Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lasiodores polycuspulatus
Sdílet:

Lasiodores polycuspulatus

Bezobratlí
Všeobecné

(Schmidt a Bischoff 1997) Tento velmi hezký sklípkan pochází z Peru, kde obývá deštné pralesy. Jeho základní zbarvení je černé, karapax do hněda....

(Schmidt a Bischoff 1997)

Tento velmi hezký sklípkan pochází z Peru, kde obývá deštné pralesy. Jeho základní zbarvení je černé, karapax do hněda. Končetiny mají podélné pásky, které jsou zbarveny do růžova. Jeho velikost v těle se pohybuje okolo 7 cm.


• Brachypelma boehmei, subadultní samec - 10. svlek (těsně před svlékáním)

Sám vlastním adultní samici tohoto monotypického druhu, kterou jsem zakoupil jako subadultní, po 7. svleku. Chovám ji v teráriu o rozměrech 30x20x20 cm (šxvxh).

Do terária jsem umístil 4 cm vysokou vrstvu lignocelu, kus korkového kořene a mělkou napáječku. Často jsem samici viděl z této napáječky pít. Teplota je stabilní, okolo 25 °C. Vzdušnou vlhkost udržuji okolo 75 %. Tento sklípkan se mi jeví jako problémový z hlediska příjmu potravy. Jde totiž o dospělou samici, která myší holata většinou odmítá a přijímá jen cvrčky v poměrně malém množství. Není tolik žravá jako jiní sklípkani. Z hlediska chování se mi zdá velice krotká, ale např. na ruku jsem si jí nevzal.


• 11. svlek (pár dní po svleku)


• Brachypelma smithi, subadultní samec - 10. svlek (před svlékáním)

Po dosažení pohlavní dospělosti byl k samici umístěn zapůjčený samec, který se pokusil dvakrát o spáření. Oba tyto akty trvaly cca 3 vteřiny. Potřetí byl samec vyhnán samicí z terária, aniž mezi nimi k něčemu došlo. O uvedeném páření a případném následném vytvoření kokonu (zatím se nic neděje), napíši samostatný, obsáhlejší a podrobnější článek.


• 11. svlek (pár dní po svleku) - patrné zvětšení, výraznější barvy


• Psalmopoeus cambridgei, samice - 7. svlek


• 8. svlek

Myslím si, že tento pavouk vyžaduje od chovatele trochu větší péči, jestliže nechcete, aby sklípkan strádal. Hlavní důraz je třeba dát na potravu, ale i správnou vlhkost a teplotu. Proto bych ho doporučil spíše pokročilejším chovatelům. Zatím jsem neslyšel, ani nečetl o případu pokousání, předpokládám však, že se nejedná o příliš toxicky významný a agresivní druh.

Přeji úspěšný chov a odchov.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru