Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 11:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

-vím, že už tu asi diskuze na toto téma proběhla, přesto se ptám. Krmíte někdo kozám chléb ve větším množství? Vždycky jsem to nakrájela usušila a pak to krmím cca 5 krajíčků na kozu někdy i pár navíc. Jenže teď mám 50 starých chlebů a při představě krájení a sušení mi už naskakují puchýře. Jeden můj známý krmí kozla máčeným chlebem(dává mu toho kýbl denně) a kozel vypadá pěkně a nic mu není. Přesto se ptám, dávali byste to kozám máčené? A pokud ano v jakém množství? Určitě neuznávám nějaké pití, pouze namočený a vymačkaný chleba. Předem děkuji za názory.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 12:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.86

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
-vím, že už tu asi diskuze na toto téma proběhla, přesto se ptám. Krmíte někdo kozám chléb ve větším množství? Vždycky jsem to nakrájela usušila a pak to krmím cca 5 krajíčků na kozu někdy i pár navíc. Jenže teď mám 50 starých chlebů a při představě krájení a sušení mi už naskakují puchýře. Jeden můj známý krmí kozla máčeným chlebem(dává mu toho kýbl denně) a kozel vypadá pěkně a nic mu není. Přesto se ptám, dávali byste to kozám máčené? A pokud ano v jakém množství? Určitě neuznávám nějaké pití, pouze namočený a vymačkaný chleba. Předem děkuji za názory.

Jezdím si pro tvrdé pečivo a starý chléb do pekárny pro drůbež.Kozy ,když jdou ven,hodím jim chleba do výběhu a při návratu z výběhu jim dávám do chlívků.Ani za asistence psa nejsou tak rychle přesunuté. Chleba nemáčím,rozkrojím chleba na 8 kusů a ony si s tím poradí.Spíš je to pro ně motivační pochutina,ne hlavní chod. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
-vím, že už tu asi diskuze na toto téma proběhla, přesto se ptám. Krmíte někdo kozám chléb ve větším množství? Vždycky jsem to nakrájela usušila a pak to krmím cca 5 krajíčků na kozu někdy i pár navíc. Jenže teď mám 50 starých chlebů a při představě krájení a sušení mi už naskakují puchýře. Jeden můj známý krmí kozla máčeným chlebem(dává mu toho kýbl denně) a kozel vypadá pěkně a nic mu není. Přesto se ptám, dávali byste to kozám máčené? A pokud ano v jakém množství? Určitě neuznávám nějaké pití, pouze namočený a vymačkaný chleba. Předem děkuji za názory.

O chlebu jsem si našla tato moudra:
Tvrdý chléb a další pečivo je bezesporu vhodnějším pamlskem pro naše čtyřnohé přátele a mimořádně jej lze využít i jako součást krmné dávky. Z hlediska složení je kvalitnějším krmným pečivem chléb než rohlíky či housky, nejlépe chléb celozrnný či tmavý. Kůň z něj získává škroby, které jsou pro něj lépe stravitelné a využitelné.

Základní složkou chleba je pšeničná mouka, případně s přídavkem mouk žitných. Dále voda, kvasnice, kvásek, sůl a případně posypová semena (kmín, slunečnicová semena, lněná, sezamová atd.), nebo další pro určitý typ chleba specifický komponent. Chléb složený z celozrnných muk a bohatý na semena je chléb vhodnější a plnohodnotnější. Navíc obsahuje více vlákniny podporující činnost ve slepém střevě.
Obsah energie v tvrdém chlebu se nachází někde mezi ovsem a ječmenem. Obsah stravitelných dusíkatých látek je v chlebu cca 68 g/kg , tedy jako má kukuřice (méně než oves, i ječmen). Má však vyrovnaný poměr mezi energií a bílkovinami, optimálních „1:5‘‘. Stejně jako u obilnin, je potřeba dávat pozor na nedostatek vápníku a vyššího obsahu fosforu (poměr 1:2,8 Ca:P). Množství fosforu v 1 kg chleba je jako v půl kile kukuřice.
Jelikož je chléb osolen, vykazuje tedy poměrně vysoké hodnoty sodíku a chloru. Tedy cca 3-5krát vyšší hodnoty než u ovsa. Tyto hodnoty je třeba započítat do krmné dávky. Co se mikroprvků týče, dosahuje chléb vyšších hodnot než obilniny (oves, ječmen, kukuřice) u mědi, manganu, kobaltu. Mnoho jiných aspektů je velmi podobných obilninám.
Není tedy vhodné podceňovat živinové schopnosti chleba, nebo naopak jej přeceňovat. Již kilo tvrdého pečiva je nutné započítat do krmné dávky vašeho koně. A kilo chleba není nikterak ohromné množství. Větší množství také může způsobovat kvašení v tračníku a případně vyvolat koliku. Za bezpečnou dávku lze považovat pro dospělého koně vážícího 500 kg množství 3 kg denně.
V případě překrmení však může dojít ke komplikacím. Navíc chléb obsahuje i některé důležité minerály.

To jsem našla jeden článek jako doplněk a krmivo pro koně. Jenže koza je jiná. Je mi jasné, že tvrdý chleba ano, ale ten máčený? Pořád se mi to nějak nezdá.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 12:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
O chlebu jsem si našla tato moudra:
Tvrdý chléb a další pečivo je bezesporu vhodnějším pamlskem pro naše čtyřnohé přátele a mimořádně jej lze využít i jako součást krmné dávky. Z hlediska složení je kvalitnějším krmným pečivem chléb než rohlíky či housky, nejlépe chléb celozrnný či tmavý. Kůň z něj získává škroby, které jsou pro něj lépe stravitelné a využitelné.

Základní složkou chleba je pšeničná mouka, případně s přídavkem mouk žitných. Dále voda, kvasnice, kvásek, sůl a případně posypová semena (kmín, slunečnicová semena, lněná, sezamová atd.), nebo další pro určitý typ chleba specifický komponent. Chléb složený z celozrnných muk a bohatý na semena je chléb vhodnější a plnohodnotnější. Navíc obsahuje více vlákniny podporující činnost ve slepém střevě.
Obsah energie v tvrdém chlebu se nachází někde mezi ovsem a ječmenem. Obsah stravitelných dusíkatých látek je v chlebu cca 68 g/kg , tedy jako má kukuřice (méně než oves, i ječmen). Má však vyrovnaný poměr mezi energií a bílkovinami, optimálních „1:5‘‘. Stejně jako u obilnin, je potřeba dávat pozor na nedostatek vápníku a vyššího obsahu fosforu (poměr 1:2,8 Ca:P). Množství fosforu v 1 kg chleba je jako v půl kile kukuřice.
Jelikož je chléb osolen, vykazuje tedy poměrně vysoké hodnoty sodíku a chloru. Tedy cca 3-5krát vyšší hodnoty než u ovsa. Tyto hodnoty je třeba započítat do krmné dávky. Co se mikroprvků týče, dosahuje chléb vyšších hodnot než obilniny (oves, ječmen, kukuřice) u mědi, manganu, kobaltu. Mnoho jiných aspektů je velmi podobných obilninám.
Není tedy vhodné podceňovat živinové schopnosti chleba, nebo naopak jej přeceňovat. Již kilo tvrdého pečiva je nutné započítat do krmné dávky vašeho koně. A kilo chleba není nikterak ohromné množství. Větší množství také může způsobovat kvašení v tračníku a případně vyvolat koliku. Za bezpečnou dávku lze považovat pro dospělého koně vážícího 500 kg množství 3 kg denně.
V případě překrmení však může dojít ke komplikacím. Navíc chléb obsahuje i některé důležité minerály.

To jsem našla jeden článek jako doplněk a krmivo pro koně. Jenže koza je jiná. Je mi jasné, že tvrdý chleba ano, ale ten máčený? Pořád se mi to nějak nezdá.

Takže ten polotvrdý chleba rozkrájíte a tak jim ho dáte. Jenže tvdý oni ve větších kusech nesežerou nebo ano? Mám obavy, aby se třeba některá hltounka nezadávila. Na krajíčky už se mi to krájet nechce a sušit. Leda, že bych si kvůli kozám koupila kráječ na chleba, ale to se mi nezdá zrovna moudrá investice. Nejlevnější 600,-, a za to je 2,5q obilí. Jsem ráda když se mi podaří nějaký ten krmný chléb koupit, je o něj velký zájem.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 13:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.86

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Takže ten polotvrdý chleba rozkrájíte a tak jim ho dáte. Jenže tvdý oni ve větších kusech nesežerou nebo ano? Mám obavy, aby se třeba některá hltounka nezadávila. Na krajíčky už se mi to krájet nechce a sušit. Leda, že bych si kvůli kozám koupila kráječ na chleba, ale to se mi nezdá zrovna moudrá investice. Nejlevnější 600,-, a za to je 2,5q obilí. Jsem ráda když se mi podaří nějaký ten krmný chléb koupit, je o něj velký zájem.

Polotvrdý krájím na velké kusy a dostávají ho nemáčený.Koza si poradí i s velkým kusem a problém nemají,nehltají,ukusují si z velkého kusu a někdy vypadají velice komicky.Vozím 200 kusů,takže krájet na krajíce nepřipadá v úvahu. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Polotvrdý krájím na velké kusy a dostávají ho nemáčený.Koza si poradí i s velkým kusem a problém nemají,nehltají,ukusují si z velkého kusu a někdy vypadají velice komicky.Vozím 200 kusů,takže krájet na krajíce nepřipadá v úvahu. Roklanka

Hlavně všeho s mírou a když si zvyknou ,tak je to ok. Jediný problém chleba je ,že plesniví. Já taky krmím pečivo a je to v pořadku ,už mají v bachoru rohlíkovce,chlebovce ,koláčkovce a bohužel i koblížkovce. Renata

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 14:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hlavně všeho s mírou a když si zvyknou ,tak je to ok. Jediný problém chleba je ,že plesniví. Já taky krmím pečivo a je to v pořadku ,už mají v bachoru rohlíkovce,chlebovce ,koláčkovce a bohužel i koblížkovce. Renata

- to je hezký - koblížkovci
Když chleba fest přesušíte - já teda suším na kachlákách, ale prej to jde i na radiátoře - tak se vám rozdrobí už za malého tlaku rukama na docela vyhovující části, které už kozy zvládnou rozkřoupat. Nemám možnost sušit cely štrycle, ale půlky ano a ty fakt nadrobíte.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

21.12.2009 15:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
- to je hezký - koblížkovci
Když chleba fest přesušíte - já teda suším na kachlákách, ale prej to jde i na radiátoře - tak se vám rozdrobí už za malého tlaku rukama na docela vyhovující části, které už kozy zvládnou rozkřoupat. Nemám možnost sušit cely štrycle, ale půlky ano a ty fakt nadrobíte.
Jiřina

Když mi náhodou zbude velký nerozkrojitelný kus chleba, usuším vcelku a rozťuknu kladivem nebo sekerou (tupým koncem) na betonku, drobečky nametu a dám slepicím. Chleba jako pamlsek dávám koním, kozám. I kravám na pastvě a máte vidět, jak se naučily přicházet. Zdravím! Katka

Neregistrovaný uživatel

22.12.2009 08:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.98

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Když mi náhodou zbude velký nerozkrojitelný kus chleba, usuším vcelku a rozťuknu kladivem nebo sekerou (tupým koncem) na betonku, drobečky nametu a dám slepicím. Chleba jako pamlsek dávám koním, kozám. I kravám na pastvě a máte vidět, jak se naučily přicházet. Zdravím! Katka

Celé tvrdé bochníky nejlépe zpracujete na cirkulárce. Stačí jemný kotouč a pokud ještě dáte pod pilu krabici, tak zužitkujete úplně všechno. Já říznu šišku podélně a pak už řežu poloviční krajíčky cca 1cm. Doporučuji !!! (No spíše ale jen pro chlapy).
Vašek

Neregistrovaný uživatel

22.12.2009 08:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Když mi náhodou zbude velký nerozkrojitelný kus chleba, usuším vcelku a rozťuknu kladivem nebo sekerou (tupým koncem) na betonku, drobečky nametu a dám slepicím. Chleba jako pamlsek dávám koním, kozám. I kravám na pastvě a máte vidět, jak se naučily přicházet. Zdravím! Katka

Všem děkuji za rady a určitě všechny vyzkouším. Jinak od včerejška krájím na krajíce. Nechala jsem si od přítele nabrousit pořádný nůž a krájím docela rychle. Něco zkusím usušit i ve čtvrtkách. Ale přesně jak jsem si myslela, nikdo máčeným chlebem nekrmí. Se mi zdálo, že je to máčení vhodné tak pro drůbež nebo prasátka. Cukroví mám upečené, tak místo vánočního úklidu krájím a suším chleba.Stejně mě nejvíc baví dělat něco pro kozenky.

Neregistrovaný uživatel

22.12.2009 09:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Všem děkuji za rady a určitě všechny vyzkouším. Jinak od včerejška krájím na krajíce. Nechala jsem si od přítele nabrousit pořádný nůž a krájím docela rychle. Něco zkusím usušit i ve čtvrtkách. Ale přesně jak jsem si myslela, nikdo máčeným chlebem nekrmí. Se mi zdálo, že je to máčení vhodné tak pro drůbež nebo prasátka. Cukroví mám upečené, tak místo vánočního úklidu krájím a suším chleba.Stejně mě nejvíc baví dělat něco pro kozenky.

Krájíte se s tím úplně zbytečně - když nedáte jinak, tak maximálně na ty čtvrtky, na krajíce je to blbost. Vysušit, dobře vysušit, na radiátoře, na kotle ÚT ( ale bacha - nespálit ), nahoře na kachlákách, nebo chcete-li ve vlažné troubě, fakt musí projít teplem, pak tu čtvrtku i půlku lehce rozděláte rukama, ani tu palici nepotřebujete . Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Krájet chleba na cirkuli, to by mi chlap dal
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

22.12.2009 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Krájíte se s tím úplně zbytečně - když nedáte jinak, tak maximálně na ty čtvrtky, na krajíce je to blbost. Vysušit, dobře vysušit, na radiátoře, na kotle ÚT ( ale bacha - nespálit ), nahoře na kachlákách, nebo chcete-li ve vlažné troubě, fakt musí projít teplem, pak tu čtvrtku i půlku lehce rozděláte rukama, ani tu palici nepotřebujete . Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Krájet chleba na cirkuli, to by mi chlap dal
Jiřina

Poslechnu rady moudřejších a budu krájet jen na čtvrtky. Už mě bolí ruce(ale 17 už je jich na krajíce).

Neregistrovaný uživatel

22.12.2009 10:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.103

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Poslechnu rady moudřejších a budu krájet jen na čtvrtky. Už mě bolí ruce(ale 17 už je jich na krajíce).

Je pravda,že dobře usušený bochník se rozpadne na použitelné kousky a někdy stačí jen malá domluva kladívkem.Když jsem na začátku kupovala chleba a mrzlo,vyskládala jsem ho v chodbě jako dříví,chleba zmrzl a vždy jsem si přinesla jen potřebné množství a to po rozmrznutí v kuchyni nakrájela.Pravda,když jsem brala spodní chleby,tak byly jak ementál,samá dírka a já pochopila,proč mám stále kočky v chodbě a necouraj se po okolí ,myši měly chlebovou zmrzlinu a kočky u huby své milované myši . Roklanka

Neregistrovaný uživatel

15.1.2010 22:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je pravda,že dobře usušený bochník se rozpadne na použitelné kousky a někdy stačí jen malá domluva kladívkem.Když jsem na začátku kupovala chleba a mrzlo,vyskládala jsem ho v chodbě jako dříví,chleba zmrzl a vždy jsem si přinesla jen potřebné množství a to po rozmrznutí v kuchyni nakrájela.Pravda,když jsem brala spodní chleby,tak byly jak ementál,samá dírka a já pochopila,proč mám stále kočky v chodbě a necouraj se po okolí ,myši měly chlebovou zmrzlinu a kočky u huby své milované myši . Roklanka

Závěr ze sušení chleba:
Polovinu jsem nakrájela na krajíce a sušila (v paneláku na skříních a všude možně). Druhá půlka na čtvrtky sušena na skříních v místnosti vytápěné krbem(nahoře je fakt teplo přes 30stupňů).
Chleba na krajíce schnul rychle, pak se dobře dává kozám.
Chléb na čtvrtky schnul hodně pomalu (přes 14 dní) a dokonce jsem narazila na plíseň. Naštěstí včas, tak jsem čtvrtky začala otáčet. Po dokonalém vyschnutí se opravdu dá rozlámat na kousky, ale i ty se mi zdá-li dost velké, tak jsem je roztloukala kladivem.

Závěr: Krájení chleba na krajíčky bylo mnohem méně pracné, než úprava a sušení těch čtvrtek. Tím všem děkuji za rady, ale krajíčky se mi přeci jen osvědčili lépe.

Kozenkám chutná obojí.

Neregistrovaný uživatel

16.1.2010 09:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Závěr ze sušení chleba:
Polovinu jsem nakrájela na krajíce a sušila (v paneláku na skříních a všude možně). Druhá půlka na čtvrtky sušena na skříních v místnosti vytápěné krbem(nahoře je fakt teplo přes 30stupňů).
Chleba na krajíce schnul rychle, pak se dobře dává kozám.
Chléb na čtvrtky schnul hodně pomalu (přes 14 dní) a dokonce jsem narazila na plíseň. Naštěstí včas, tak jsem čtvrtky začala otáčet. Po dokonalém vyschnutí se opravdu dá rozlámat na kousky, ale i ty se mi zdá-li dost velké, tak jsem je roztloukala kladivem.

Závěr: Krájení chleba na krajíčky bylo mnohem méně pracné, než úprava a sušení těch čtvrtek. Tím všem děkuji za rady, ale krajíčky se mi přeci jen osvědčili lépe.

Kozenkám chutná obojí.

Člověk by si mohl hubu roztřepit. Řekla jsem na radiátoře, nahoře na kachlákách, na kotle ÚT.
NA SKŘÍNI NE !!!
Na popsaných místech je chleba suchý na troud za dva dny. A plíseň by se vzala kde asi.
Ale co je mi po tom
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

16.1.2010 20:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Člověk by si mohl hubu roztřepit. Řekla jsem na radiátoře, nahoře na kachlákách, na kotle ÚT.
NA SKŘÍNI NE !!!
Na popsaných místech je chleba suchý na troud za dva dny. A plíseň by se vzala kde asi.
Ale co je mi po tom
Jiřina

Samosebou, že jsem radu pochopila. Jenže na krbovky si chleba dávat nesmím(zakázala mi to drahá polovička) a v paneláku netopím. Mám tu teplo 22 i bez zapnutého radiátoru. Jo, zateplení polystyrenem a nová okna udělala své a topí mi sousedi. Chleba vyschnul dobře i na těch skříních a rozlámat také šel, na kusy cca 3x8cm a ty se mi zdály pořád velké, tak jsem je rozbila kladivem.. On tam táhne teplý proud přímo z krbové nástavby. A plesnivět to začalo odspoda. Našla jsem to pouze na jednoum kousku a pak honem všechny začala pravidelně obracet. Přesto vám děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík