Dobrý den,prosím chovatele o radu, chovu těchto krásných ryb.Velikost nádrže atd.na netu jsou jen obecné rady a zdá se mi,že to nebude to pravé ořechové.Nerad bych si ryby pořizoval,abych následně pozoroval jejich úhyn.Děkuji za trpělivost a následné rady.Mám zkušenosti z afrikan i amerikan cichlidami a mám i odchovy.Chtěl bych chovat i discuse.Milan z Mostu
douglas
napsal(a):
Dobrý den,prosím chovatele o radu, chovu těchto krásných ryb.Velikost nádrže atd.na netu jsou jen obecné rady a zdá se mi,že to nebude to pravé ořechové.Nerad bych si ryby pořizoval,abych následně pozoroval jejich úhyn.Děkuji za trpělivost a následné rady.Mám zkušenosti z afrikan i amerikan cichlidami a mám i odchovy.Chtěl bych chovat i discuse.Milan z Mostu
Milane...diskusy jsem choval asi tři roky a dokonce jsem od nich měl pár odchovů. Za tu dobu jsem si stačil všimnout pár věcí, které jsou pro tyto ryby opravdu důležité, aby se rozmnožily. Co se týče velikosti nádrže, tak platí pravidlo že čím větší, tím lepší. Počítejte však s minimem pro jednoho dospělce...100l vody na rybu. Pořiďte ale větší skupinu...například 5 - 10 ks. Nevznikají potom mezi nimi tak často různé potyčky a lépe se jim daří. Jinak je důležitá dobrá potrava...nejlépe živá, nebo kvalitní mražená. Jako doplněk lze použít například strouhané hovězí srdce, nebo krmení určené přímo pro diskusy. Dobré je terčovce chovat na holém dně a pokud chcete umístit do akvária ristliny, potom v květináčích. Je to lepší, protože tak vidíte veškeré zbytky potravy, které můžete ihned odsát a ty se potom ve vodě nekazí a neuvolňují se tak do vody jedovaté dusíkaté splodiny. K filtraci postačí obyčejný pěnový vnitřní filtr, který každý týden properte. Jinak ke kondici ryb přispívá také měkká voda. Pokud máte možnost, pořiďte si demineralizační kolonu, nebo nějaký spolehlivý zdroj měkké a kyselé vody. Není to nutností, protože za tu dobu, co se diskusi chovají v našich akváriích se již hodně přizpůsobili a proto prospívají i ve vodě tvrdší, ale měkká voda je pořád lepší. Teplotu udržujte tak 30 - 31°C. Pokud by se vyskytla nějaká nemoc - krupice, plísně a podobně - tak nejprve zkuste léčit zvýšením teploty třeba až na 35°C. Pokud se chování ryb do 24 hodin nezlepší, aplikujte léčivo. Používejte však vždy ty nejlepší přípravky. Mohu Vám říci, že se to skutečně vyplatí. Terčovci patří stále ještě mezi velmi choulostivé ryby a větší chyby těžko nesou. To je asi vše, co mě momentálně napadlo. Pokud budete mít ještě nějaké dotazy, potom se klidně ptejte. Nejsem tu mezi akvaristy často, tak můžete psát na můj mail.Přeji hodně štěstí v chovu a nebojte se je koupit...pokud dodržíte jejich základní požadavky, odmění se Vám svou krásou.
#Honza#
douglas
napsal(a):
Choval jsem a odchovával terčovce více než 10 let. Svou radu pro vás shrnu do několika bodů :
1) Kupte ryby z kvalitního chovu. Pokud tak učiníte, máte o 50 % méně problémů. A ještě jedna věc. Kvalitní chov se nerovná chovu kde se produkují tísíce ryb ročně.
2) Kupujte minimálně 10 ryb a to ve velikosti okolo 5 cm v těle.
3) Minimum pro 1 dospělou rybu je 50 l. Doporučuji však více. Mláďata je nutno dát do přiměřeně menšího okvária.
4) Kvalitní krmivo - živé, mražené, suché - značkové!!
5) Teploto okolo 28°C.
6) Kvalita vody - denní odsávání zbytků potravy, 1 x týdně výměna 1/3 vody v akváriu. K chovu není vůbec důležité sledovat tvrdost. Stačí běžná vodovodní. K odchovu bych doporučil se poradit s chovatelem, od kterého jste koupil mladé. Každá chovná linie je jinak náročná na chemizmus vody.
A na závěr ještě jednu radu. Skutečně to nejdůležitější je kvalita krmení a kvalita vody.
Chovu zdar
douglas
napsal(a):
Ahoj, také prosím o radu.
Uvažuji o pořízení terčovců. Do 400l akva bych chtěla 4 - 6 terčovců, barvu ještě nevím, ale chtěla bych dvě barvy.
Můj první dotaz je, kde sehnat kvalitní terčovce? Máte někdo kontakt na někoho z Prahy nebo středočeského kraje?
Nechci je odchovávat. Spíš je chci jen tak pro radost. Proto mám takovou představu, že kromě terčovců bych ještě do akva dala tetry (asi měděné), pancéřníčky a ancistruse. Je to možné?
Díky za odpovědi
lakukacka
napsal(a):
Uvažuji o pořízení terčovců. Do 400l akva bych chtěla 4 - 6 terčovců, barvu ještě nevím, ale chtěla bych dvě barvy.
Můj první dotaz je, kde sehnat kvalitní terčovce? Máte někdo kontakt na někoho z Prahy nebo středočeského kraje?
Nechci je odchovávat. Spíš je chci jen tak pro radost. Proto mám takovou představu, že kromě terčovců bych ještě do akva dala tetry (asi měděné), pancéřníčky a ancistruse. Je to možné?
Díky za odpovědi
je to možné... http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=2230
lakukacka
napsal(a):
Díky za odpovědi
Dle mých zkušeností to ancistrus zvládne ,ale tetra měděná tu vysokou teplotu asi ne, spíše červené neonky.