Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.37
Ahoj lidičky. Chci se zeptat čim vyplachujete dojeni. Dostala jsem radu voda a ocet což mi nepřipada idealni, mam obavu aby mi mezkyslo mleko. A při vyplachováni na pastviné to budu vylevat do trávy. Dosud vše co použivám na mléko myju krystalovou sodou. Pokud vim tak EKOpřipravky obsahuji právé tu sodu a spoustu dalšich ingredienci. A kontroluje to nékdo. Dékuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj lidičky. Chci se zeptat čim vyplachujete dojeni. Dostala jsem radu voda a ocet což mi nepřipada idealni, mam obavu aby mi mezkyslo mleko. A při vyplachováni na pastviné to budu vylevat do trávy. Dosud vše co použivám na mléko myju krystalovou sodou. Pokud vim tak EKOpřipravky obsahuji právé tu sodu a spoustu dalšich ingredienci. A kontroluje to nékdo. Dékuji.
Já nemám biorežim a dojím v dojírně, kde je odpad do kanalizace. Takže používám DEPOSA a K, mám to přímo ze servisu dojení. Ráno zásadový a večer neutrální. Nevím, jestli by to šlo použít na pastvině, je to agresivní a musí se to ředit horkou vodou a vymývat. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj lidičky. Chci se zeptat čim vyplachujete dojeni. Dostala jsem radu voda a ocet což mi nepřipada idealni, mam obavu aby mi mezkyslo mleko. A při vyplachováni na pastviné to budu vylevat do trávy. Dosud vše co použivám na mléko myju krystalovou sodou. Pokud vim tak EKOpřipravky obsahuji právé tu sodu a spoustu dalšich ingredienci. A kontroluje to nékdo. Dékuji.
my po každém dojení bypláchneme dojačku vlažnou vodou s Jarem a pak hodně horkou vodou (asi 60°). 2x týdně do té jarové vody přidáme trochu Sava.Už to tak děláme 2 měsíce a mléko ničím cítit není, ani konev, ani dojačka. Struky při každém mytí vymýváme speciálním konickým kartáčem. Moc ekologické to asi není, vodu z mytí vyléváme do žumpy, ale je to účinné. Důležité je, aby první vymývací voda nebyla vařicí, aby se nerazily bílkoviny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.200
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
my po každém dojení bypláchneme dojačku vlažnou vodou s Jarem a pak hodně horkou vodou (asi 60°). 2x týdně do té jarové vody přidáme trochu Sava.Už to tak děláme 2 měsíce a mléko ničím cítit není, ani konev, ani dojačka. Struky při každém mytí vymýváme speciálním konickým kartáčem. Moc ekologické to asi není, vodu z mytí vyléváme do žumpy, ale je to účinné. Důležité je, aby první vymývací voda nebyla vařicí, aby se nerazily bílkoviny.
Pořídila jsem proplachové zařízení u pana Forsta (www.dojicitechnika.cz)
Řešila jsem obdobně proplach jako většina z vás - vycucla jsem dojačkou půl kbelíku studené, pak kbelík horké s jarem a poté kbelík studené.
Bohužel, s proplachem to nemá nic společného. Proplach dojení - struky, rozdělovač a mléčné hadice - proplachová voda s desinfekčním a mycím prostředkem by měla alespoň 10 minut cirkulovat a to oběma směry. Což zajistí pulzátor proplachu. Voda v obvodu se houpe - což zapříčiní dokonalé vymytí všech záhybů a spojů.
Správný proplach konvového dojení - propláchnutí studenou vodou od mléka (stačí strojem prohnat 5 l vody), 10 min. proplach horkou vodou min 50°C s desinfekcí (př. Despon A nebo K) - nechat cirkulovat, proplach horkou čistou vodou (opět stačí asi 5 l vody) a 10 min. proplach čistou studenou vodou - nechat cirkulovat.
Takto to na doporučení dělám i já. Nemám s tím žádné problémy a čistota je více jak dokonalá. Je fakt, že se tady nedá mluvit o časové úspoře - což je ale jasné. Proto se strojní dojení vyplatí od vyššího počtu dojených kusů.
Já jsem si ten proplach od pana Forsta krapet upravila, abych ušetřila co nejvíce času a manipulace s vodou.
Místo plastové vaničky jsem koupila nerezový kulatý dřez se špuntem, odvod vody do žumpy. K proplachovému zařízení jsem si nechala dotáhnout teplou s tudenou vodu, abych točila vodu přímo do zašpuntovaného dřezu.
Protože před tím jsem lítala s kyblíkama s vodou jak o závod...
Jsem naprosto spokojená.
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pořídila jsem proplachové zařízení u pana Forsta (www.dojicitechnika.cz)
Řešila jsem obdobně proplach jako většina z vás - vycucla jsem dojačkou půl kbelíku studené, pak kbelík horké s jarem a poté kbelík studené.
Bohužel, s proplachem to nemá nic společného. Proplach dojení - struky, rozdělovač a mléčné hadice - proplachová voda s desinfekčním a mycím prostředkem by měla alespoň 10 minut cirkulovat a to oběma směry. Což zajistí pulzátor proplachu. Voda v obvodu se houpe - což zapříčiní dokonalé vymytí všech záhybů a spojů.
Správný proplach konvového dojení - propláchnutí studenou vodou od mléka (stačí strojem prohnat 5 l vody), 10 min. proplach horkou vodou min 50°C s desinfekcí (př. Despon A nebo K) - nechat cirkulovat, proplach horkou čistou vodou (opět stačí asi 5 l vody) a 10 min. proplach čistou studenou vodou - nechat cirkulovat.
Takto to na doporučení dělám i já. Nemám s tím žádné problémy a čistota je více jak dokonalá. Je fakt, že se tady nedá mluvit o časové úspoře - což je ale jasné. Proto se strojní dojení vyplatí od vyššího počtu dojených kusů.
Já jsem si ten proplach od pana Forsta krapet upravila, abych ušetřila co nejvíce času a manipulace s vodou.
Místo plastové vaničky jsem koupila nerezový kulatý dřez se špuntem, odvod vody do žumpy. K proplachovému zařízení jsem si nechala dotáhnout teplou s tudenou vodu, abych točila vodu přímo do zašpuntovaného dřezu.
Protože před tím jsem lítala s kyblíkama s vodou jak o závod...
Jsem naprosto spokojená.
Hanka MKF
Já jen dodám pro ty, co jsou v EKO režimu. Podle evropských směrnic ( a naše kontrolní organizace se jimi řídí) je doslova: K desinfekci dojení, mléčnic, konví a pod. povolen každý přípravek, který je vyroben pro tyto učely. Takže vše, na čem je napsáno : "pro dezinfekci dojení" je v EKO povoleno, narozdíl od JARu, který není povolen.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.200
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jen dodám pro ty, co jsou v EKO režimu. Podle evropských směrnic ( a naše kontrolní organizace se jimi řídí) je doslova: K desinfekci dojení, mléčnic, konví a pod. povolen každý přípravek, který je vyroben pro tyto učely. Takže vše, na čem je napsáno : "pro dezinfekci dojení" je v EKO povoleno, narozdíl od JARu, který není povolen.
Ivan
Jé, naprosto souhlasím -. jsem taky v EKO, takže potvrzuji že je povolen každý přípravek, který má v názvu "pro dezinfekci potrubí dojení".
Hanka mkf