Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.4.2010 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.243

Dobrý den,
pasterizujete mléko pro vlastní potřebu? Jakou pasterizaci prosím používáte? Jak dlouho a na kolik stupňů? Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

13.4.2010 21:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Pro dítko pasterizuji - 72 stupňů po dobu 20vteřin. Pak zchladím ve studené vodě.

Neregistrovaný uživatel

13.4.2010 23:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.83

My pasterujeme: 74 stupňů na 30 vteřin a rychle ochladit ve studené vodě, petr

Neregistrovaný uživatel

14.4.2010 09:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.208

Děkuji za odpovědi,
ještě se zeptám dál. Je k mléku šetrnější pasterizace jak uvádíte 72 - 73 st. po dobu 20 - 30 vteřin nebo jak je uváděno v některých receptech 63 - 65st. po dobu 30 min.
Jde mi o to, že si netroufnu nepasterizovat, abych neměla někoho na svědomí, ale chtěla bych mléko ošetřit co nejšetrněji, ať se v něm zbytečně neničí cenné látky.
Jaká jsou rizika nákazy z nepasterizovaného mléka? Co si myslíte o přenosu boreliózy kozím mlékem?
Díky Iva

Neregistrovaný uživatel

14.4.2010 11:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.6

když pasterovat, tak jen na 63 - 65st. po dobu 30 min, je to šetrná pasterace a i pro výrobu sýrů je vhodnější než 71st.
Marta
ekokoza.cz

Neregistrovaný uživatel

14.4.2010 21:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.103

Tak mi to nedá, ale už zase je tu diskuze jak pasterizovat. Je potřeba si uvědomit že mléko je potravina a jakékoliv jeho zahřívání vede k totální destrukci jak bílkovin tak dalších věcí obsažených v něm. Neexistuje žádná šetrná pasterizace, která by zachovala nějakou část nepoškozenou je to blud. Je to jako věřit že po jaderném výbuchu bude část zasažené přírody nekontaminovaná. Mléko je samo o sobě nachystané na požití tak jak ho nadojíte, pokud ho člověk dál tepelně zpracovává zadělává si na zažívací problémy. Syrové mléko ve střevech při trávení kvasí kdežto pasterizované zahnívá. Odtud pramení spousta problémů s různými alergiemi atp. Ona ta pasterizace je výhodná pouze pro obchodníky aby jim nekyslo mléko. Udělejte si doma jednoduchý test dejte na týden do lednice čerstvé mléko a vedle toho pasterizované a uvidíte. Spousta lidí chová kozy právě proto aby jejich děti měly zdravou potravinu a nakonec z něvědomosti a díky neustálé propagandě jim nevědomky vlastně škodí. Takže když už chováte nějakou tu kozu či krávu měli bychom se všichni zajímat o to jak správně nakládat s tímto "bílým zlatem" Jura

Neregistrovaný uživatel

15.4.2010 10:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

"dejte na týden do lednice čerstvé mléko a vedle toho pasterizované a uvidíte."

Uvidíme podle toho, o jakou pasterizaci se bude jednat. Bude-li mléko pasterované šetrnou pasterizací, přirozeně též zkysne, jen o něco později. Bude-li pasterizované na půlroční záruční lhůtu, tak pravda pravdoucí - nezkysne vůbec nikdy, ale po tom půlroce shnije. Nebyla bych tak nekompromisní - těm strávníkům, co by jim případná nákaza z mléka hodně uškodila na zdravotním stavu ( dětem, těhotným, seniorům a těžce nemocným ) bych pasterizovala - hlavně tam, kde se vyskytují nakažená klíšťata ( pokud se dojky pasou ) a tam, kde se krmí senáž/siláž. Jinde je to na uvážení spotřebitele.
Pro sebe zásadně nepasterizuji.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

15.4.2010 21:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.62

Chci se zeptat - v čem pasterizujete? Je nějaká speciální nádoba nebo jak měříte tu teplotu? (mléka mám jen málo)

Neregistrovaný uživatel

15.4.2010 22:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.1

Pasterizuji v nerezovém hrnci. Teplotu měřím teploměrem na zavařování, ale teď již přesně vím, kdy má mléko požadovanou teplotu a tak neměřím. Jinak se většinou mléko ohřívá ve vodní lázni, to nedělám. V nerezovém hrnci se mi mléko ani nepřipaluje. S pozdravem Hanka P.

Přidejte reakci

Přidat smajlík