Dobrý den, podařilo se mi v práci odchytit tohoto motýla - můru. Mohl by mi prosím někdo určit o jaký druh se jedná? Děkuji
Focen letos 29. května.. Chytil jsem jej v práci na noční, byl značně zmaten, nijak se nebránil. Po přepravě domů mi usnul na fialce a pak jsem jej vypustil.. Fakskvělej zážitek.. Myslím, že něco podobného už v životě neuvidím.. Mám asi 45 fotek, plus něco málo v telefonu.. Jinak, Brno.. Odhadovaná velikost 9x17 cm.. Pokud by byl zájem o fotky, mohu je někam nahrát..
Před dvěma lety v srpnu jsem tohoto motýla viděl na nádraží v Bohuňovicích, byl pošramocený a nemohl létat, ale byl tam, takže tam někde tento vcelku vzácný druh může mít trvalé místo pro kladení Jedná se však o nádherného a vzácného motýla, proto všechny prosím, aby jej tam nechodili hledat za účelem usmrcení do sbírky
v srpnu? Nebyl to spis Smerinthina ocellata? Protoze (a aby me bohove bili po hlave) muj range v nalezech dospelcu S. pyri je 17.4. az 4.6. a vic ani tuk a to v rozpeti nekolik let. Oni dospelci neprijmaji potravu,takze ziji neco malo pres tyden. V srpnu jim tak nejak zacinaj dorustat housenky, pak se zabali do kokonu a zas zjare se lihnou.
nasuter

XXX.XXX.160.26
Saturnia neprijima potravu :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ani lišaj paví oko ani žádný martináč nepřijímá potravu kvůli zakrnělému sacímu ústrojí. Lišaj paví oko je vyjímka z lišajů, zatímco u martináčů to platí vždy.
Na uvodni fotce je samozrejme pyri (zas tak blbej nejsem,abych jednoho z nasich 4 zastupcu saturnidu nepoznal, od toho se venuju lepidopterologii :) ...spis me zarazi ten nalez dospelce hrusnaka v srpnu. V tom srpnu bych to spis videl na pavi oko ...a to si zas sypu popel na hlavu, v zivote sem ho nevidel a to mam doma z lisaju docela speky v ramci CR :D )