Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Crassicrus lamanai
Sdílet:

Crassicrus lamanai

Tento nenápadný sklípkan pochází z Belize. Jedná se o monotypický druh rodu Crassicrus – Reichling & West, 1996. Pohlavně dospělá samice Crassicr...

Tento nenápadný sklípkan pochází z Belize. Jedná se o monotypický druh rodu Crassicrus – Reichling & West, 1996.


Pohlavně dospělá samice Crassicrus lamanai po svleku.

Přesto, že není tento druh tak atraktivně zbarvený, jako jiné komerční druhy, je velmi zajímavý. Vlastním samici v desátém svleku. Pravděpodobně již bude pohlavně dospělá. Jedná se o menší druh. Moje čerstvě dospělá samice má asi 5,5 cm v těle. Mám ji od prvního svleku, takže pozoruji po celou dobu její životní projevy. Samice žije velmi skrytě. Chovám ji v teráriu pro „stromové“ druhy o rozměrech 20×30×30 cm (š×v×d). Do deseticentimetrové vrstvy lignocelu si samice vyhloubila noru, která vede přes celé dno terária. Zde tráví pavouk většinu času přes den, občas i v noci. Většinu nočního času však samice tráví na zadní stěně terária, která je polepena kůrou. Zajímavé bylo její chování asi čtyři měsíce před svlekem. Samice byla velmi apatická, občas jsem měl pocit že uhyne. Při fyzickém kontaktu dělala „mrtvou“. Abdomen však ještě zdaleka tmavý neměla. Vydržela bez hnutí být dva týdny na stejném místě. Tři měsíce před svlekem samice zalezla do své nory a nevylézala ani v noci. Zde se také samice po třech měsících svlékla, exuvii „vystrčila“ ven z nory a nadále tráví v noře veškerý čas.


Nedospělá samice Crassicrus lamanai před svlékáním.

Co se týče potravy, jedná se o poměrně žravý druh. Krmím převážně cvrčky, ale občas podám půlku kuřecího srdce nebo menší saranče. V nádrži nechybí miska s vodou. Tento druh velmi často z misky pije. Občas pozoruji příjem vody také z kapek, které po rosení ulpí na pavučině.


Svlečka (exuvie) pohlavně nedospělé samice Crassicrus lamanai.

Jedná se o poměrně rychlého pavouka, který se brání útěkem nebo výpadem. Míra toxicity jeho jedu mi není známa, avšak podle všeho odhaduji větší účinek jedu. Kousnutí tímto druhem je tedy v současné době poměrně velký problém, jelikož jsem ještě nikde neviděl nějakou studii ohledně toxicity a účinku jedu na lidský organismus. Proto je při manipulaci s tímto druhem opatrnost na místě.

Použitá literatura: The World Spider Catalog, Version 7.5 by Norman I. Platnick.
Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru