Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2015 08:05
Joggy

XXX.XXX.105.73

Dobrý den,
Jsem začátečník a mám 60 l akvárium. Předtím než jsem do akvária dala ryby, tak jsem ho nechala zaběhnout 3 týdny. Kvalita vody je v normě. Nasadila jsem tam 6 pánčéřníčků (3 leopardí a 3 pandy). Mám je teprve 4 dny. Včera večer bylo všechno v pohodě a dnes, jak jsem se probudila a rožla světlo, tak jsem uviděla bublinky na hladině.Jsou to jikry? Popřípadě jestli ano co sněma mám dělat?
Předem děkuji za rady :).

8.2.2015 09:07
atika

XXX.XXX.213.155

Jikry to fakt nejsou. Jikry panceřníčci lepí na kytky nebo sklo.

8.2.2015 09:40
pidla

XXX.XXX.106.11

Podle mě je to nejspíš tzv. Slepá hladina, pod kterou se zachytily bublinky vzduchu (předpokládám, že máte filtr poháněný vzduchovacím motorkem). Doporučuju pročíst tohle fórum:
http://rybicky.net/forum/6671.

9.2.2015 11:15
Joggy

XXX.XXX.105.73

Podle mě to slepá hladina není. Slepá hladina vypadá spíš jako olej, ale já mám jenom po okrajích na hladině bublinky. A filtr poháněný vzduchovacím motorkem nemám, mám easy crystal box 300.
Jinak děkuji za názor :).

9.2.2015 14:02
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Příčin může být několik. U nově založených akvárií se toto občas stane. Podle fotek se přikláním k názoru pidly, že jde o slepou hladinu. Další možností je nevhodný či nevypraný substrát, který rybky víří. Možná nevyvařený kořen, překrmení nebo nevhodné krmivo atd.. Vzduchujete či jinak hýbete s hladinou ?

9.2.2015 15:29
Joggy

XXX.XXX.105.73

Mám i vzduchovač a filtr samozřejmě jede stále. Před chvilkou jsem se dívala na akvárko a uviděla jsem pánčéřníčka pandu jak sám dělá bublinky z pusy u hladiny. Myslíte že si staví pěnové hnízdo nebo co to teda je?

9.2.2015 15:31
Joggy

XXX.XXX.105.73

A substrát jsem vyprala aji jsem vyzkoušela octový test a kořen v akváriu nemám. Krmím je opravdu po troškách a málo, protoe o krmení nemají moc velký zájem. A krmím je tetra krmivem.

9.2.2015 16:05
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Joggy napsal(a):
Mám i vzduchovač a filtr samozřejmě jede stále. Před chvilkou jsem se dívala na akvárko a uviděla jsem pánčéřníčka pandu jak sám dělá bublinky z pusy u hladiny. Myslíte že si staví pěnové hnízdo nebo co to teda je?

Pěnové hnízdo to není zcela jistě, pancéřníčci ho nestaví, ale kladou jikry většinou na rostliny. To, co jste viděla, je normální způsob, jakým pancéřníček dýchá. Má takzvané střevní dýchání. To znamená, že si tímto pomáhá, když má nedostatek kyslíku ve vodě. Příčin může být víc. Zaprvé málo rostlin, z fotky není vidět celé akvárium, takže to nemůžu posoudit. Potom se to stává, když se ve vodě něco rozkládá, hnije. Další možností je nemoc ryb. Například krupička dokáže doslova ucpat rybí žábry a nutí ryby, které jsou toho schopné, dýchat atmosférický kyslík. Podle vašich fotek to ale vypadá, že rybám v tomto dýchání něco brání, nějaký film na hladině, což mně přivádí zpátky k původní doměnce a to je slepá hladina.
Už mi docházejí nápady, tak napíšu, co bych udělal já. Sebral bych ty nečistoty na hladině ubrouskem, nebo papírovou utěrkou. Pokud to jde, změnil bych směr trysky z filtru, možná bych mu ubral na síle. Teplotu vody na maximálně 24 stupňů ( i příliš teplá voda může ubírat kyslík ). Aspoň jeden den bych úplně vysadil krmení. Odkalil bych akvárium a vyměnil část vody.

Přidejte reakci

Přidat smajlík