Vylihlo se nám 10.kuřat dnes je jim dva tydny a dvě během dneška umřela jen u těchto dvou jsem z pozorovala,že spali a z ničeho nic dostali jak kdyby se nemohli nadechnout začali se třást a lapali po dechu pak se jim to povedlo a párkrát se to opakovalo,až jsem je dnes našla uhynulé u ostatních to nepozoruji ,ale co může byt příčina jsou pod žárovkou a dostávají jáhle ,tvaroch z mrkví a strouhankou a vejce též bud s tvarohem nebo strouhankou i písek mají a samozdřejmě vodu.
kelim

XXX.XXX.147.137
A co přívod vzduchu mají dostatečny
Možná je to krmením. Kuřátka mají citlivé zažívání. Ihned po vylíhnutí není vhodné podávat vejce. První dva dny krmím kukuřičným šrotem a k pití dávám černý čaj. Další dny přecházím na směs pro kuřata K1, dávám vodu s přídavkem Acidimidu D. Pokud chcete přidávat vejce (např,že máte neoplozená z líhně), tak nejdříve po 14 dnech a to ještě opatrně. Všechny změny jídelníčku způsobují trávící potíže a malá kuřata se s nimi těžko vyrovnávají. Krmíte-li plnohodnotnou kupovanou směs, není třeba přidávat vejce. Namíchat doma vhodnou směs, chce vědět, jaké požadavky má rostoucí kuře a jaké živiny poskytují které složky. Není to úplně jednoduché a chce to praxi. Kuře je odo přírody spíše býložravec. Hlavní část jídelníčku tvoří směs šrotů - pšenice, kukuřice, soja nebo hrách, oves, ječmen. Jen jeden druh může způsobit nedostatek některých vitamínů. Přebytek živočišných bílkovin a nendostatek vlákniny, způsobí hnití v zažívacím ústrojí a problémy. Dana
Ještě zkontrolujte zadečky, že nejsou ulepené a výkaly by měly být tuhé, kompaktní s bílou špičkou. Jakákoli vodnatelnost, přítomnost krve je známkou onemocnění a je třeba urychleně léčit. Kuřata by měla být aktivní, věnovat se krmení, neměla by být skoro slyšet. Pokud polehávají, choulí se, třesou, nebo spí ve stoje, není něco v pořádku. Změřte teplotu ve výši kuřat. Ve dvou týdnech by měla mít 26°C. Pokud pípají a tisknou se k sobě je jim zima. Kuřata, která jsou v pohodě spí jednotlivě s nataženou hlavičkou. Budete-li mít podezření ne nemoc, žádejte u veta Doxygal a urychleně léčit.Dana
Děkuji asi to bude tou špatnou stravou K1 jsem nesehnala nebo ji mám obědnanou a zítra jí pry pošlou ,vajíčka jim dávám od prvního dne se strouhankou po čase jsem jim dávala tvaroch .Dvě kuřátka maji ulepené zadečky ostatní ne a jáhli .V líhni jsou další vajíčka tak,už budu moudrejší v krmení .
Již jednou někdo moudře napsal, že dávat vejce malým kuřatů, je jako cpát do kojence řízek.Taky ho sní, ale po..... . Protože to není vhodné. Samozřejmě, pak jsou na místě ATB, aby se stím průjmem vyrovnala. Ale nezdá se vám to trochu postavené na hlavu. Dám nevhodné krmení a zároveň léčím katar, který to vyvolá. Tak to dám radši vhodné krmení a nezatěžuji kuřata ATB. Pokud je v pořádku mateřské hejno, nemohou mi malá kuřata onemocnět. Dana
Úplne súhlasím s pani Dankou, kurčatá sa od vyliahnutia majú kŕmiť plnohodnotným krmivom, buď vo forme kúpenej zmesky K1, alebo doma pripravenej z bielkovynových koncentrátov. Pri nedostupnosti ci uz hotovej zmesky, alebo koncentrátov sa dá vypomocť správnym namiešaním kukuričného, pšeničného a sójového (hrachového) šrotu + pridaním vitamínov (nutrimix pre kurčatá). Varené vajcia+struhánka sú pre kurčatá úplne nevhodné.
Přidam svoji zkušenost, když jsem začinal stalo se mi to same, veterinař přišel, otevřel zobačky a ukazal mi , že se každe jedno udusilo vařenym žloudkem, vysvetlil mi že tak mala kuřatka maji se žloudkem problem ho spolknout, lepi se jim až se udusi, udajne se ma v prvnich dnech života davat z vajec radeji jen krajeny bilek.
Ešte jedna rada, odporúčam ACIDOMID D pre hydinu. Oplatí sa do neho investovať, je založený na kyslej báze a je to veľmi dobrá prevencia pred kokcidiózou a iných bakteriálnych onemocneniach. Mne zo 400 ks od vyliahnutia až do 8 týždňov uhinuli 3ks a to som nepoužíval žiadne vakcinácie. Prajem veľa úspechov.