Neregistrovaný uživatel

Zdravím,
není to zrovna nejlepší téma ale co s nadbytečnými kohoutky ?
Tak by mně zajímalo jaká je jateční váha nebo stáří zdrobnělé formy k zaříznutí a na pekáč ?
Z loňska jsem měl kohouta, stáří asi 9 měsíců a na pečení už nebyl, tak šel na papriku .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
není to zrovna nejlepší téma ale co s nadbytečnými kohoutky ?
Tak by mně zajímalo jaká je jateční váha nebo stáří zdrobnělé formy k zaříznutí a na pekáč ?
Z loňska jsem měl kohouta, stáří asi 9 měsíců a na pečení už nebyl, tak šel na papriku .
jateční doba se dost liší podle plemen. Lehká plemena je lépe "zpracovat" v období vypadání juvenilních rýdováků. To odpovídá tak 15-17týdnů stáří. Pozdější věk už kohouti nabírají do kostí a jak se začnou prohánět, také dost zhubnou. Maso j epak sušší.
U středně těžkých je možno "zpracovávat" kohoutky již ve 12 týdnech. Patří sem zejména hempšírky, australky, plymutky a další..
Kohouti také před dospíváním shodí a proto ty dlouhé nohy.Jiank maso středně těžkých je tak akorád protučnělé
Bojovnice rostou velmi pomalu po celou dobu odchovu avšak velmi záhy tvoří široce osvalenou hruď. A nehubnou během dospívání. Maso je čisté bez tuku.
Jako kuře brojlerové to ovšem nebude, protože to je jatečně zralé za měsíc až měsíc a půl. Tak proto ty chrupavky na kostech.
Juraj Kafka
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jateční doba se dost liší podle plemen. Lehká plemena je lépe "zpracovat" v období vypadání juvenilních rýdováků. To odpovídá tak 15-17týdnů stáří. Pozdější věk už kohouti nabírají do kostí a jak se začnou prohánět, také dost zhubnou. Maso j epak sušší.
U středně těžkých je možno "zpracovávat" kohoutky již ve 12 týdnech. Patří sem zejména hempšírky, australky, plymutky a další..
Kohouti také před dospíváním shodí a proto ty dlouhé nohy.Jiank maso středně těžkých je tak akorád protučnělé
Bojovnice rostou velmi pomalu po celou dobu odchovu avšak velmi záhy tvoří široce osvalenou hruď. A nehubnou během dospívání. Maso je čisté bez tuku.
Jako kuře brojlerové to ovšem nebude, protože to je jatečně zralé za měsíc až měsíc a půl. Tak proto ty chrupavky na kostech.
Juraj Kafka
Tak teď jsem moc nepochytil. Co to jsou juvenilní rýdováky ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak teď jsem moc nepochytil. Co to jsou juvenilní rýdováky ?
to jsou ty který vyrustají po kuřecích.
Kuřecí jsou ty špičatý, a po nich následují kulatý podobný adultním, ale užší. Ty však taky ještě vypadnou a vymění se za ty adultní široký kulatý.
Juvenilní= mladistvý
Adultní = dospělý
Omlouvám se za nevysvětlení odbroných termínů.
Juraj kafka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to jsou ty který vyrustají po kuřecích.
Kuřecí jsou ty špičatý, a po nich následují kulatý podobný adultním, ale užší. Ty však taky ještě vypadnou a vymění se za ty adultní široký kulatý.
Juvenilní= mladistvý
Adultní = dospělý
Omlouvám se za nevysvětlení odbroných termínů.
Juraj kafka
Díky Juraji, teď jsem to pochopila i já, ale v praxi to musím vypátrat na našem zvířectvu. Ludmila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.62
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to jsou ty který vyrustají po kuřecích.
Kuřecí jsou ty špičatý, a po nich následují kulatý podobný adultním, ale užší. Ty však taky ještě vypadnou a vymění se za ty adultní široký kulatý.
Juvenilní= mladistvý
Adultní = dospělý
Omlouvám se za nevysvětlení odbroných termínů.
Juraj kafka
a ještě co jsou to rýdováky ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.160
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
a ještě co jsou to rýdováky ?
rýdováky, pera rýdovací, nebo-li rejdovací, mající funkci rejdu,rejdař, kormidelník, řízení, zatáčení, brzda, - jsou hlavními pery v ocase.
JK
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
rýdováky, pera rýdovací, nebo-li rejdovací, mající funkci rejdu,rejdař, kormidelník, řízení, zatáčení, brzda, - jsou hlavními pery v ocase.
JK
Juraji, a jde u drůbeže ve věku, který uvádíte, poznat vady a přednosti jedince, tedy udělat si jaksi předvýběr chovných zvířat? Díky
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.83
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Juraji, a jde u drůbeže ve věku, který uvádíte, poznat vady a přednosti jedince, tedy udělat si jaksi předvýběr chovných zvířat? Díky
Jiřina
jde, hrubé vady jdou poznat, předvýběr dělám už při kroužkování ve věku 12 - 14 týdnů. Martina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jde, hrubé vady jdou poznat, předvýběr dělám už při kroužkování ve věku 12 - 14 týdnů. Martina
tak tak
JK
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.209
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jde, hrubé vady jdou poznat, předvýběr dělám už při kroužkování ve věku 12 - 14 týdnů. Martina
V tomto věku vyřazujeme kuřata podle tvaru hřebínku, kontrolujeme prsní kost zda není pokřivená- ikdyž ta se může pokřivit ještě déle, chybějící drábky , pokřivené prsty a zobák. Selekci na zbarvení a kresbu u většiny barevných plemen ponecháme až další dobu. Pouze naprosto odlišné zbarvení samozřejmě likvidujeme také. St:Toman