Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mořské akvárium v Dubrovníku
Sdílet:

Mořské akvárium v Dubrovníku

V letošním roce v září jsem pobýval v Bosně i Hercegovině a jelikož Dubrovník není moc daleko, tak jsem se rozhodl jej navštívit. Prohlédnout si krásné staré město a také mořské akvárium, které jsem viděl naposledy asi před dvanácti roky.

Historie

Cestou do Dubrovníku jsem se na chvíli zastavil v městečku Trsteno, které je známé arboretem a platany. Arboretum, které založila bohatá rodina Dubrovnické republiky Gutičicové již v roce 1502, jsem tentokrát ,bohužel, pro málo času nenavštívil, snad někdy příště. Součástí arboreta je, mimo jiné, pergola 150 metrů dlouhá a na ní popínavé rostliny z celého světa. Platany jsou v městečku dva a jsou údajně staré více než 600 roků. Byly tedy zasazeny asi v době, kdy u nás panoval Karel IV. K obejmutí toho silnějšího je zapotřebí jedenácti lidí. Pod platany je malé tržiště a stále dostatek turistů.
Mořské akvárium je v Dubrovníku u starého přístavu, v pevnosti svatého Jana, na kterou navazují hradby, které obklopují celý starý Dubrovník. Až do vpádu Napoleonových vojsk v roce 1806 hlavní město Dubrovnické republiky. Akvárium je v přízemí pevnosti a nad ním je námořní muzeum. Vstupné je 20 kun. Je to málo nebo moc? 20 kun je zde cena za čtyři kopečky zmrzliny. Akvárium patří Institutu pro oceánografii a rybářství ve Splitu. Jsou zde vystaveny ryby a ostatní živočichové Jadranského moře. Voda do nádrží se přivádí ze vzdálenosti 80 metrů od břehu, z hloubky 20 metrů a nádržemi neustále protéká.

Návštěva akvária

Akvárium tvoří tři místnosti. V první nejmenší je pokladna, ukázky vrší, schránek korálů, mušlí a amfor vylovených z moře. Druhá místnost je již větší a má tři nádrže zapuštěné v zemi, takové bazény nepravidelných tvarů a pět nádrží klasického tvaru zabudovaných ve zdi. V největší nádrži v podlaze je asi metr veliká želva Caretta caretta, v dalších nádržích ryby, např. velké Epinephelus morginatus dorůstající váhy až 100 kg. Také pět kusů velkých úhořů Conger conger. Ve třetí a zároveň největší místnosti je 36 nádrží, také zabudovaných ve zdi. Ve třech nádržích je ukázka znečištěného moře, v dalších jsou např. ropušnice Scorpaena scrofa a Scorpaena notata, velcí kanici Epinophelus kaninus, velké murény Muraena helena, úhoři Anguilla anguilla, hejna Diplodus sargus a Diplodus annularis, velké Seriola dümerilli, cípalové Mogul sp., hejno pražem Sparus aurata, další kanicové Seranus cabrilla a koníci Hippocampus sp. Dále jsou zde chobotnice Octopus vulgaris, humr Homarus vulgaris, ježovky Paracentrotus lividus a Arbacia lixula. Také zde uvidíte mnoho hvězdic a korálů bez určení druhu.
Zde jsem vyjmenoval jen několik druhů, vystavených je jich podstatně víc, vždyť je v akváriu celkem 44 nádrží a v některých je i více druhů pohromadě. Ryby jsou vystaveny ve velkém počtu a některé jsou pěkně veliké. Hodně nádrží je téměř přeplněno. Je to umožněno neustále protékající vodou.
Co mě trochu vadilo, bylo slabé osvětlení nádrží a výstavních prostor. Takové osvětlení je však optimální pro obyvatele akvárií, jelikož v moři, v hloubkách ve kterých žijí, více světla nemají.

Doporučuji všem

Návštěvníků se zde vystřídá velký počet, akvárium rozhodně stojí za shlédnutí. Já bych doporučil návštěvu také proto, že člověk uvidí, s kým se dělí o krásné Jadranské moře. Každopádně jsem se hodně napil z kašny Onofriovy. V Dubrovníku se říká, kdo se z ní napije, tak se do Dubrovníku určitě vrátí.

Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Jan Fojtl
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru