Srdečně zdravím všechny chovatele !
Již nějakou dobu chovám strašilky, lupenitky a pakobylky a chtěl bych si sehnat pár opravdových obrů. U strašilek znám velké druhy pouze Eurycantha a Heteropteryx. Tedy svým způsobem i Extatosomy. Co se pakobylek týče, velké druhy jsou mi známy pouze Phaenopharos khayoaiensis a Carausius morosus. Vše zmíněné jsem již choval. Viděl jsem mnoho fotek na internetu, kde byly obří pakobylky, bohužel je nemohu najít, abych je zde připojil. Přihodí někdo nějaký velký druh, tkerý je mu znám ? Klidně se může jednat o druhy, které se momentálně v ČR shánějí špatně, nebo se nedjaí sehnat vůbec. Pokud se mi podaří zmíněné fotky najít, připojím je sem a třeba se někomu podaří je identifikovat.
S poudravem a přínám hezkého dne
Michal Siegel
Ještě jsem zapomněl dodat - vítám také veškeré návrhy velice atraktivních druhů, jako jsou třeba Necroscia annupiles, Onchesthus rentzi nebo Neophasma subapterum. Prostě sháním strašilky nebo pakobylky nebo i lupenitky, které barvou nebo velikostí vyčnívají nad ostatními . Za každý návrh budu rád.
v čechách se dá sehnat obří pakobylka Pharnacia ponderosa dorůstá i 23cm a je partenogenezní co vím tak je pak ještě jeden větší druh, ale ten se v čechách momentálně sehnat nedá a to je Phobaeticus serratipes ta by měla dorůstat jesli si pomatuji dobře až 30cm. Oboje jsou to pakobylky klacíčkovitého typu. Dalším větším a zároveň i mohutnějším druhem je Diapherodes gigantea samice jsou krásně výrazně zelené a dorůstají 17cm. Pokud byste měl zájem, tak Pakobylky Pharnacia ponderosa jsem měla nedávno k prodeji, ale momentálně mají líhnoucí se pauzu a zatím tedy žádné další nemám, ale kamarád ještě nějaké k prodeji má. A od Diapherodes gigantea bych mohla momentálně nabídnout jen čerstvě nakladená vajíčka. Přikládám odkazy na svoje fotky dvou výše zmíněných druhů.
https://www.flickr.com/photos/106357585@N07/sets/72157636947713934/
https://www.flickr.com/photos/106357585@N07/sets/72157636862595373/
já jsem choval Phobaeticus serratipes a to je celkem velká pakobylka, akorát jsem ji nedal dostatečný prostor ke svleku a utrhla si nohy. Jestli chcete chovat něco podobného tak si zrovna udělejte insektárium asi tak metr vysoké a půl metru široké, horní stěnu mírně šikmo, je to hlavně o svlékání. T. V.
Tak koukám na fotka Phobaeticus a Pharnacia a to je mazec . Samozřejmě je pravda, že strašilky potřebují 3x vyšší insektárium, než je jejich délka po provedení svleku, pokud tedy dorůstají 30cm, tak nejméně 90cm a to bych tak ještě viděl pro jednoho jedince. To už bych se nebál chovat v pokoji navolno, jenom bych se bál, že mě zašlápne
.
Ještě bych také přihodil nějaké druhy, na které jsem dnes při hledání narazil a které mne zaujaly:
Phasma gigas, Periphetes graniferum, Haaniella dehaalii, Diesbachia tamyris, Rhaphiderus spiniger, Anisomorpha paromalus, Periphetes forcipatus nebo třeba Myronides sp. .
Ohledně D. gigantea jsem Vám již napsal email .
jedna z nejkrásnějších strašilek je Achrioptera fallax. A další zástupci tohoto rodu. Trošku mimo už jsou kobylky, například ancylecha fenestrata, která také žere ostružiník. Další velice pěkné jsou i lupenitky phyllium tuším že je to linie z druhu emorai které jsou až do posledního svleku sýrově žluté s hnědou kresbou.
garry
napsal(a):
Zdravím. Kde by se prosím daly sehnat druhy Achrioptera fallax,
Eurycnema goliath nebo Phobaeticus serratipes?
Zdravím,
zkuste dát inzerát na iFaunu, někdo u náš P. serratipes chová. Ohledně zbylých dvou Vámi zmiňovaných strašilek se mi v podaném inzerátu "koupím" nikdo neozval. Achrioptery bych sháněl spíše v zahraničí, stejně tak i E. goliath. Jak mne ale nedávno upozornil kolega, E. goliath nežere nic jiného, než eukalyptus. Tedy dokud nemáte doma několik rostlin či vzrostlý keřík, během chovu neuspějete.
S pozdravem
Michal Siegel
Inzerát na fauně už mám, zkusila jsem to i na jiných webech nicméně se mi na P. serratipes zatím nikdo neozval a na dotyčného člověka se mi taky kontakt nepodařilo získat. Jinak v německu mám vytipovaných pár chovatelů ok kterých bych koupila Achrioptery, ale nemohla bych si je osobně vzít, sice mají u inzerátů napsáno že je posílají po celé EU, ale bojím se že by se jim cestou něco stalo (to by už bylo asi nejlepší si nechat poslat vajíčka). O E. goliath vím, že žere jen eukaliptus, ale s potravou pro ně také nemám problém. Zatím bych si chtěla pořídit jako první P. serratipes a E. goliath pokud by šlo vše v pořádku s ostatními druhy.
Děkuji za radu
Šebestíková