Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psoun prériový
Sdílet:

Psoun prériový

Od otištění prvního článku ve Fauně č.12/2001 o psounu prériovém neuběhlo mnoho času a je tu pokračování. Jelikož jsem zveřejnil info e-mail, který se během několika dní úplně zahltil, pokusím se dnes odpovědět na Vaše nejčastěji kladené dotazy.

Původ

Psouni, kteří jsou dnes stále ještě poměrně vzácní na našem trhu, se k nám dovážejí. Proto je jejich pořizovací cena poměrně vysoká. Ve většině případů jsou to zvířata z odchytu. Ve své domovině je psoun hojně rozšířen a občas páchá nemalé škody na zemědělských porostech. Mláďata jsou proto vybírána z hnízd a poté vykupována. Nepodléhají registraci ohrožených druhů-Cites.

Popis

Mladí jedinci, které u nás prodejny nabízejí, měří cca 10-15cm. Stáří je přibližně 3-6 měsíců. Pohlaví se v tomto věku určuje obtížně. Proto se občas může stát, že se Vám z Pepíka časem vyklube Pepinka. Je to však nejvhodnější doba pro ochočení Vašich budoucích miláčků. Jejich srst je ještě nevybarvená, světle hnědá.

Chov

Jsou možné dva způsoby. První ve výběhu, druhý doma. Jelikož jsem o prvním, náročnějším a nákladnějším způsobu psal již minule, upřesním dnes druhý.

Toto zvířátko je velmi přítulné a snadno se ochočí. Již v prodejně se mláďata vrhají k rukám kolemjdoucích a neúnavně se lísají. Doma potom každého člena své “smečky” bouřlivě vítají. Rádi se mazlí a do svého příbytku se vracejí sami. Pokud mají psouni dost volnosti a prostředků k zábavě, nic neokusují, ani neohlodávají!

A když zrovna nemají svůj den? Hlasitě pohrozte a při další lumpárně je zavřete. Hlavně žádné násilí!!! Jsou dost inteligentní, takže velmi brzy pochopí, co nesmějí dělat. Důležité také je, že na záchod chodí zásadně do klece - jsou čistotní. Poslušné jedince můžeme brát i na menší procházky ven. Pokaždé však pouze na popruhu. Nejvhodnější jsou popruhy pro fretky nebo králíky. Ostatním domácím mazlíčkům neublíží. Jsou mírumilovní a společenští, což se však může stát osudné jim samotným.

Chovatelské zařízení

Vhodné jsou klece pro hlodavce nebo větší, dobře větratelná terária. Minimální rozměry: 100x50x50 cm. Terária jsou praktičtější co se týká úklidu. Musejí být však přizpůsobena psounům (prostorná, větratelná, praktická). Na stěny můžete nalepit písek a po stranách větve nebo ploché kameny, jako mezipatra. Na dno použijte piliny, kočkolit nebo kukuřičnou podestýlku. Nezapomeňte na seno. Slouží jako hlavní potrava a materiál pro stavbu hnízda. Musíte počítat s inteligencí Vašich nových svěřenců a tak nezapomeňte dostatečně zabezpečit dvířka.

Krmení

Toto je snad nejdůležitější bod chovu. Dnes a denně se setkávám se špatnými vzory, neinformovaností a neprofesionalitou v našich prodejnách. Psoun je prériové zvířátko. Proto logicky, zelené krmení téměř nezná. Základní potravou v přírodě je seno a suché trávy. Občas najdou něco výživnějšího - kousek ovoce, zeleniny. V nouzi nepohrdnou ani drobnými larvami hmyzu. Proto jim podávejte seno a spíše vyjmečně - za odměnu kousek jablka, hrušky, mrkve, piškot, nebo sušený banán. Pro zpestření občas přidejte polévkovou lžíci granulí pro činčily.

V žádném případě si psouna nepleťte s králíkem nebo kočkou. Nenechte se zmýlit. Tato věčně hladová stvoření snědí na co přijdou. Jejich organizmus však tuto stravu neumí zpracovat a tak by zaplatila daň největší. Nezabíjejte takto své miláčky!!!

Rozmnožování

Tento složitý proces je stále spíše otázkou náhody. Probíhá pouze v chovných skupinách v zahradním výběhu. Vytvářejí složité a dlouhé nory. Chovná skupina se skládá z jednoho samce a čtyř až šesti samic. Doma se o to z praktických důvodů raději ani nepokoušejte.

Na podzim a po celou zimu jsou psouni v době říje. Stávají se samotářskými. Chcete-li s nimi vycházet po celý rok, je lepší své miláčky nechat vykastrovat. Toto se provádí nejdříve po prvním roce života. V Praze kastraci provádí: MUDr. Malota ve své ordinaci Na Zlíchově č.17, Praha 5. Tel: 02/5155 2172.

Tento úkon nemusíte plánovat s ohledem na roční období. Je však zapotřebí zavolat a objednat se. Na termín se momentálně nečeká. K operaci přineseme zvířátko hladové-tzv. na lačno (kvůli narkóze). Ta se provádí injekční stříkačkou. Celá operace trvá cca. 40 minut. Po zákroku dostane psoun obleček, který mu chrání stehy. Ty se vytahují po devíti dnech. Cena je 800.- Kč.

Pan doktor Malota má na svém kontě již více než desítku těchto zákroků a všechny bez komplikací. Není se proto čeho obávat.

Závěrem

Pro svou přátelskou a bezproblémovou povahu se psouni stávají stále častějšími chovanci našich domovů. Nezapomínejme však na jejich přirozené návyky a všetečnou povahu. I oni si zaslouží naši péči a respekt. Přejeme Vám hodně chovatelského štěstí a zdaru.

Info e-mail: [email protected]. Opět připojuji e-mail, pro Vaše případné dotazy. Z pochopitelných důvodů prosím o strpení při vyřizování vašich případných dotazů a poptávky po mláďatech.

Autor textu: Václav Kudělka
Autor fotografií zdroj: Václav Kudělka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru