Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pterinochilus murinus
Sdílet:

Pterinochilus murinus

Pterinochilus sp. (murinus group) "usambara–orange form" Předně musím všechny čtenáře upozornit, že je v rodu Pterinochilus jedním slovem chaos. D...

Pterinochilus sp. (murinus group) "usambara–orange form"

Předně musím všechny čtenáře upozornit, že je v rodu Pterinochilus jedním slovem chaos.
Druh Pterinochilus murinus vědecky popsal Pocock, 1897. Uvádím zde proto tento údaj, jelikož se dá předpokládat, že je tento druh, tato oranžová forma do druhu P. murinus zařazena, jako jeho barevná forma (poddruh).
Podčeleď: Harpactirinae


• Sklípkan v obranném postoji.

Země výskytu: Tanzánie, Keňa, Zambie, Mozambik, Angola, JAR?
Velikost je až 7 cm v těle u samic, samci bývají drobnější. Jedná se o sklípkana, který je svým chováním identický s druhem P. murinus. Jedná se o velmi rychlý, agresivní, vzteklý druh. Navíc toxicky velmi významný. Brání se obranným postojem, výpadem a jedovatým kousnutím, poté útěkem.


• Tanzanie, pohoří Usambara na mapě.

Mláďata tohoto druhu chováme ve filmovkách nebo v plastových krabičkách, větší jedince nejlépe v teráriích pro stromové druhy. Terárium silně zapřádá, staví si také s pomocí pavučin nory v substrátu. Jako podklad použijeme lignocel, neměly by chybět větve, případně miska s vodou a živé či umělé rostliny. Sklípkan je mezi chovateli poměrně dosti rozšířen, některými chovateli je však zatracován pro svoji agresivitu. Mláďata tohoto druhu však vůči sobě agresivní nejsou. Měl jsem pohromadě deset jedinců od prvního svleku v jednom teráriu a chovali se vůči sobě velmi klidně, nenapadali se. Vzájemné útoky počaly až od pátého svleku.


• Fotografie pohoří Usambara, lokalita výskytu oranžové formy P. murinus. Foto: Marek Brejl.

Páření bývá většinou úspěšné, jelikož samci bývají někdy menší (jiná lokalita?), samice samce po páření většinou napadne a zabije. Samice po 8–10 týdnech zapřede kokon nebo dva menší do hnízda, ze kterých zhruba po dalších osmi týdnech vypouští několik desítek mláďat. Vzácně samice vytvoří po nějaké době i třetí kokon. Mláďata bývají velmi žravá, s růstem nejsou problémy. Krmíme cvrčky, sarančaty, šváby, červy, holaty … Dospívají po 2,5–3 letech. Při každé manipulaci s tímto druhem je na prvním místě bezpečnost chovatele!


• Dospělá samice Pterinochilus murinus, oranžová forma z pohoří Usambara.

Nedávno proběhla na serveru www.arachnomania.cz rozsáhlá diskuse mezi chovateli, která se tohoto druhu týkala. V prvé řadě se řešil správný, aktuální název sklípkana. Padaly různé varianty (poplatné své době) – Pterinochilus cf. murinus, Pterinochilus sp. (murinus group), Pterinochilus sp. usambara, Pterinochilus sp. usambarensis, Pterinochilus sp. orange form, P. murinus RCF–red colorform (murinus) atd. . Dokonce byl na některých výstavách prodáván pod názvem Pterinochilus mamillatus.


• Nedospělá samice.

Předně je třeba osvětlit, že Usambara je pohoří v Tanzanii. Název však může být zavádějící, protože toto pohoří není zrovna rozlohou nejmenší a může se v něm vyskytovat i několik různých forem. Přesto je uvedení této lokality v názvu lepší, než kdyby nebyla uváděna vůbec. Nejnovější poznatky arachnologů, zahraniční literatura a obecný názor několika významných chovatelů mě však utvrzuje v přesvědčení, že sklípkan byl již do druhu P. murinus zařazen a proto je název Pterinochilus murinus jediný správný. Jako dodatek lze uvést lokalitu výskytu, tedy např. pohoří Usambara. Nikde však není psáno, zda se tato forma nevyskytuje ještě někde jinde, mimo tuto lokalitu.


• Mládě druhu Pterinochilus murinus, oranžová forma z pohoří Usambara.

Poměrně nedávno byl celý rod Pterinochilus revidován, většina druhů byla synonymizována a dnes rod zahrnuje celkem sedm druhů (P. alluaudi, P. chordatus, P. leetzi, P. lugardi, P. murinus, P. simoni, P. vorax). Jiné názvy jsou tedy neplatné.
Použitá literatura: František Kovařík, Svět sklípkanů, Madagaskar 2006, www.arachnomania.cz, The Word Spider catalog N. I. Platnick 2000–2007.
Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru