Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.1.2008 19:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.85

Zdravím,
nějak tady ta diskuze začíná nabírat nový směr. Níže u děkování Ludmile, byl i odkaz na ještě nižší diskusi(domácí varianty některých průmyslově vyráběných potravin). Skoro všude se píše o uzení. Chtěl bych si postavit udírnu, ale nějak nevím jak-aby tam byla správná teplota,atd.. Chtěl bych tam udit klobásy, vepřové, atd..
Nemáte někdo nějaký odkaz na stánky, kde by to bylo dobře popsáno.. Nebo nemáte vy někdo nějaký postup? My jsme měli udírnu, jenže byla ve chlévě, který jsem loni předělával a byla už trochu zozpadlá a hlavně byla ve chlévě, což mi připadalo dost špatně-kvůli hygieně a i kvůli samotným zvířatům..
Děkuji za případné rady..
Vojtěch

Ps:pro Ludmilu: už jsem si doma vynutil rohlíky tak snad o příštím víkendu budou.. jdu tisknout recept..

Neregistrovaný uživatel

13.1.2008 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.85

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím,
nějak tady ta diskuze začíná nabírat nový směr. Níže u děkování Ludmile, byl i odkaz na ještě nižší diskusi(domácí varianty některých průmyslově vyráběných potravin). Skoro všude se píše o uzení. Chtěl bych si postavit udírnu, ale nějak nevím jak-aby tam byla správná teplota,atd.. Chtěl bych tam udit klobásy, vepřové, atd..
Nemáte někdo nějaký odkaz na stánky, kde by to bylo dobře popsáno.. Nebo nemáte vy někdo nějaký postup? My jsme měli udírnu, jenže byla ve chlévě, který jsem loni předělával a byla už trochu zozpadlá a hlavně byla ve chlévě, což mi připadalo dost špatně-kvůli hygieně a i kvůli samotným zvířatům..
Děkuji za případné rady..
Vojtěch

Ps:pro Ludmilu: už jsem si doma vynutil rohlíky tak snad o příštím víkendu budou.. jdu tisknout recept..

Tak já jsem si něco našel, ale vůbec tam nejsou žádné parametry a já nevím jaká má být teplota v místě kde bude maso. Četl jsem něco, kde se píše ve o udírně ve tvaru L. Jenže já nemám žádné zkušenosti. Postavit ji to by bylo snadné(strýc, bratranec, manžel sestřenice jsou dobří zedníci a kámoš a máminý přítel-amaterští zedníci, ale zvládli by to). Jenže nevím jaká tam má být teplota.. Poraďte mi někdo prosím..
Vojtěch

Neregistrovaný uživatel

14.1.2008 08:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak já jsem si něco našel, ale vůbec tam nejsou žádné parametry a já nevím jaká má být teplota v místě kde bude maso. Četl jsem něco, kde se píše ve o udírně ve tvaru L. Jenže já nemám žádné zkušenosti. Postavit ji to by bylo snadné(strýc, bratranec, manžel sestřenice jsou dobří zedníci a kámoš a máminý přítel-amaterští zedníci, ale zvládli by to). Jenže nevím jaká tam má být teplota.. Poraďte mi někdo prosím..
Vojtěch

No teplotu si reguluješ vlastně ohněm! Dáš si teploměr do udírny a zkus to nejprve třeba na nečisto.Zkrátka velice laicky řečeno čím více logicky topíš tím větší tam bude teplota ! A každá uzenina má svojí teplotu jinak budeš udit párky ,bůček,kýtu nebo třeba ryby! ČASEM to budeš mít v oku a budeš udit bez použití teploměru a budeš to mít na háku! Jako to je se vším! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

14.1.2008 09:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.168

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No teplotu si reguluješ vlastně ohněm! Dáš si teploměr do udírny a zkus to nejprve třeba na nečisto.Zkrátka velice laicky řečeno čím více logicky topíš tím větší tam bude teplota ! A každá uzenina má svojí teplotu jinak budeš udit párky ,bůček,kýtu nebo třeba ryby! ČASEM to budeš mít v oku a budeš udit bez použití teploměru a budeš to mít na háku! Jako to je se vším! Honza mčf

Ahoj, je sice pravda, že každá uzeniny, (výrobek) potřebují svou teplotu, ale také je potřeba si uvědomit že dělíme uzení "za tepla" a "za studena" (teplým nebo studeným kouřem.

Uzeniny studeným kouřem se udí klidně týden, ale také pak vydrží klidně půl roku, kdežto teplým kouřem to sice vydrží déle než nepřeuzené, ale žádná sláva. Opravdu záleží na tom, co z toho bude. Také už jsem jedl uzené kuře (během 3 hodin) a bylo to super, uplně něco jiného než gryl.

PS: věnoval bych i velkou pozornost nakládání a solení před uzením. Na tom se dá pokazi bych řekl nejvíce. Bohužel odkazy nikde nemam, ale na google.com se najde ledasco. Mimochodem, každý řeník řekne postup, kolik vody, kolik soli, jak často otáčet a jak dlouho to naložit před samotným uzením, uzení už je jen třešnička na dortu a největší chuťový dráždidlo...

Neregistrovaný uživatel

14.1.2008 10:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.68

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj, je sice pravda, že každá uzeniny, (výrobek) potřebují svou teplotu, ale také je potřeba si uvědomit že dělíme uzení "za tepla" a "za studena" (teplým nebo studeným kouřem.

Uzeniny studeným kouřem se udí klidně týden, ale také pak vydrží klidně půl roku, kdežto teplým kouřem to sice vydrží déle než nepřeuzené, ale žádná sláva. Opravdu záleží na tom, co z toho bude. Také už jsem jedl uzené kuře (během 3 hodin) a bylo to super, uplně něco jiného než gryl.

PS: věnoval bych i velkou pozornost nakládání a solení před uzením. Na tom se dá pokazi bych řekl nejvíce. Bohužel odkazy nikde nemam, ale na google.com se najde ledasco. Mimochodem, každý řeník řekne postup, kolik vody, kolik soli, jak často otáčet a jak dlouho to naložit před samotným uzením, uzení už je jen třešnička na dortu a největší chuťový dráždidlo...

http://jaknato.webpark.cz/Uzeni/html/Udirna.html

Tady něco o udírně je. My ji máme ze dvo na sobě postavených skružích, k nimž vede 2 a půl metru dlouhej kouřovod (kameninový roury zakrytý hlínou-takovej rouro hrobeček), na druhym konci je ze šamotek topeniště. Celkem jednoduchý a loni bylo masíko ňm, letos je ještě naložený. Teplotu regulujem druhem dřeva. Hodně štěstí !
Alča

Neregistrovaný uživatel

14.1.2008 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.138

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
http://jaknato.webpark.cz/Uzeni/html/Udirna.html

Tady něco o udírně je. My ji máme ze dvo na sobě postavených skružích, k nimž vede 2 a půl metru dlouhej kouřovod (kameninový roury zakrytý hlínou-takovej rouro hrobeček), na druhym konci je ze šamotek topeniště. Celkem jednoduchý a loni bylo masíko ňm, letos je ještě naložený. Teplotu regulujem druhem dřeva. Hodně štěstí !
Alča

je to tam docela dobře popsaný. Asi zkusím tento typ udírny, chtěl jsem vědět ty parametry, protože kdyby to tam pak moc hřálo tak jsem nevěděl jak bych to zredukoval(nenapadlo mě to s tou intenzitou ohně) a nerad bych ji pak boural. Do stavby se pustím asi až na jaře..
Děkuji za všechny rady.
Vojtěch

Neregistrovaný uživatel

22.1.2008 18:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.197

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím,
nějak tady ta diskuze začíná nabírat nový směr. Níže u děkování Ludmile, byl i odkaz na ještě nižší diskusi(domácí varianty některých průmyslově vyráběných potravin). Skoro všude se píše o uzení. Chtěl bych si postavit udírnu, ale nějak nevím jak-aby tam byla správná teplota,atd.. Chtěl bych tam udit klobásy, vepřové, atd..
Nemáte někdo nějaký odkaz na stánky, kde by to bylo dobře popsáno.. Nebo nemáte vy někdo nějaký postup? My jsme měli udírnu, jenže byla ve chlévě, který jsem loni předělával a byla už trochu zozpadlá a hlavně byla ve chlévě, což mi připadalo dost špatně-kvůli hygieně a i kvůli samotným zvířatům..
Děkuji za případné rady..
Vojtěch

Ps:pro Ludmilu: už jsem si doma vynutil rohlíky tak snad o příštím víkendu budou.. jdu tisknout recept..

Dobrý den posílám odkaz na stránky o uzení. Vše od nakládání, přez stavbu udírny až po uzení.
http://jaknato.webpark.cz/Uzeni/html/Index.html

Petr

13.9.2016 09:58
IlonaNovotna

XXX.XXX.128.34

Dobrý den, také bych si chtěla postavit udírnu. Na http://www.homezin.cz/media/jak-postavit-udirnu-1 jsem dokonce našla docela podrobný návod na její stavbu, ale pořád jsem se ještě nerozhodla, z jakého materiálu by bylo nejlepší ji postavit. Používají se cihly, dřevo, plech a další. Z čeho ji máte postavenou vy a jak jste s tím spokojení? Díky.

10.11.2016 06:44
bobo1

XXX.XXX.15.194

Treba si pred stavbou novej udiarne zvážiť, či chcete udiť studeným alebo horucim dymom. Ja mám udiareň z dreva, v podstate vyzerá ako "kadibudka" , kamarat si spravil udiareň tiež z dreva ale rozoberateľnú..v mojom širokom okolí má väčšina ľudí udiarne z dreva..a osobne udim zásadne studeným dymom.

10.11.2016 07:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Udime horkym i studenym... udirnu mame na podezdivce... dvouplastovou drevenou izolovanou mineralni vatou... zvenci jsou 2cm prkna uvnitr jsou palubky do pera... plneni z vrchu...asi by bylo lepsi plnit dvirky z boku...

10.11.2016 08:41
profesor1

XXX.XXX.192.98

Je to pár dnů co jsem řešil po telefonu udírnu s jednou paní tady z diskuse. Řeší jestli koupit plechovou, nebo dřevěnou. Moc jsem jí neporadil, protože mám zkušenosti pouze s vyzděnou z cihel. Vyzděnou uvnitř místnosti a vyzděnou volně v prostoru na zahradě. No a už to je rozdíl v uzení teplým kouřem při teplotě +/- 60°C. Vyzděná, případně uteplená udírna má podle mne tu výhodu, že u ní nemusíte sedět a hlídat. Neumím si představit udit v plechové udírně když je mráz. Ale v každé je třeba se naučit jak přikládat, jak velká polena atd.. Teplotu kouře bych reguloval vzdáleností kouřovodu od udírny, ale nevím jak je to s dehtováním. Spousta známích má dřevěnou, uvnitř vyplechovanou a nedají na ni dopustit, tak si vyberte

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2017 14:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je progres :) Ale slo by to i v klasicky at plechovy nebo zdeny. Misto na prirozenej tah by dodaval tah ventilator rizenej teplomerem. Sikula by to sbastlitl za par korun.

7.11.2017 22:11
lesakm

XXX.XXX.104.26

Udírna je asi nejlepší dřevěná protože se nejrychleji ohřeje u zděných můžete taky třeba půl dne topit jenom na to aby se dostatečně ohřály stěny, pokud jsou uvnitř studené stěny tak to dehtuje a dehet se potom sráží i na uzenině což není žádoucí, ML.

7.11.2017 22:39
profesor1

XXX.XXX.199.251

Nejlepší je ta, kterou máme a v které se naučíme udit.
Já už bych jinou než zděnou nechtěl. Je pravda že se rozehřívá dýl, určitě ne půl dne. Pak ale už se protopí dřeva minimum.
Je taky otázka jak chceme vlastně udit - studeným kouřem, teplým kouřem.....

8.11.2017 11:51
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Začínali jsme s malinkou dřevěnou, končíme s větší zděnou a je to paráda. Rozehřátá je rup šup. Nějakou elektrickou bych asi mít nemohla, kromě vůně produktů miluju i tu vůni kouře, to bych měla pocit, že peču buchtu v troubě a ne udíme
Domácí klobásky, salámy, masíčko, ryby... jaj, už se těším, teď jsou naložené vepřové bůčky a plecka...

8.11.2017 12:21
moonika

XXX.XXX.133.189

xchipsy napsal(a):
Začínali jsme s malinkou dřevěnou, končíme s větší zděnou a je to paráda. Rozehřátá je rup šup. Nějakou elektrickou bych asi mít nemohla, kromě vůně produktů miluju i tu vůni kouře, to bych měla pocit, že peču buchtu v troubě a ne udíme
Domácí klobásky, salámy, masíčko, ryby... jaj, už se těším, teď jsou naložené vepřové bůčky a plecka...

Krása :) my máme takú jednoduchú, len neviem prísť na to prečo niekedy tam oštiepky vyúdim až za 12h a niekedy to mám za 6h... dávam cca to isté drevo a piliny. Dakedy nie a nie aby to chytilo farbu.

8.11.2017 12:26
ustulina

XXX.XXX.22.113

Xchipsy: no vaše udírna je luxusní smajlík jednou, možná, až, chci!
Ale ta elektrická taky "čódí a voňá", dávaj se dospod hobliny(piliny).

8.11.2017 12:28
xchipsy

XXX.XXX.142.1

moonika napsal(a):
Krása :) my máme takú jednoduchú, len neviem prísť na to prečo niekedy tam oštiepky vyúdim až za 12h a niekedy to mám za 6h... dávam cca to isté drevo a piliny. Dakedy nie a nie aby to chytilo farbu.

A je pokaždé i to isté počasie? Protože to má dost velký vliv. Pokud fučí nebo prší, je to na prd a trvá to podstatně déle...

8.11.2017 13:02
moonika

XXX.XXX.133.189

xchipsy napsal(a):
A je pokaždé i to isté počasie? Protože to má dost velký vliv. Pokud fučí nebo prší, je to na prd a trvá to podstatně déle...

Práveže áno, aj keď je teplo jasno aj veterno chladno, som z toho jeleň.

8.11.2017 13:44
xchipsy

XXX.XXX.142.1

moonika napsal(a):
Práveže áno, aj keď je teplo jasno aj veterno chladno, som z toho jeleň.

Tak to je divné

8.11.2017 14:03
dad

XXX.XXX.225.133

Xchipsy - ty tři poslední fotky jsou nejhezčí

8.11.2017 22:28
lesakm

XXX.XXX.104.26

xchipsy napsal(a):
Začínali jsme s malinkou dřevěnou, končíme s větší zděnou a je to paráda. Rozehřátá je rup šup. Nějakou elektrickou bych asi mít nemohla, kromě vůně produktů miluju i tu vůni kouře, to bych měla pocit, že peču buchtu v troubě a ne udíme
Domácí klobásky, salámy, masíčko, ryby... jaj, už se těším, teď jsou naložené vepřové bůčky a plecka...

Tak ta se vám tedy povedla, máte ji něčím zateplenou ? nebo je to čistý kámen ? mám taky kamennou z pískovce a právě se mi špatně nahřívá, chci ji proto zkusit zevnitř obložit tepelně izolačními deskami co se používají na stavbu krbů a kachlových kamen jestli to pomůže ale nevím, uvidíme, desky už mám rok doma a pořád se k tomu nemůžu dostat, takže klobásky dělám zatím jen na gril i když to taky není špatný, a hlavně se do nich zpracuje všechno to co se jinak zpracovat nedá...ML.

9.11.2017 08:42
xchipsy

XXX.XXX.142.1

lesakm napsal(a):
Tak ta se vám tedy povedla, máte ji něčím zateplenou ? nebo je to čistý kámen ? mám taky kamennou z pískovce a právě se mi špatně nahřívá, chci ji proto zkusit zevnitř obložit tepelně izolačními deskami co se používají na stavbu krbů a kachlových kamen jestli to pomůže ale nevím, uvidíme, desky už mám rok doma a pořád se k tomu nemůžu dostat, takže klobásky dělám zatím jen na gril i když to taky není špatný, a hlavně se do nich zpracuje všechno to co se jinak zpracovat nedá...ML.

Uvnitř je něco jako Ytong (nevím co přesně, ale prostě vzhledově takové ty šedé jakoby cihly A zevnitř dveří dub, jinak by to teplo přes to železo taky "utíkalo".
Včera jsme udili ryby, zatopila jsem v 15:20 a za ani ne dvacet minut už tam bylo 50°.

10.11.2017 00:44
lesakm

XXX.XXX.104.26

xchipsy napsal(a):
Uvnitř je něco jako Ytong (nevím co přesně, ale prostě vzhledově takové ty šedé jakoby cihly A zevnitř dveří dub, jinak by to teplo přes to železo taky "utíkalo".
Včera jsme udili ryby, zatopila jsem v 15:20 a za ani ne dvacet minut už tam bylo 50°.

Díky za info Ytong je dobrá izolace, zkusím tam tady dát ty desky když už jsem je koupil a uvidím jen si na to někde ušetřit kousek času ML.

10.11.2017 11:27
Pevel.Janku

XXX.XXX.45.137

Hmm...ta udírna na obrázcích je opravdu nádherá. To muselo být práce- ale výsledek stojí za to. Já byvh na něco takového jen těžko hledal čas, takže jsem letos koupil gril a udírnu v jednom- říkají tomu lokomotiva. Koupil jsem tady: http://i-market.cz/102-grily Sice jsem měl trochu obavy, jak bude fungovat, ale nakonec jsem nadšený. Jen je nutno počítat s tím, že je to na grilování super, ale do udírny nedostanu žádné extra velké množství masa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík