Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sklípkani - Aphonopelma pallidum (Cambridge, 1897)
Sdílet:

Sklípkani - Aphonopelma pallidum (Cambridge, 1897)

Obývá Severní Ameriku, především Mexiko, Chihuhua, Amula, Zopilote in Guerrero.

Mláďata

Mláďata tohoto vcelku mírného druhu v útlém mládí sice poměrně rychle rostou, ale velikostní přírůstky mají malé. Změny nastávají přibližně od 6. svleku, kdy už u nich můžeme zpozorovat typické zbarvení a velké velikostní nárůsty po svleku. Z vlastní zkušenosti mohu uvést, že samice ve velikosti asi 3,5 cm v těle se svlékají zhruba po 2 měsíčních intervalech.

Popis a chov

Samice dospívají zhruba asi po 2 - 3 letech, samci o něco dříve. V rozpětí nohou dosahují až 15 cm. V těle mají dospělé samice 6 cm a více.

Základním zbarvením je černá. Karapax je u mláďat a samic světlý s tmavým klínem vepředu, u dospělých samců je karapax černý. Abdomen (zadeček) a končetiny jsou ještě navíc pokryty oranžovohnědými chloupky. Dospělého samce poznáme také díky bulbům na konci makadel a tibiálním hákům na prvním páru končetin. K obraně používá tento druh výhradně své žahavé chloupky, které mohou být pro mnohé z nás překvapivě účinné. Přesto můžeme Aphonopelmu pallidum, hlavně mláďata, bez obav brát a přemisťovat. Odrostlí jedinci naší ruku většinou nevyhledávají a z dosahu člověka utíkají. 

Nejedná se o toxicky významný druh. Lze ho tedy doporučit i začátečníkům. Musím ale upozornit, že tento pavouk není nijak zvědavý na časté braní do rukou.

Použitá literatura:
Akvárium - terárium: A. pallidum - F. Kovařík

Autor textu: Jarmila Opluštilová
Autor fotografií zdroj: Jarmila Opluštilová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru