Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ryby vhodné pro chov ve venkovních nádržích
Sdílet:

Ryby vhodné pro chov ve venkovních nádržích

Akvaristika
Všeobecné

Zájem většiny akvaristů se téměř výlučně zaměřuje na chov ryb exotických, kterým vyhovuje celoročně teplota vody nad 20 st. C. Čím dál tím větší oblibu si však v poslední době získává také tzv. "studenovodní akvaristika". A zvlášť populární je chov bazénních ryb, který zaznamenává v posledních třech letech velký rozkvět!

Kořeny této záliby sahají do doby před našim letopočtem

Tato záliba má své kořeny hluboko v daleké minulosti, už před našim letopočtem, v dobách Velikého Říma se chovaly ryby v bazénech před domy a paláci velmožů a bohatých měšťanů. Tehdy sice ne jenom s estetického důvodu jako dnes, ale také z kulinářského. Doklady o chovu bazénních ryb čistě jenom pro jejich krásu spadají do doby dynastie SONG (960-1127 našeho letopočtu). Tehdy se převážně začínal chovat a šlechtit karas stříbřitý (Carassius auratus).

V bazénech, popř. okrasných jezírkách nejčastěji chováme zlatou aberaci jesena (Leuciscus idus var. orfus), zlatou formu lína (Tinca tinca), různé barevné a tvarové formy karasů zlatých (Carassius auratus auratus) a závojnatek (Carassius auratus var. bicaudatus) a Koi - barevní kapři (Cyprinus carpio). Tyto ryby můžeme chovat venku po celý rok, pokud hloubka bazénu je alespoň 70 cm.

Tropické ryby

Z tropických ryb snášejí dobře chov v bazénech (přes léto) např. danio malabarské (Danio malabaricus), parmička nádherná (Barbus conchonius), mečovky (Xiphophorus helleri), rájovci (Macropodus opercularis). Tyto ryby snášejí teploty do cca 15 st. C. Velmi odolný je kančík (Amphilophus citrinellum), (A. labiatum) a kančík příčnopruhý (Archocentrus nigrofasciatus). Tyto ryby snášejí poklesy teploty většinou až k 12 st. C. Tropické ryby v bazénu přezimovat nelze. Vysazení je možné většinou až v červnu (z teplého akvária nelze rybu náhle přemístit do nižší teploty než 18 st. C, postupné poklesy teploty snášejí ryby lépe než náhlé skoky). Naopak, ryby je třeba vylovit když teploty vody v noci nebo časně ráno budou kolem 14-15 st. C, což bývá tak koncem září, popř. začátkem října. Zapomenuté nebo úmyslně zanechané ryby nemají přes zimu šanci na přežití!!!

Je třeba počítat se ztrátami

Při chovu ryb a to jak domácích, tak i tropických v zahradním jezírku je třeba počítat se ztrátami. Všichni jedinci se na nové podmínky neadaptují, existuje i individuální tolerance k nižším teplotám, nelze dobře kontrolovat zdravotní stav, ryby mohou být loveny volavkami, racky i kočkami, nebezpečí může představovat i žába nebo potápníci, kteří se nenápadně a nepozorovaně usídlí v naší vodní nádrži. Při zimování je také třeba počítat se ztrátami, zejména koncem zimy a v časném jaru, kdy ryby hynou na celkové vysílení nebo na jarní virémii. Během zimování je třeba prosekávat do ledu otvory kvůli prokysličování vody.

Celkově chov ryb ve venkovních bazénech přináší o něco málo vyšší ztráty než chov v akváriu. Na druhou stranu však ryby z bazénu bývají větší a životaschopnější!

Autor textu: Pavel Janešík
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru