Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sklípkani rodu Grammostola
Sdílet:

Sklípkani rodu Grammostola

Tito sklípkani patří do čeledi Theraphosidae, podčeledi Theraphosinae. Do této podčeledi lze zařadit tyto dosud popsané druhy: Grammostola actaeon,...

Tito sklípkani patří do čeledi Theraphosidae, podčeledi Theraphosinae. Do této podčeledi lze zařadit tyto dosud popsané druhy: Grammostola actaeon, G. alticeps, G. burzaquensis, G. chalcothrix, G. doeringi, G. Gossei, Grammostola grossa (Ausserer 1871) - typový druh, Grammostola iheringi, G. inermis, G. mendosae, G. mollicoma, G. monticola, G. porteri, G. pulchra, G. rosea, G. vachoni. Jistě existuje více druhů tohoto rodu, které buď neznám, nebo ještě nebyly popsány.

Do stejné podčeledi patří také sklípkani rodů: Acanthoscurria, Apachepelma, Aphonopelma, Brachypelma, Brachypelmides, Chromatopelma, Citharasantus, Crassicrus, Cyclosternum, Cyriocosmus, Cyrtopholis, Euathlus, Eupalaestrus, Hapalopus, Hapalotremus, Hemirrhagus, Homosomma, Lasiodora, Lasiodorides, Megaphobema, Melloleitaoina, Metriopelma, Nesipelma, Nhandu, Ozopactus, Megaphobema, Melloleitaoina, Metriopelma, Nesipelma, Nhandu, Ozopactus, Pamphobeteus, Paraphysa, Phormictopus, Plesiopelma, Pseudhapalopus, Pseudoschizopelma, Pseudotheraphosa, Schizopelma, Sericopelma, Sphaerobothria, Stichoplastoris, Theraphosa, Thrixopelma, Tmesiphantes, Vitalius, Xenesthis.

Všichni příslušníci rodu Grammostola patří mezi tzv. zemní sklípkany. Obývají Střední a Jižní Ameriku. Zde hledají příležitostné úkryty, nebo staví zemní nory. Některé druhy obývají stepi. Je známé, že někteří sklípkani rodu Grammostola se specializují v přírodě na lov hadů.

Samci tohoto rodu mají tibiální háky, umístěné ve třetině délky předního páru nohou, na holeni (tibii).

Některé druhy obývají deštné pralesy.

Popis vybraných druhů a jejich chov v teráriu

Grammostola rosea

Tento sklípkan má původní domovinu v Bolívii, Argentině, Chile. Obývá většinou křovinaté stepi, kde si staví zemní nory. Samička má základní zbarvení červenohnědé, hlavohruď se růžově leskne. První článek nohou černý, ochlupení těla velmi husté. Délka těla je průměrně asi 5 cm. Samička i sameček jsou zbarveni stejně. Na burzách může být běžně prodáván jako Grammostola cala, nebo pod dnes již neplatnými názvy Phrixotrichus roseus, Phrixotrichus chilensis, nebo Grammostola spatulata.

Vhodné je pro tento druh terárium 20 x 20 x 20 cm. Jako podklad je možné použít lesní hrabanku s příměsí písku, nebo lignocel. Terárium udržujeme z poloviny vlhké. V teráriu mohou také být okrasné kameny, nebo kus kůry z korkového dubu. Nesmí chybět mělká napáječka, ve které měníme vodu jednou za 2 až 3 dny. Jako krmivo lze použít např. cvrčky domácí (Acheta domestica), nebo šváby (Blaptica dubia). Je možno také použít myší holata.

Jedná se o mírumilovný druh, který lze doporučit začátečníkům. Velmi často se zdržuje mimo úkryt.

Grammostola pulchra

Původní domovina tohoto sklípkana je Brazílie, Uruguay. Záklaní zbarvení je hnědé až do šedočerna. Samec je zbarven obdobně jako samice. Dospělý samec je poměrně vzácný. Jedná se o velmi nenáročný druh, kterému krátkodobě nevadí ani nedostatek vody. Kokon opouštějí mláďata již po třech týdnech. Ovšem vývoj do dospělosti je poměrně dlouhý. Samice se dožívají i 25 let! Pro chov v teráriu platí obdobné podmínky jako u G. rosea.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru