Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Terarijní zvířata - plži (Achanita fullica)
Sdílet:

Terarijní zvířata - plži (Achanita fullica)

Největší suchozemský šnek na světě, českým názvem oblovka velká.

Popis

Základním zbarvením ulity je bíložlutá, ta je pokryta hnědočernými nepravidelnými klikatými pruhy. Zbarvení těla plže je také bíložlutě. “Hřbet” je zbarven světle hnědě a směrem k ústům postupně tmavne.

Původ: Zimbabwe

Velikost: ulita dorůstá až do velikosti 20 cm.

Chov

Protože jsou to navzájem mírumilovná zvířata, můžeme je bez obav chovat ve skupinách. Mláďata chováme v plastových přenoskách či v akváriu, které je svrchu zabezpečeno proti úniku zvířat. Velké plže přemisťujeme nejlépe do prostorných terárií. Pro šneky volíme co největší nádrže, rychleji rostou. Optimální terárium pro velké šneky (pro chov 1-2 zvířat) by mělo mít rozměry 40x30x30 cm (d x š x v). Jako podklad je nejvhodnější akvarijní štěrk. Krmítka na potravu či na vodu volíme nejlépe kameninová, jsou stabilní a nepřevrhnou se. V nádrži stačí pokojová teplota a vlhkost asi 70-80 %. Tu udržujeme pomocí vodního rozstřikovače na rostliny. Stříkat můžeme všude. Zvířata smočená vodou se probudí a jdou hledat potravu. U mláďat je zvláště důležité pravidelné postříkání ulity, protože jejich schránka je v růstu a při dobré vlhkosti se neláme ani neloupe.

Mají bohatý jídelníček, který tvoří převážně ovoce a zelenina, např. salát, jablko, okurky, brambor, banán, hruška... Také ale pampeliškové listí, lupeny, vařená mrkev, piškoty či granule (pro králíky/hlodavce) rozmočené ve vodě.

Voda není nutná, šnek ji přijímá ve šťavnaté stravě nebo se jednoduše napije kapek ze stěny terária. Přesto ale vodu můžeme předkládat v kameninové misce.

Základem dobrého růstu ulity jsou nadrobno natlučené vaječné skořápky či sépiové kosti (seženeme v každém zverimexu). Sépiová kost je méně pracnější a stačí ji pouze položit do nádrže tvrdou stranou dolů. Šnek si potřebné množství vyhlodá. Čas od času vyhlodanou či znečištěnou kost odstraníme a vyměníme za novou.

Rozmnožování

Pohlavní dospělosti šneci dosáhnou asi v 1,5 roce. Jsou to hermafroditi a tak stačí mít spolu jakékoliv dva (či více) dospělé jedince. Pří páření se dva šneci položí vedle sebe a propojí se pohlavním orgánem, který mají umístěný na pravé straně těla za tykadlem. Po 3 - 4 týdnech každý z nich naklade 40 - 200 kusů vajíček, velikosti hrášku. Ty raději vybereme a přemístíme do jiné nádoby (dózy), v které udržujeme stejné klima jako u šneků. U šneků totiž hrozí, že vajíčka poškodí. Po 10-14 dnech se z vajíček začnou líhnout drobní šnečci se světlou schránkou.

Na zimu se zpravidla šneci zavíčkují a několik týdnů hibernují. Pomoci k tomuto procesu můžeme tím, že budeme postupně snižovat teplotu a množství krmiva. Šneci po dobu jejich přirozeného odpočinku naberou sil a lépe se pak příští rok množí.

Manipulace

Pokud chceme přemístit šneka, jednoduše ho uchopíme za prostředek ulity (nikoliv za konec, který roste - blíže tělu). Velké šneky musíme ještě opatrně “odlepit” z podkladu.

Svou oblibu mezi chovateli si získali nejen pro svou vyjímečnou velikost a snášenlivost, ale i proto, že jsou zvědaví a na potravu vcelku nenároční.

Autor textu: Jarmila Opluštilová
Autor fotografií zdroj: Jarmila Opluštilová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru