Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2010 13:20
smetanajan

XXX.XXX.244.253

Mam larvy tesaříků můžete mi poradit jak je mam odchovat do dospělců?:-))

15.6.2010 20:38
broukk

XXX.XXX.98.185

tesaříky se zatím nepodařilo odchovat

16.6.2010 19:40
ddt

XXX.XXX.52.106

Broukk:Ale samozřejmě,že to jde :-)).Nech larvy ve dřevě,ve kterém jsi je našel.Větve nebo polínka dej do terária a udržuj teplotu kolem 26°C,klidně vyšší a jednou za 2-3 dny poros nebo lépe jednou týdně je celé ponoř do vody a a dej zpět do terária.Některé druhy se ti můžou točit i opakovaně..

17.6.2010 16:29
broukk

XXX.XXX.98.185

ano, jistě, chovat se dají ale ODchovat se je nepodařilo, pokud se mílím tak mi napiš jak je odchovat

18.6.2010 15:29
ddt

XXX.XXX.52.106

I odchovávat některé druhy není problém.Pokud zajistíš dostatečné větrání terária,aby se do dřeva příliš "neobuly" různé houby a plísně a pro vylíhlé brouky košér dřevo,ve kterém se vyvíjí,tak to jde.Sám jsem znal entomologa,který na několika obrovských polenech vrb doma každoročně odchovával desítky tesaříků Necydalis maior.Točil je každoročně snad 5-6 let :-).Více informací na foru : http://www.entoforum.cz/index.php nebo viz.kniha Hmyz - chov/morfologie od F.Kovaříka.:-)

25.6.2010 09:26
leptomeson

XXX.XXX.151.157

No já jsem teda "točil" docela dost druhu tesařIku. Napr. Lioderina linearis, Rhopalopus spinicornis i ve více generacích.
U Rhesus serricollis to jde chovat v substrátu typu roháči, jenom jsem nebyl schopen samicím vysvětlit že se mají vyklást, ale odchovat jsem to byl schopen od vajíčka. Možná by šlo dost prioninu.
Dělám to i teď, i když +- nechtěně, s druhy Rhopalopus macropus, Phymatodes tesaceus i Axinopalpis gracilis, kdy se mi množí ve větvích které používám v teráriích. Je to kapitola chovatelstí sama o sobě.
S tropickými druhy bude problém: 1. najít náhradnou živnou rostlinu 2 . zjistit podminky (konsistenci, stupeň degradace atp.).
Myslím že taky je nutné prostě vidět ty larvy v přírodě. Čili budeme muset nosit larvy. Jsem si témeř jistý že mnohé invazní velké druhy typu Anoplophora by šli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík