Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Avicularia urticans
Sdílet:

Avicularia urticans

Tento stromový sklípkan, který patří mezi největší druhy rodu Avicularia, pochází z Peru. 

Popis

Základní zbarvení je tmavé - modrohnědé, tělo má pokryté světle hnědými chloupky. Někdy jsou chloupky zbarvené spíše do béžova. Velikost samice v těle může dosahovat 7 cm. Ve své domovině pravděpodobně obývá vyšší rostlinná patra.

Můj chov

V mém chovu se nachází subadultní samice po 8. svleku. Chovám ji v nádrži 10 x 15 x 25 cm (š x h x v). Jako podklad jsem ze začátku použil lignocel, který jsem časem vyměnil za 8 cm vysokou vrstvu rašeliny. Důležité je dobré větrání, proto je větrací mřížkou vlastně celé vrchní víko terária. Ve vybavení nechybí větev z korkového dubu, rostlina rodu Ficus a malá napáječka. Vlhkost udržuji 85 % a teplotu 25 - 26 °C, s nočním poklesem na 22 °C. Občas přisvěcuji žárovkou, kdy se teplota krátkodobě zvýší až na 28 °C, ovšem lokálně.

Po dosažení 9. svleku (předpokládaná velikost v těle 5 cm) se chystám samici přemístit do terária min. 40 cm vysokého, se základnou 20 x 20 cm. Vybavení tohoto terária bude stejné jako u stávajícího.

Hnízdo

Pavouk si upředl hnízdo ve vrchní části terária pod víkem. Tam tráví většinu času. Je to pavouk velmi aktivní a to i ve dne. S krmením nejsou potíže. Bez problémů loví cvrčky a již jsem úspěšně samici nabídl i malé myší holátko, které spořádala tak ze dvou třetin. Při vyrušení se brání spíše nastavením abdomenu, někdy útěkem. Nejedná se proto o agresivní druh.

Přeji úspěšný chov a odchov.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru