Mně osobně tedy připadají u roháčů útoky samců na samici zcela běžné, pakliže samice skutečně neutrpěla nic vážného, tak bych to ani neoznačoval za něco abnormálního, ohrožující život.
Nejvhodnější je asi chovat samce od samic odděleně a připouštět je k sobě jen na páření, aby k napadání nedocházelo příliš často.
Usmrcení samičky samcem nekterých rodu (napr Hexarthrius) je zcela bežné a pri společném chovu se spíš stane než nestane. Kuprikladu Odontolabisy nebývají tak agresívní i kyž se to taky stát muže. U menších samcu se samička ješte nejak vykroutí ale u velkých kusu to býva letální.
Je nutné pripoštení pod kontrolou, stejne jako u kudlanek. Proste musí se to sledovat. Roháči jsou noční živočichové, nejlépe to funguje po setmení jenom za tlumenejšího umelého svetla (které potrebuje chovatel na kontrolu). Samice musí být ven ze substrátu, nejlépe se krmit, pak pridáme samce. Pokud se nespári za nejakou hodinu tak zkusit další den. Vetšinou to není problém. Alespň človek se má na co dívat. Jenom pokud to doopravdy nefunguje tak to risknout a samce tam nechat..
3333352740

XXX.XXX.81.34
Zdravim, kdysi jsem resil podobny problem s nosoroziky rodu Chalcosoma. Nekteri samci proste samici vzdy zabili. Nakonec jsem to vyresil tim, ze jsem samci na konce (spicky) obou hornich i spodni roh "instaloval" :-) polystyrenove kulicky, nebo kostky, takze samici nemohl sevrit a "precvaknout". Zkuste neco podobneho, treba to pomuze