Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zoologická zahrada Berlín
Sdílet:

Zoologická zahrada Berlín

Zoologická zahrada Berlín (Zoologischer Garten Berlin) je nejstarší a nejznámější zoo v Německu. Otevřena byla v roce 1844, má rozlohu 34 hektarů. S více než 1 500 různými druhy a kolem 17 000 zvířat představuje nejrozsáhlejší sbírku druhů na světě. Považuje se za nejvíce navštěvovanou zoo v Evropě a jednu z nejpopulárnějších na světě. Pravidelné komentované krmení zvířat (realizované také v českých zoo) patří mezi nejznámější a nejvyhledávanější atrakce. Celosvětově známá zvířata jsou lední medvěd Knut a panda velká jménem Bao Bao, jež přispívají k veřejnému obrazu zoo. Spolupracuje s mnoha univerzitami, výzkumnými ústavy a dalšími zoologickými zahradami po celém světě. Koordinuje a podporuje evropské záchovné programy, pomáhá zabezpečit ochranu několika ohrožených druhů.

Historie
Zoo byla otevřena 1. srpna 1844 jako první zoo v Německu. Její součástí je mimo řady budov další významná stavba a to akvárium, jež bylo otevřeno v roce 1913.


První zvířata daroval pruský král Frederick William IV. a zvěřinec a bažantnice Tiergarten. Během druhé světové války byla velká část zoo zcela zničena. Přežilo jen 91 ze 3 715 zvířat, jako například dva lvi, dvě hyeny, přežil samec asijského slona a hrocha, šimpanz, čáp černý a několik dalších zvířat. Ke konci války byla zoo „obohacena“ o střelecké věže a stala se centrem nacistického odporu proti Rudé armádě a spojencům s bunkry a protiletadlovými zbraněmi. Po zničení zoo a akvária bylo vše znovu postaveno na moderních principech tak, aby byla zvířata viditelná ve svém pokud možno přirozeném prostředí. Úspěch dosáhla v chovu řady druhů zvířat, včetně některých vzácných a ohrožených druhů.



Současnost
Zoo Berlín je nejnavštěvovanější zoo v Evropě s přibližně třemi miliony návštěvníků ročně. Je otevřena po celý rok a lze do ní snadno dojet veřejnou dopravou. Železniční stanice Berlin Zoologischer Garten (také známá jako Zoo) je jednou z nejvýznamnějších stanic v Berlíně. Kříží se zde několik dalších druhů dopravy jako U–Bahn, S–Bahn a autobusy. Návštěvníci mohou využít několik vchodů, jedním z nich je exotická sloní brána vedle akvária na Budapester Straße (ulice) nebo lví brána na Hardenbergplatz (náměstí).


Zoo chová řadu zvířat a vede plemenné knihy pro černé a indické nosorožce a gaury. Chová populaci vzácných jelenů a prasat, je součástí několika chovných projektů. Na Madagaskaru jako partner Stiftung Artenschutz podporuje ochránce přírody. Téměř všechna zvířata jsou chována ve výbězích, jež jsou speciálně upravené a napodobují jejich přirozené prostředí. Ve velkém pavilonu šelem jsou chovány všechny možné druhy a podruhy kočkovitých šelem, které na sebe bohužel vidí a jsou tím celkem stresované. Je zde také mnoho vzácných malých predátorů, jako například promyky z Madagaskaru. V suterénu je umístěn noční svět s nočními zvířaty, jsou zde hrabáči, noháči, komby a jiná zvířata, nejvzácnějším exponátem je ksukol. Řada druhů ptáků je chována v průchozích voliérách a nabízí širokou řadu druhů, včetně několika pravidelně se rozmnožujících a chovaných druhů zoborožců a mnoha papoušků. Chová se zde řada dalších druhů exotických ptáků. Zoo je jednou z mála zoologických zahrad chovajících hatérie novozélandské a vzácné zoborožce.
(Dokončení příště.)


Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru