Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sladkovodní akvaristika pro úplné začátečníky, díl 1. - Co je potřeba vědět, než se do akvaristiky pustíme? 
Sdílet:

Sladkovodní akvaristika pro úplné začátečníky, díl 1. - Co je potřeba vědět, než se do akvaristiky pustíme? 

Akvaristika
Všeobecné

Mohlo by se zdát, že založit akvárium v roce 2020 není nic složitého ani pro úplné nováčky v oboru. Máme internet, který doslova překypuje informacemi, obchod s chovatelskými potřebami v každém městě, pravidelně se konající burzy a samozřejmě stále jsou k dispozici akvaristické knihy. Jenže souběžně s nárůstem možností nám ubyl čas a samozřejmě s ním ruku v ruce přišel i problém se v množství informací zorientovat. 

 

Když se rozhlédnete po sociálních sítích a diskuzních fórech, můžete nabýt dojmu, že akvaristika je především pro lidi movité nebo pro lidi, kteří se vyžívají v technologických novinkách. Mnohé to může od akvaristiky zcela odradit, což je škoda. 

 

Chov vodních organismů totiž nakonec nemusí být vůbec tak komplikovaný, stačí jen trocha studia, pozorování, citu, času a trpělivosti. Tak si to zkusíme vysvětlit skutečně jednoduše a stručně. Podrobnější informace na konkrétní téma si už každý zájemce může dohledávat dále, důležité je pochopit základ. V následujícím pojednání si tedy řekneme, jak začít se sladkovodní akvaristikou.

Účel akvária

Může se to někomu zdát úsměvné, ale než se pustíme do založení akvária, musíme mít alespoň představu, co si od něj slibujeme. Jaký bude mít účel. Proč to vlastně chceme. Někdo si chce prostě přenést krásný kus přírody do bytu, jiný je nadšený pozorovatel etologie ryb, další je zahradník a lákají jej zvláštní vodní rostliny. Můžete ale toužit i pouze po estetickém prvku v interiéru (tam stojí za zvážení, zda nevyužít služby nějakého profesionála a jeho firmy) nebo účelném zařízení pro tření, odchov, karanténu.

I z hlediska motivace je moc pěkné si vytvořit představu, jak to celé má v optimálním případě vypadat (zde však s ohledem na fakt, že akvarijní ekosystém je živý a složený z řady organismů a činitelů, které budeme někdy hůře ovlivňovat).

Místo

Při zakládání akvária se volba místa nesmí podcenit. Zcela logicky nechcete, aby byla vaše chlouba umístěna někde, kde se vám bude špatně obsluhovat nebo kde vám nebude její pozorování pohodlné. Stejně tak má většina z nás jistá omezení daná prostorem, kde chceme nádrž mít. Samozřejmě musíme také mít na zřeteli polohu akvária z hlediska mikroklimatického.

Hrají zde roli především teplota, světlo, hluk a používanost prostoru obyvateli. Nechcete si přece otrávit rybičky lakem na vlasy, který si ráno mnohé akvaristky aplikují, stejně jako je vhodné se vyvarovat umístění nádrže do obýváku, ve kterém se pravidelně konají hlučné a dlouhé večírky. Leccos lze samozřejmě řešit, ale to už je závislé právě na tom, zda si potenciální komplikaci dovedete vyhodnotit dopředu.

Volba nádrže

Hned na začátek si to přiznejme. Kulaté akvárium je tabu, pokud chcete chovat ryby. To, že to někomu "funguje" neznamená, že to bude fungovat začátečníkovi. Kulaté nádrže lze mít jako rostlinné a při zajištění vhodných podmínek a prostoru mohou sloužit jako domov některým vhodně zvoleným bezobratlým. Opravdovým začátečníkům tuto variantu skutečně nelze doporučit! Ale jednu zajímavě řešenou akvarijní kouli můžete vidět v Praze na Pankráci, kde v ní chovají medůzy.

Při volbě nádrže už znáte z předchozího kroku své možnosti - tedy jaké může mít rozměry. Akvárium bude navíc nakonec velice těžké. Kromě vody (připomeňme si, že 1 l vody váží 1 kg) bude obsahovat také nemalé množství substrátu a techniku, takže pozor při volbě umístění! Nádrž samozřejmě nemusí mít nutně jen obdélníkový půdorys, existují různé možnosti a řešení. 

Podstatný detail, který budete také řešit, je zda bude akvárium mít poklop se zabudovaným světlem nebo zda bude mít krycí sklo. Zajímavá varianta je akvárium bez krytí, ale u něj musíte být opatrnější (volba osazenstva, umístění, vybavení). Takové nádrže nabízí úžasné možnosti nadšencům do aquascapingu a pěstitelům rostlin.

Autor textu: Ing. Eva Karbanová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru