Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zajímavosti z chovu andulek
Sdílet:

Zajímavosti z chovu andulek

Na začátku mého článku bych chtěl právě andulky doporučit všem začínajícím chovatelům. Pro svou naprostou nenáročnost si získaly mnoho příznivců p...

Na začátku mého článku bych chtěl právě andulky doporučit všem začínajícím chovatelům. Pro svou naprostou nenáročnost si získaly mnoho příznivců po celém světě.

V únoru 2000 jsem na burze ve Strakonicích zakoupil 1,0 světle modrá recesivní straka. Nejdříve jsem k tomuto samci vpustil 0,1 světle zelená - skořicová. Umístil jsem je do klece o rozměrech 100 x 60 x 60 cm. Za 14 dní se v budce objevilo první vajíčko. Samice ho pár hodin zahřívala, poté z něj slezla a druhý den již bylo naklované. Takto skončilo i ostatních šest vajec. Samici jsem odchytil a nechal samce odpočinout. V červnu jsem k mému samci sehnal 0,1 albín. V kleci si jí samec vůbec nevšímal. Přemístil jsem je proto do venkovní voliéry o rozměrech 150 x 130 x 180 cm a dal jim budku s rozměry 15 x 15 x 30 cm ležatého typu. Samice ji začala stále častěji navštěvovat a samec ji horlivě krmil. Za 8 dní po prvním páření snesla samice vajíčko. To ale, stejně jako první samice, po pár hodinách rozklovala. Za ním následovalo ještě dalších 11, z nichž jsem jí nechal pouze šest a ostatní jsem podložil jiným samicím. Zajímavé bylo to, že samice zasedla až na šestém vejci.

Po uplynutí 18 dnů se vylíhla první čtyři mláďata a dvě další druhý den. Mláďata byla od začátku rodiči dobře krmena. Za 36 dnů byla již budka prázdná a mláďata byla ještě 14 dní dokrmována, než se zcela osamostatnila. Poté jsme rodiče přendali do nově zbudované vnitřní voliéry a mláďata si ponechali až do podzimu, kdy už bylo zřejmé pohlaví. Odchov byl překrásný. Tento pár odchoval 1,0 recesivní straka, 0,1 albín, 1,0 světle modrá rec. straka, 1,0 světle modrý - opalín, 0,1 albín a 1,0 albín. Tento rok již sedí na druhé snůšce.

Potrava: V době hnízdění jsem podával směs zrnin, obohacenou o vitamíny a minerálie, jak v suchém, tak v naklíčeném stavu. Můj pár ochotně přijímal zelené krmení např. kokošku, všechny druhy jitrocele, listy smetánky lékařské, oves a pšenici v mléčném stavu a kukuřičné palice. Tento pár absolutně odmítal vaječnou míchanici. Nikdy předtím jsem se s tím nesetkal.

A tak jsem zvědavý na průběh další hnízdní sezóny, obzvláště u tohoto páru.

Autor textu: Jiří Míka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru