Morphocarabus scheidleri pseudopreissleri ??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2007 15:56

Zdravím všechny broučkaře, řeším problém s existencí ssp. pseudopressleri u Carabus schedleri... Názory se mi docela rozcházejí, tak se ptám: Existuje? Taky jsem zjistil, že by se měla vyskytovat jen někde v okolí Litomyšle a Vysokého Mýta...
Dále mám dva kusy C. scheidleri, jeden je z Jaroměře a druhý z Úpice (Podkrkonoší). K jakému poddruhu by mohly patřit? Za všechny odpovědi předem díky...
Na fotografii je vlevo ex. z Úpice a vpravo z Jaroměře.

29.11.2007 15:58

gnr napsal(a):
Zdravím všechny broučkaře, řeším problém s existencí ssp. pseudopressleri u Carabus schedleri... Názory se mi docela rozcházejí, tak se ptám: Existuje? Taky jsem zjistil, že by se měla vyskytovat jen někde v okolí Litomyšle a Vysokého Mýta...
Dále mám dva kusy C. scheidleri, jeden je z Jaroměře a druhý z Úpice (Podkrkonoší). K jakému poddruhu by mohly patřit? Za všechny odpovědi předem díky...
Na fotografii je vlevo ex. z Úpice a vpravo z Jaroměře.

Tato šestice pochází z Vysokého Mýta nebo přilehlých obcí do vzdálenosti asi 8 km...

1.12.2007 14:11

gnr napsal(a):
Tato šestice pochází z Vysokého Mýta nebo přilehlých obcí do vzdálenosti asi 8 km...

pokud si vášnivý broučkař zkus svůj dotaz a jiné položit kamarádům na tomto broučkařském foru
http://www.coleoptera-forum.ic.cz/
zde je střevlíkářů habaděj
já bohužel do střevlíků moc nedělám
Renno

Cetonid

10.6.2015 09:42
Cetonid

XXX.XXX.85.139

Co se týče problematiky C.scheidleri na těch fotkách toho moc vidět není ale obecně. K ssp.pseudopreissleri, tento poddruh se vyskytuje jen na severní moravě kde dosahuje severní hranice na úpatí Hrubého Jeseníku např. ( Kouty nad Desnou, není v horách.) dále jde k jihu kolem řeky Desné a v okolí Šumperka se rozchází proti proudu řeky Moravy až k Jindřichovu na Moravě.Řeka Morava je jeho západní hranicí, odtud jde k jihu až k Přerovu a kolem Bečvy do Moravské brány, od tud se vrací zpět kolem hrany Oderských vrchú a Nízkého Jeseníku zpět až k Šumperku. Tato rasa nikde nejde moc vysoko k horám, maximálně je v pahorkatině a to zhruba do nadmořské výšky 450 m /n./m. Co se týče východo a severočeských kusů tak tady jde především o ssp. helleri a ve východních čechách je poměrně široký pás kde žije přechodová populace k ssp.scheidleri.

Přidejte reakci

Přidat smajlík