se jinak zpracovat nedá...ML.
Uvnitř je něco jako Ytong (nevím co přesně, ale prostě vzhledově takové ty šedé jakoby cihly A zevnitř dveří dub, jinak by to teplo přes to železo taky "utíkalo".
Včera jsme udili ryby, zatopila jsem v 15:20 a za ani ne dvacet minut už tam bylo 50°.
xchipsy
napsal(a):
Uvnitř je něco jako Ytong (nevím co přesně, ale prostě vzhledově takové ty šedé jakoby cihly A zevnitř dveří dub, jinak by to teplo přes to železo taky "utíkalo".
Včera jsme udili ryby, zatopila jsem v 15:20 a za ani ne dvacet minut už tam bylo 50°.
Díky za info Ytong je dobrá izolace, zkusím tam tady dát ty desky když už jsem je koupil a uvidím jen si na to někde ušetřit kousek času ML.
Hmm...ta udírna na obrázcích je opravdu nádherá. To muselo být práce- ale výsledek stojí za to. Já byvh na něco takového jen těžko hledal čas, takže jsem letos koupil gril a udírnu v jednom- říkají tomu lokomotiva. Koupil jsem tady: http://i-market.cz/102-grily Sice jsem měl trochu obavy, jak bude fungovat, ale nakonec jsem nadšený. Jen je nutno počítat s tím, že je to na grilování super, ale do udírny nedostanu žádné extra velké množství masa.