Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchov a páření sklípkana
Sdílet:

Odchov a páření sklípkana

Bezobratlí
Všeobecné

Phormictopus cancerides (Latreille 1806) Systematické zařazení Čeleď: Theraphosidae Podčeleď: Theraphosinae Rod: Phormictopus Země rozšíře...

Phormictopus cancerides (Latreille 1806)

Systematické zařazení
Čeleď: Theraphosidae
Podčeleď: Theraphosinae
Rod: Phormictopus
Země rozšíření: Kuba, Haiti, Portoriko


Nedospělá samice Phormictopus cancerides.

Velikost
Samice má 7 cm v těle (kolem 15 cm s končetinami), žije 15–20 let. Samec žije kolem 1–1,5 roku po posledním svleku. Mého prvního samce zabila plíseň (2 měsíce po posledním svleku), druhý samec žil rok – zabila ho samice.

Popis
Mohutný pavouk s dlouhými končetinami. Zbarvení je tmavomodré a fialové. V Jižní Americe se vyskytuje poddruh Phormictopus cancerides tenuispina (hnědý), na Kubě poddruh Phormictopus cancerides centumfocensis (také hnědý). Mláďata jsou modrá. Ve zbarvení samice a samce není zvláštních rozdílů. Není toxicky významný, avšak uvolňuje žahavé chloupky z abdomenu a je agresivní. Kousnutí bývá bolestivé. Dospělí samci mají na konci makadel bulby a na předních nohách tibiální háky. Odchov nebývá problematický.

Terárium
Svoje pavouky chovám v teráriu o rozměrech 30×30×30 cm. Důležité je dobré větrání. Jako podklad používám lignocel smíchaný s pískem. Jako úkryt lze umístit kousek kůry. Pavouk velmi často přeorganizuje terárium. Rád hrabe nory. Teplotu udržuji kolem 26–28 °C (v noci 18–20 °C), vlhkost 75–85 %. Nutná je napáječka – tito sklípkani často pijí.

Chov a odchov
Mladé sklípkany krmím malými cvrčky a moučnými červy. Jsou velmi žraví. Dospělým lze podat myší holátko. Při páření samice občas napadne samce (mohu potvrdit). Po čtyřech pokusech ke spáření nakonec došlo. Samice vytvořila kokon po čtyřech měsících. Odebrala jsem ho hned druhý den. Měsíc byl kokon v „inkubátoru“. Potom jsem ho opatrně rozstřihla – bohužel, většina vajíček byla plesnivá … Zbytek vajíček jsem oddělila (v kokonu bylo kolem 250 vajíček). Podařilo se mi nakonec zachránit patnáct kusů pralarev. Po měsíci se pralarvy začaly svlékat do druhého stadia a po dalším měsíci zůstalo naživu všech patnáct pavoučků. Mláďata rostou velmi rychle. Nakonec jsem si nechala pouze jeden kus, ze kterého vyrostla krásná samička.

Použitá literatura:
F. Kovařík, Sklípkani, Madagaskar, Jihlava 1998
F. Kovařík, Chov sklípkanů, Madagaskar Jihlava 2001,
L. Klátil, M. Veselý, Krasavci s chlupatýma nohama, Karoubek Zlín 1995.
Autor textu: Anna Ratajczak, Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru