Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Evropský festival ptactva
Sdílet:

Evropský festival ptactva

Víkend 13.–14. října byl ve znamení Evropského festivalu ptactva. Obě exkurze pro veřejnost, které pořádal Moravský ornitologický spolek – středomor...

Víkend 13.–14. října byl ve znamení Evropského festivalu ptactva. Obě exkurze pro veřejnost, které pořádal Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka České společnosti ornitologické se opravdu vydařily. Počasí bylo příznivé, a tak se v sobotu v Tovačově sešlo 32 účastníků a v neděli v Záhlinicích jich bylo dokonce 56. Velkou radost měli ornitologové z účasti dětí, které tvořily celou tořtinu účastníků.

A že bylo co vidět! V Tovačově i v Záhlinicích bylo k vidění asi 50 druhu ptáků. Součty pozorovaných jedinců jsou impozantní – v Tovačově to bylo téměř 5400 ptáku, v Záhlinicích přes 1400. Pozorováním jako z říše snů, a to nejen pro veřejnost, ale i pro zkušené ornitology, byl v Tovačově bukač velký. Odhaduje se, že v celé České republice jich hnízdí pouhých 30–40 párů. Navíc tento nenápadný, hnědě skvrnitý příbuzný volavek využívá své ochranné zbarvení a prakticky trvale se ukrývá v rákosinách, se kterými zcela splyne. Na okamžik, kdy tento pták, zhruba velikosti bažanta, vyletěl z rákosí jen pár kroků od účastníků a rychle proletěl, aby se ukryl v porostu vodních rostlin na protějším břehu, budou všichni ještiě dlouho vzpomínat.

Exkurzi zpestřovaly časté přelety ledňáčků, jejichž současný počet na Tovačovských rybnících je odhadován na 6 až 8. Atraktivní podívanou byl také kroužící orel mořský i řada vzácnějších druhů kachen jako polák malý, zrzohlávka rudozobá a hvízdák euroasijský, kteří se vyskytovali na obou lokalitách. V Záhlinicích byli také lžičáci pestří a čírky obecné. Na obou místech byl zaznamenán výskyt hejna volavek bílých. Bahňáci byli zastoupeni na obou exkurzích čejkami chocholatými, v Tovačově pak ještě jespáky bojovnými a v Záhlinicích jespáky obecnými a kulíky bledými.

Spokojení účastníci se zajímali o další exkurze. Letos proběhne ještě jedna a to v sobotu 24. 11. 2007 v Tovačově. Tyto exkurze se budou konat také v příštím roce.

Autor textu: Adolf Goebel
Autor fotografií zdroj: Adolf Goebel
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru