Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se sklípkanům nedaří - plísně
Sdílet:

Když se sklípkanům nedaří - plísně

Bezobratlí
Krmení

Jako chovatelka pavouků se samozřejmě zajímám i o zdravotní problematiku chovu těchto členovců. Již v názvu jsem naznačila, kterého problému se tent...

Jako chovatelka pavouků se samozřejmě zajímám i o zdravotní problematiku chovu těchto členovců. Již v názvu jsem naznačila, kterého problému se tento příspěvek bude týkat. Ano, jsou to plísně. Nemám teď však na mysli plísně v teráriu, např. na větvích, substrátu či zbytcích kořisti, ale výskyt plísní na samotném pavoukovi.

Tento problém jsem byla nucena řešit až v nedávné době - vždy je samozřejmě lepší prevence - a to u subadultní samice Brachypelma smithi a později u nedospělé samice Brachypelma vagans.


• ilustrační foto: Brachypelma smithi, subadultní samec

Smithku chovám v plastové krabici, ve které je mimo základní vybavení (substrát lignocel, miska s vodou) také kus břidlice, na kterých moje Brachypelmy s oblibou tráví většinu času. Kromě pavouků však chovám také kočku, kterou sklípkani velmi zajímají. Tak se stalo, že Sunny shodila krabici s pavoukem ze stolu na zem tak, že se celá překlopila “vzhůru nohama” (krabice). Samice tedy zůstala pod břidlicí, naštěstí ji padající kámen poranil pouze na zadním páru končetin. Ranky mírně “krvácely”, což během krátké doby ustalo. Po nějaké době jsem si však povšimla bělavého povlaku na obou nohách, a to na levém femuru a pravé tibii. Plíseň kopírovala tvar rány (proužky). Samice byla ihned přemístěna do suchého terária (pouze miska s vodou) a ošetřena roztokem dezinfekčního prostředku Betadine (v koncentraci s vodou 1 : 3), kterým byly plísňové oblasti potírány. Již druhý den po ošetření bylo zřejmé zmenšení plísně, po 2. a 3. (poslední) aplikaci byla samice v pořádku, reagovala na podráždění a přijímala potravu. Jediné z čeho mám obavu, jsou případné potíže, které může mít během následujícího svlékání (bude se svlékat koncem března až začátkem dubna 2003).

Druhá zkušenost s plísní je již zmiňovaná B. vagans, které se po svlečení objevila kapka hemolymfy na koleně 4. končetiny. Opět se objevila plíseň a opět bylo zvíře po ošetření roztokem Betadine (dvě aplikace) v pořádku.

V případě, že se objeví plíseň v teráriu (ať již na substrátu nebo na zbytku kořisti), okamžitě měním celý substrát a snižuji vlhkost, neboť je nebezpečí, že plísně “přelezou” na pavouka.

Zkušenosti s masivnějším napadením pavouka plísněmi nemám, proto bych uvítala názory dalších chovatelů.

Autor textu: Erika Doležalová
Autor fotografií zdroj: Erika Doležalová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru