Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Haplopelma lividum
Sdílet:

Haplopelma lividum

(Smith,1996) Oblast výskytu: Thajsko, Laos, Barma (deštný prales) Zbarvení: Zadeček i hlavohruď jsou do hněda se slabou kresbou, nohy jsou j...

(Smith,1996)


Oblast výskytu:
Thajsko, Laos, Barma (deštný prales)

Zbarvení:
Zadeček i hlavohruď jsou do hněda se slabou kresbou, nohy jsou jasně kovově modré s načervenalými chloupky na nártu a stehnech. Sameček je hnědě fialový, zadeček má světle hnědý. Má tibiální háky. Délka v těle u samic je asi 5 cm.
Svoji samici chovám v teráriu o rozměrech 20×25×30 cm (š×v×h). Do terária jsem umístil směs rašeliny s lignocelem o výšce vrstvy kolem 6 cm. Tento druh si rád hloubí v substrátu nory. Dále jsem do terária umístil živou rostlinu rodu Scindapsus. Nechybí mělká napáječka s čistou vodou a kůra, jako úkryt. Pod kůrou si samice vyhloubila noru, ve které tráví celý den. Jedná se o velmi plachý druh, který je aktivní hlavně v noci. Teplotu udržuji vyšší 26–27 °C, vzdušnou vlhkost orientačně 70–80 %. Při dobrých podmínkách chovu je tento sklípkan poměrně žravý. Krmím převážně cvrčky, ale odrostlejší jedinec přijme i malé myší holátko. S odchovem zatím zkušenosti nemám, údajně však není snadný. Několik odchovů se ovšem již u nás podařilo. Jedná se o rychlé a toxicky významné zvíře. Většinou na vyrušení reaguje obranným postojem, poté kousnutím nebo úprkem. Je to překrásný druh sklípkana, ovšem jeho chov zdá se býti náročnějším.
Přeji úspěšný chov.

Použitá literatura:
František Kovařík, Chov sklípkanů, Madagaskar Jihlava 2001,
Volker von Wirth, Sklípkani-jak na to, Vašut Praha 1998
Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru