Dobrý den, jsem začátečník, akvárko pořízeno před měsícem, včera a dnes větší úhyn rybiček, jinak celou dobu vše v pohodě, nevíte čím by mohlo být? Je možné, že přes den teplota vody 25, ale v noci 22, tak dneska půlku vody z akvárka pryč a dodala čistou, moc mě to mrzí a nevím proč se děje.Děkuji za rady.Třeba dělám, mám něco špatně.
Napište o akva více informací. Co tam chováte za rybičky, který druh uhynul, čím krmíte, jestli máte topítko...jaký filtr...Jinak na foto vypadá moooc hezky, Ale máte nevhodné osvětlení a určitě chybí krycí sklo...Nebojte, jistě se příčiny postupně dopátráme. Já tedy nejsem žádný akva odborník, ale snad ti zkušení poradí.
Rybičky mečovku, ancistruse, živorodky, tetry fantomové, neonky, osvětlení dokoupím, jen nevím jaké, akvárko dlouhé 160cm, krycí skla mám, jen na fotce nejdou vidět, filtr vzduchovej i čistící, uhynulé rybičky si myslím ty živorodky, ale nejsem si jistá jestli jsou ony, kupovala jsem živorodky jinde a vypadají jinak a 3 bojovnice, dvě neonky, kromě teter a ancistruse aspoň 3 od každé.můžu poslat foto, jestli poznáte, nemůžu najít název ani po netu, podle obrázku.
Akvárko mám v ložnici, problém je, že přes den okno zavřené, ale na noc mám mikro, tak jestli ta teplota, nevím.
Udělala jste klasickou chybu začátečníků. Správně by to mělo vypadat takto :
1. rozmyslet si, co vlastně chci a sehnat si informace o zásadách, které musíte dodržovat
2. pořídit si akvárium a všechny ostatní věci ( tam patří samozřejmě osvětlení i topení )
3. instalovat vše do akvária, napustit vodu a nasázet rostliny ( čím víc, tím líp )
4. po měsíci provozu nasadit ryby
Filtr musí běžet nepřetržitě, osvětlení by mělo mít aspoň nějakou pravidelnost, délku svícení si budete muset vyzkoušet, začal bych přibližně na 10 hodinách denně.
Jednoduše by se dalo říct, že ve vašem akváriu nejsou podmínky pro život rostlin ( světlo ) ani rybek ( tím, že nefungují rostliny, hromadí se v nádrži škodlivé látky ). Ta kolísající teplota vše jen umocňuje.
Děkuji za odepsání, mám se co učit, ale věřte, že jsem se vyptávala ve zverimexu a dělala, co mi poradili, možná menší akvárko pro začátečníka, ale četla jsem před a zase psali větší lepší, tak nevím.Po včerejším vyčištěním, zatím žádná rybka, ale ráno se bojím podívat.prosím a ještě radu, může se na noc vypnout filtr čistící nebo kyslíkovej na 6 hodin?vše mi jede i v noci, mé malé osvětlení i filtry, bojím se vypnout, světlo už vybírám na mé akvárko.
Ještě já otrava, ted jsem se dočetla, že když je filtr, ktrej točí proud, nemusí být kyslíkovej s bublinkama, je to pravda?Nemám to jako dekoraci, taky ve zverimexu poradili, že musí být, aby byl kyslík, děkuji za odpověd.
Poznámka: Hlavně musí filtr běžet nepřetržitě, pokud ho vypnete na půl dne (nebo třeba po výpadku elektriky) a pak ho zase spustíte, tak můžete úspěšně otrávit ryby. Při vypnutém proudění vody začnou hnilobné procesy ve zanesených filtračních médiích. Můžete si pořídit i vzduchování, pokud vám nevadí vrčení kompresoru - tím nic nezkazíte a zase by měl běžet pořád.
A pak ještě jedna věc, to co popisujete je klasický vývoj v akváriu, kde není nastartované odbourávání škodlivin pomocí fungujících filtrů. Pokud se vám nepodaří filtry naočkovat bakteriemi z jiného fungujícího filtru, tak to trvá většinou i déle něž měsíc. Lidi si většinou dají rybičky do nově zařízeného akva, ta voda se pomalu kazí, dusitany a dusičtany pomalu stoupají, filtry sice jedou, ale tak po 3 - 4 týdne nastaven první krize. Samozřejmě pomůže výrazná výměna vody. Ale to se může zase opakovat.
Nejlepší je si koupit nějaký kapkový test na NO2 a každý den to kontrolovat a při problémech měnit vodu. Já bych vám doporučovat se zaměřit na ten filtr, čistit ho vždy jenom ve vodě odpuštěné z akva ne v chlorované z kohoutku a nejlépe si sehnat od někoho trochu bordelu z fungujícího filtru na zajetí toho vašeho.
No a na závěr, raději nedoplňovat ryby z různých akvaristik bez karantény, protože riskujete že si donesete nějakou nemoc nebo pro ty ryby to bude velká změna / šok. Většina ryb z akvaristik je zvyklá na teploty kolem 25 °C a po snížení teploty se mohou projevit nemoci...
Nick original

XXX.XXX.22.157
Dobrý den,
špatně jste to pochopila. Svícení je naopak v noci nežádoucí (sviťte 10 - 12 hodin denně), ale něčím pořádným. Filtry (jakékoli), naopak musí běžet nepřetržitě. Ten Váš "kyslíkovej" filtr, jak ho nazýváte slouží primárně jako obrovská kolonie nitrifikačních bakterií, které odbourávají dusíkaté látky z vody (velmi zjednodušeně řečeno). ani ten "proudový" nemá primárně chytat bordel, ale opět slouží k chemickému čištění vody. Bordel odsáváte odkalovačem.
Takže filtry NIKDY nevypínat.
Jak často čistit nádrž určuje kolik a jakých ryb tam budete chovat, zatím to vypadá, že akvárium není přerybněné, takže až se vám podaří trochu napěstovat rostliny, tak ve spolupráci s filtrem to může fungovat / budete jenom odkalovat a co dva týdny prát filtr.
Doporučoval bych tedy jednou týdně odkalovat a ten jeden kbelík dolít čistou vodou, ideálně alespoň půl hodiny odstátou.
Když tam dáte víc živorodek, tak budete muset víc měnit vodu, ale ty malé tetry moc škodlivin neprodukují. Takový orientační vzoreček je 1 cm délky ryby = 1 litr, takže tam můžete mít 200 cm rybiček :).
Děkuji, tak v pondělí po vyčištění celého akvárka, jednou týdně odkalovat, tak kýbl odstátě vody a za tři neděle větší údržbu, rybičky dokoupím, až uvidím, že to funguje, výšku akvárka mám 35cm, tak jsem četla, že pro bety nebo bojovnice, výška by šla, ale poradíte, jak jsou náročné, plavou se nadechnout na hladinu, měla by být nějaká rostlina volně polovoucí nahoře?
Bojovnice bych dal do akvárka pořádně zarostlého rostlinami, aby se rybky mohly schovat. Jednak rostliny plovoucí na hladině a taky nějaké normálně zasazené ve dně, jak tam máte ty hnědovky, ty rostou dost pomalu, chtělo by to zkusit nějakou rostlinu rychleji rostoucí.
Dále co se týká bojovnic, můžete zkusit i jiné čichavce (třeba perleťové, nebo přírodní nebo zlatou formu modrých (sumatranských), apod) ti jsou taky pěkní, míň se rvou.
Ryby, které dýchají vzduch z hladiny, tak jsou háklivé na nachlazení, takže to chce hlídat kapotáž - krycí skla, aby pod ně nešel studený vzduch například při větrání přes zimu.
Dobře, tak zatím nebudu pořizovat, až se nejdřív více naučím, podívam na net, jestli rybky co píšete můžu mít s těma co už mám.Ve zverimexu mi poradili, tak jsem koupila a pak jsem se dočetla, že vůbec nemůžou k sobě.Krycí skla mám na akvárku, ale s teplotou bojuju, jak jsem psala, přes den 25 a přes noc ráno 20-21, ano je to přes tu zimu-mikro otevřená větračka.
Samozřejmě s teplotou vody vám pomůže topítko s termostatem, které se nastavíte na nějakých 24 - 25 °C. Jestli máte zezadu nalepenou tapetu, tak můžete ještě za akva dát desku polystyrenu 1 - 2 cm těsně na sklo a tím taky ušetříte za přitápění, voda se nebudete tak rychle ochlazovat.
Jestli se vám 200 litrů vody ochladí přes noc o pět stupňů, tak to musíte mít v ložnici přes noc tak maximálně 15 stupňů :).
:) mám 17-19 no už zavírám okna, jinak prosím snese se Danio tygrovaná s neonkama?dostala jsem před týdnem 4 rybky, jako dárek, ale neonky začínají mít okousaně ocasky, tak musím přijít kdo dělá, jinak mám v akvárku ještě paví očka, tetry fantomové, živorodky, ancistruse a mečovku, děkuji za pomoc.
V téhle sestavě bych to viděl na mečovku, ty občas zlobí ostatní ryby.
Ale mně by moc zajímala jedna věc. Neberte to nějak zle, ale mně hrozně zajímá příběh, jak člověk, který o akvaristice neví vůbec nic, přijde k akváriu, o kterém neví, co potřebuje a k rybičkám, u kterých nezná ani základní životní nároky a vlastně ani neví, které ryby má. Opakuju, neberte to zle, fakt mně to děsně zajímá.
K akvárku jsem přišla, tak že to byl dárek i s rybičkama, jak jsem psala, proto jsem nevěděla ten název, rybičky co jsem názvy psala, už jsem si pořídila sama, proto ty názvy vím, tak asi tak.A bylo mi líto se toho zbavovat a ani jsem nechtěla, chytlo mě to, tak by to byla škoda nechat.Jen se chci naučit jak a co, abych napáchala co nejmíň škody a rybičkám uchránila životy :), proto se furt ptám, vím naivně, ale ve zverimexu říkají něco jiného, pak se dočtu něco jiného, proto ty otázky a prošení o rady a děkuji za odpovědi všem i těm, co se mi špatně čtou, ale zase pomůžou, že zatnu zuby a řeknu si, se naučím a taky třeba za páááár let, budu někomu radit :)tak ještě jednou děkuji.