Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Planý kokon u sklípkana Tapinauchenius latipes
Sdílet:

Planý kokon u sklípkana Tapinauchenius latipes

Bezobratlí
Všeobecné

Tento stromový sklípkan má svoji domovinu ve Venezuele. Patří do podčeledi Avicularinae. Jedná se o menší druh. Moje adultní samice má v těle 4 cm. Základní zbarvení je hnědé s lesklou hlavohrudí. Jedná se o poměrně plachý druh. Při vyrušení většinou prchá do svého úkrytu.

Samice kokon zničila

Svoji samici jsem získal po 5. svleku. Nejdříve jsem pavouka umístil do plastové krabičky - “salátovky”. Zde si upředl malé hnízdo. Jako krmení jsem předkládal menší cvrčky, které pavouk s chutí lovil. 6. svlek následoval 1. 8. 2001, další 7. svlek 26. 8. 2001, 8. svlek 23 .9. 2001. Po tomto svleku se mi podařilo určit pohlaví sklípkana. Jednalo se o samici. Po několika dnech jsem potom tuto samici přemístil do menšího skleněného terária, které je 25 cm vysoké, základnu má 15 x 15 cm. Jako podklad jsem použil lignocel. Dále jsem do nádrže umístil asi 10 cm vysokou umělou rostlinu a mělkou napáječku. Samice si postupně vystavěla asi 15 cm vysoké hnízdo ve tvaru úzkého trychtýře, které mělo spodní a vrchní vstup, ve kterém tráví většinu času přes den. Poté, co se v novém teráriu adaptovala, začala opět s chutí přijímat potravu, kterou tvoří odrostlejší cvrčci. Další svlek (9.) následoval 3. 11. 2001. Asi v polovině června 2002 samice zalezla do svého hnízda a nevylézala ani v noci. 2. 7. 2002 jsem pomocí baterky zjistil, že si samice vystavila planý kokon! Byl čistě bílý o průměru cca 2 cm. Nepřetržitě držela kokon ve svých chelicerách. Tento stav trval až do 25. 7. 2002, kdy i s kokonem samice vylezla ven z úkrytu. Stále ho měla v chelicerách a ani na chvíli se od něj nevzdálila nebo jsem to ani jednou nezaznamenal. V noci jsem samici viděl, jak s kokonem v chelicerách poměrně zmateně pobíhá po teráriu a zdržuje se většinou na stropě nádrže! Pavouka jsem samozřejmě nijak zvlášť nevyrušoval, pouze jsem pozoroval jeho činnost.

V neděli 28. července 2002 samice kokon zničila. Nikde jsem po něm druhý den nenašel ani stopu. Po této příhodě potom samice začala opět normálně přijímat potravu a pozřela i malé myší holátko, které jsem se jí pokusil dát. Svoje hnízdo poté samice začala opět trochu upravovat. Trychtýřovité hnízdo je až do současnosti od země až po strop nádrže, kde je zakončeno vchodem. Dne 16. srpna se pavouk opět svlékl (10. svlek). Několik dní po tomto svleku samice postupně sežrala tři velké cvrčky. Často je vidět mimo svůj úkryt i za bílého dne.

Kniha Krasavci s chlupatýma nohama

Pan Klátil s p. Veselým ve své knize z roku 1995 - Krasavci s chlupatýma nohama - popisuje, kterak se sklípkani Tapinauchenius latipes nacházeli ve své domovině v broméliích, kde žili v blízkosti druhu Avicularia velutina. Dále zde také mimo jiné poznamenává, že se dokáží i na několik minut potopit pod vodu, nastřádanou v růžích bromélií.
Zbývá jen dodat, že se jedná o malý, ovšem velmi pozoruhodný a sympatický druh.

Použitá literatura:
Lubomír Klátil, Milan Veselý - Krasavci s chlupatýma nohama, 1995
František Kovařík - Sklípkani, 1998
G. Schmidt - Vogelspinnen, 4. vydání, 1993

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru