Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Řasokoule nejen v akváriu
Sdílet:

Řasokoule nejen v akváriu

V akváriích lze pěstovat bohatou a rozličnou škálu vodních rostlin od drobných kobercových přes stonkové až po plovoucí. Často jsou oblíbené také různé akvarijní mechy. Ty připomíná i pozoruhodná rostlina, jež je ve skutečnosti druhem řasy. Vedle umístění v akváriu, kde může být prospěšná vodním živočichům, nabízí i další možnosti uplatnění, jako jsou různé drobné skleněné nádrže. Můžeme tak jednoduše získat velmi zajímavou a nenáročnou živou dekoraci.

Stručná charakteristika

Řasokoule nebo také řasokoule zelená (Cladophora aegagropila) se v přírodě vyskytuje v jezerech na několika místech severní polokoule. Jedná se o druh vlasovité řasy. Proudy na dně jezer s těmito rostlinami pohybují a vytvářejí tak kulovitý tvar. Řasokoule roste velmi pomalu. Největší kusy se vyskytují v japonském jezeře Akan, kde mohu dosahovat průměru 20 až 30 cm.

Řasokoule v rámci akvaristiky

Řasokoule mohou v akváriu působit velmi esteticky, zvláště jsou-li umístěny ve více kusech. Dále také poskytují prostor i úkryt drobným chovaným živočichů. Akvarijní rybky jimi mohou otáčet, sladkovodní krevetky po nich rády lezou. Pěstování řasokoulí v akváriu je vcelku bez obtíží, pokud jsou splněny některé podmínky. Především nemají rády příliš teplou vodu. Teplota nad dvacet čtyři  stupňů by jim už mohla škodit a zapříčinit jejich rozpad. Proto je umisťujeme v akváriích s živočichy, kteří nepotřebují tolik teplou vodu a přitápění akvarijním topítkem. Vhodné jsou různé nenáročné rybky nebo právě sladkovodní trpasličí krevety.

Řasokoule mimo běžnou akvaristiku

Řasokoule můžeme snadno pěstovat i v různých malých nádržích bez živočichů a akvarijní techniky. Stanou se tak atraktivním doplňkem interiéru, a někdy dokonce i jakýmisi rostlinnými „mazlíčky“. Jako vhodné nádrže lze použít například vázy, skleněné koule nebo miniaturní akvária. V takovýchto nádržkách můžeme řasokoule umístit i po jedné nebo po dvou třech kusech. Dobré je doplnit je například zajímavými malými kameny, oblázky nebo trochou drobnějších, dekorativně působících kamínků. Můžeme tak z jednoduché nádoby bez větší námahy vytvořit designový kousek, který nám bude poskytovat útěchu a potěšení, pokaždé když se na něj podíváme nebo ho bude obdivovat návštěva.

Péče

Péče o řasokoule opravdu není složitá. Řasokoule je jistě jednou z nejméně náročných rostlin. Určité podmínky je však třeba splnit. Již jsme si řekli, že tato rostlinka nemá ráda příliš teplou vodu, pozor tedy na přehřátí například od přímého slunce. Na druhou stranu má ráda světlo, proto se snažíme nádobu umístit na vhodné osvětlené místo, kde nebude hrozit přehřátí. Nádobu je nutné samozřejmě občas vyčistit a vyměnit vodu. Voda je vhodná převařená nebo odstátá. Koulemi je dobré příležitostně otáčet, aby si zachovaly kulatý tvar. Ať už je máme v klasickém akváriu, nebo v malé nádobě, průběžně je při vyjmutí opláchneme mírným proudem vody a také je dobré je opatrně „vyždímat“. Dále jimi občas koulíme v dlaních pro podporu tvaru. Pokud je řasokoule rozpadlá nebo ji už jako rozpadlou získáme, je možné z kousků vytvořit nové malé koule nebo je zformovat do jedné převázáním provázkem a tvarováním do koule. Je-li koule jen polorozpadlá, stačí ji často tvarovat již zmíněným koulením v dlaních a použití provázku není nezbytné.

Něco navíc

I přes svou zdánlivou jednoduchost a dejme tomu obyčejnost jsou řasokoule velmi zajímavými a do jisté míry i atraktivními rostlinami, ze kterých se při malé péči a troše štěstí budeme těšit dlouhou dobu. I když nemáme klasické akvárium, můžeme si díky řasokoulím snadno vytvořit z vhodné skleněné nádoby malý podvodní svět.

Autor textu: Petr Šulc
Autor fotografií zdroj: Petr Šulc
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru