Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2005 14:32

Takdle se me vybarvil jeden z tercovcu v akvarku, poradi te mi co stim?

10.7.2005 18:18

green napsal(a):

Fotka sice není moc dobrá, ale myslím, že je to Hexamitoza, tzv.děrová nemoc. Její léčení je dost obtížné. Většinou napadá oblast okolo hlavy a žábry. Z kůže mohou vystupovat malá bílá vlákna. Zkuste použít Metronidazol (Entizol). Tablety bývají po 250 mg, použijte tedy 1 tabletu na 50 litrů vody. Před použitím tablety rozdrťte v menším množství vody a pak roztok pomalu nalijte do akvária. Vypněte na týden filtraci. Po týdnu vyměňte třetinu vody a léčbu opakujte. Podařilo se mi takto terčovce vyléčit. V akvaristikách je také dostupný přípravek Hexamita, ale ten nemoc nevyléčil, ani nezpomalil. Při léčbě i po ní, je nutné chovat terčovce v co nejlepších podmínkách.
MAX.

3.8.2005 14:32

green napsal(a):

Ano, tak mi to tak přijde. Fotku jsem stáhl s zvětšil a přijde mi to jako Hexa. Léčí se to dost zle a docela závidím Maxovi, že se mu podařilo ji vyléčit. Pokud nemáš dostatečné zázemí (další akvárium a vybavení na karanténu) není to tak jednoduché. Já bych takovou rybku asi obrečel, ale z akvária bych ji odstranil. Nákladnost léčení je vyšší než cena nové rybky. Pokud by to byl jeden z chovného páru, tak bych ty peníze investoval, ale jinak ne. Je to jen můj názor, tak mě za něj nekamenujte. :-)
Discuse se musí chovat v maximálně dobrých podmínkách, jinak se ta nemoc stane pro chovatele celkem běžná.
Rybky jsem kupoval jen od chovatele. Nikdy ne v akvaristice. Tam na ně nemají čas a často se k sobě dostanou ryby, které se navzájem nakazí. To je rada do budoucna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík