Plastová nádoba(na potraviny)40×20×29,víko vrtané na které příjde topná dečka,ještě schází jedna nádoba na vodu(bok se provrtá a spojí s norou trubičkou 2×).Vchod je plast roura 80 mm,délka cca 25 cm.Celé to lze vyndavat(kontrola,čistění atd).Zatím je to pouze příprava tvarovat atd.se teprve bude.Dečka poběží na termostat,vlhkoměr atd bude vytažen na čelní stěnu.Pokud to čas dovolí a budu moct pokračovat dám v případě zájmu další .
tupinambis
napsal(a):
Plastová nádoba(na potraviny)40×20×29,víko vrtané na které příjde topná dečka,ještě schází jedna nádoba na vodu(bok se provrtá a spojí s norou trubičkou 2×).Vchod je plast roura 80 mm,délka cca 25 cm.Celé to lze vyndavat(kontrola,čistění atd).Zatím je to pouze příprava tvarovat atd.se teprve bude.Dečka poběží na termostat,vlhkoměr atd bude vytažen na čelní stěnu.Pokud to čas dovolí a budu moct pokračovat dám v případě zájmu další .
č2
tupinambis
napsal(a):
č4
Dobrý den vzhledem k častým dotazům "hele jak to vůbec vypadá celé" doplním s Vaším dovolením zde pro případné zájemce,na horu ještě příjde topná dečka 7w,řízena tím termocontrolem,čidlo od vlhkoměru.Do kanistru voda(v případě extrém veder možno doplnit o ventilátor umístěn u hrdla kanistru ,vhání vzduch přes kanistr do nory-POZOR JE TŘEBA ODZKOUŠET+ŘÍDIT Hydrometrem.)Světla dodala konplet fa.www,terashop.czto je také častý dotaz co to tam svítí
ono se to nezdá ale foták to nebere super denní světlo
zcela vlevo 50 W Solar raptor-uprostřed Iwasaki 70 W obě vysokotlaké výbojky,v pravo 50W Osram-halogen.
tupinambis
napsal(a):
Dobrý den vzhledem k častým dotazům "hele jak to vůbec vypadá celé" doplním s Vaším dovolením zde pro případné zájemce,na horu ještě příjde topná dečka 7w,řízena tím termocontrolem,čidlo od vlhkoměru.Do kanistru voda(v případě extrém veder možno doplnit o ventilátor umístěn u hrdla kanistru ,vhání vzduch přes kanistr do nory-POZOR JE TŘEBA ODZKOUŠET+ŘÍDIT Hydrometrem.)Světla dodala konplet fa.www,terashop.czto je také častý dotaz co to tam svítí
ono se to nezdá ale foták to nebere super denní světlo
zcela vlevo 50 W Solar raptor-uprostřed Iwasaki 70 W obě vysokotlaké výbojky,v pravo 50W Osram-halogen.
další
Milan233

XXX.XXX.229.90
Dobrý večer.
Velice se mi líbí Vaše provedení přívodu vlhkého vzduchu do nory. Ve svém chovu několika druhů Trnorepů jsem pro ně zhotovil různě provedené nory, některé také plně automaticky klimatizované, ale výhradně vždy s přívodem vlhkosti do písku na dně nory. Zajímalo by mne, jestli se přivedením vlhkého vzduchu do prostoru nory dostatečně do hloubky provlhčí i substrát v noře. U Ur.ornáta mám zatím zásuvkové provedení nor s ručním vlhčením, ale hodlám to tak trochu automatizovat podobným řešením. Jaká je prosím Vaše zkušenost?
Milan233
napsal(a):
Dobrý večer.
Velice se mi líbí Vaše provedení přívodu vlhkého vzduchu do nory. Ve svém chovu několika druhů Trnorepů jsem pro ně zhotovil různě provedené nory, některé také plně automaticky klimatizované, ale výhradně vždy s přívodem vlhkosti do písku na dně nory. Zajímalo by mne, jestli se přivedením vlhkého vzduchu do prostoru nory dostatečně do hloubky provlhčí i substrát v noře. U Ur.ornáta mám zatím zásuvkové provedení nor s ručním vlhčením, ale hodlám to tak trochu automatizovat podobným řešením. Jaká je prosím Vaše zkušenost?
Ahoj a děkuji.Ti tvoji se maj když mají auto .klima.Já používám jen poloauto.Trubky či průchody do nory z kanystru jsou prům.3,5 cm,pokud je normální rok tak to celkem postačuje avšak př.u Ornát musím max 1×týden navlhčit substrát(50%rašelina25%praný říč.pís.25%zem ze zahrádky)tento mám odzkoušen drží vlko poměrně ok.Výška je ho cca.5cm tak 2cm pod okraj 1průchodu což jim asi postačuje protože letos v tom extrému (bydlím v paneláku pod střechou)po otevření nory jsem je přistih jak to řeší jednoduše zaparkuje na průchod z kanistru a nasává vlhko přímo to samo kolísá dle okolních teplot .Toto v mém případě stavby je cca.68-78% bez dodatečného zarosení.Jinak záleží asi přímo na okolních podmínkach to samé jsem mněl u rodičů rodinný dům a zcela to stačilo tam naopak běhalo topení v noře imrvére.Pokud potřebuji tak také musím noru vytáhnout a řádně navlhčit.Ale připravuji zcela nový projekt bohužel nemám momentálně vůbec čas a to bude to samé vzduch+dole v noře rošt jako je výko jemně děrované napojeno též na ten kanystr,akorát šmouluju tu výšku páč jsou to spojené nádoby .Trndíkům zdar.
Díky za odpověď.
Také jsem zkoušel princip spojených nádob a to tak, že základem nor byly taky takové bedny jako ta tvá. Zespod byla přivedena hadicí voda z kanystru, který stál o kus dál mimo terárko. Dna nor jsou cca 20 cm nad podlahou místnosti a hladina vody v kanystru ve stejné výšce. Sázel jsem na prostupování vlhkosti od dna nory pískem ve vrstvě asi 10 cm.
Nefungovalo to, písek byl přemokřelý, byl jak bláto. Vyřešilo se to ale nakonec samo. Mokrý písek se dostal do hadice a vyplnil ji, voda z nory se odpařila a pak stačilo v kanystru udržovat jen tolik vody, aby se dostala do hadice. Následně vyvzlínala pískem v hadici až do nory a vlhkost byla ok.
Směs substrátů v tvé noře má něco do sebe, určitě bude držet vlhkost lépe než písek. Trnoši mi snáší vejce každým rokem, tedy acanhynury a oceláti a pokud je v noře suchý substrát, vejce jsou celkem rychle vysušená. Nebo je samice do nory ani nenaklade a roztahá snůšku po celém terárku.
Automatická klimatizace - nic složitého. Topná deska, hadice, akvarijní čerpadlo, nádoba s vodou a kvalitní termo - hygrostat. Udělá dobrou službu, hlavně tedy v mé delší nepřítomnosti. Při chovu to není až tak smrtelně důležité, při snesení vajec je ale vše jinak. Má představa o dokonalosti je ale ještě pořád trochu jiná. Než mi dospějí všichni ornáti, musím to řešit ještě trochu jinak.
Během chovu trnošů o provedení jejich nor mám ještě nějaké poznatky, ale pro tebe asi nebude nic, co bys už nezjistil sám.
Ať se ti v chovu daří.
Zdravím také moc dík za odpovědˇ.Není nad to probrat to z někým kdo tomu rozumí.Jen jsi potvrdil moji domněnku ohledně spojených nádob,totiž já zde šmouluju to řešení hadice+nora a mám v plánu do hadice vložit samozavlažovací knot-dík za postřeh.Mám na to čas páč jsem vyexpedoval příbuzného U.benti+U.ornata.Tak budu vše přestavovat a plán je rohové terra 220×120×70×65 dךך×v.Jak uvádíš problem se snůškou podobné jsem mněl také u U.ornata.tak chci udělat 2×nora ta druhá moje řešení+2×dno vodní lázenˇ+ topítko či pod topná deska samo řízena dle potřeb budoucích chovanců.To dno pod substrátem cca.3 cm v.jemně děrované atˇmůže vlhkost prostoupit do substrátu (substrát nebude přímo na vodě bude oddělen tím druhým dnem).Zatím zde mám jen své U.flavofaciata(nigorventris intergrade)
.Pokud bude čas tak to na nich odzkouším at později nemusím nic předělávat.Také přeji mnoho dalších úspěchů
.
spojene nadoby se u mne neosvedcily. v lete ted bylo sucho a v noře něco přes 40%. což je skoda. reseni spojených nádob by mě vyhovovalo neb pak by stačila pro všechny nory jedna nádoba s vodou a rozvést hadice do vsech terarek i nor. tím se ušetří prostor a nor může být více.
pokud budou dve nadoby v sobě, spodní nádoba s vodou a nad ni přes sitku substrat . chtelo by to prisun vody hadici z boku at se to nemusi při plnění vodou rozebirat, a nejake pevne sitko at to trndove nerozhrabou.
Ahoj jsem rád,že se ozval další "šilas"konstruktér.K té noře je to úplně stejné jako ty předchozí viz.výše:plast nádoba k ní těsně přiléhající kanystr s vodou z něho 2× průduch pro vlký vzduch(spojeno plast trubky)+2× vstup voda pod plast dno(musí být dostatečně pevné atˇnerezonuje a nepruží cca.1-2 cm nad vodou )jemně děrované atˇmůže vlkost prostoupit.Ten vstup pro vodu mám řešen jeden výše(důvod přelití při doplnování vody kanystr).Zatím pod kanystrem topná dečka voda v něm drží asponˇ u mne perfekt teplo moc to nekolísá.Právě dělám prototyp ,ale solo při zkouškách v jednom starším tera nora jen tak postavena je cca 78-89 % vlhkost.