Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psoun prériový
Sdílet:

Psoun prériový

Původ

Obývá rozsáhlé oblasti prérií od jihu Kanady až po severní Mexiko.

Popis

Robustní tělo se zakulacenou hlavou. Dospělý psoun měří 30 - 45 cm. Hmotnost dospělého jedince by neměla být vyšší, než 2 kg. Zbarvení psounů je na hlavě a hřbetě hnědé, spodní část těla je světlá, nažloutlá. Má krátký zploštělý ocas, který je od špičky černý a u kořene je zcela hnědý.

Celé kolonie psounů obývají složité podzemní nory, které jim slouží zejména jako úkryt, ale také jako zásobárna krmiva na zimu. Uvnitř kolonie panují určitá pravidla. Celá kolonie je rozdělená do skupin, které tvoří jeden samec a více samiček s mláďaty. Ač je psoun velice společenský, ne vždy se podaří sestavit vhodnou chovnou skupinu. Při nebezpečí vydává psoun varovný štěk, který upozorňuje na blížícího se nepřítele a v rychlosti prchá do nory. Zvláštní je val u vstupu, který noru chrání před deštěm a dravci.

Chov

Psouny chováme nejlépe ve skupinách s jedním samcem a více samicemi. Pro čtyřčlennou chovnou skupinu psounů musí mít výběh zhruba 3m2. Nezbytné je, aby základy ( nejlépe betonové ), byly alespoň 2 metry v zemi! Uvedené rozměry je nutno dodržet, protože psouni se bez problému prohrabají ven. Výběh musí být zasypán těžkou jílovitou půdou, ve které budou psouni hrabat a vytvářet nory. V případě, že chováme jednoho psouna jako domácího mazlíčka, tak plocha klece k chovu by neměla být menší, než 100 x 50 cm. Na dno klece dáme hobliny nebo kukuřičnou podestýlku.

Základní potravou psounů je seno a různé suché trávy. Potravu můžeme obohatit granulemi pro činčily, ne výkrmovými granulemi pro králíky! Jednou týdně čajovou lžíci směsi pro morčata. Občas kousek mrkve, jablka, nebo listy pampelišky. Dbejte na to, aby jste psouna nepřekrmovali! Psoun je zvíře, které vydrží do sebe cpát vše, na co přijde a věřte tomu, že toho zvládne spotřebovat dost. V případě, že psouna překrmujete, zkrátíte mu život z jeho deseti let na dva roky! Důležitá je také napáječka z čerstvou vodou, každý živý organismus potřebuje pro život tekutiny, proto nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že psouni vodu nepotřebují.

Ve dvou letech jsou psouni pohlavně dospělí. Doba březosti je 35 - 40 dní, poté samička rodí 2 - 6 holých, slepých mláďat. Za dva měsíce jsou mláďata zcela samostatná a můžeme je oddělit od matky.

Pokud nechcete psouny rozmnožovat, bude lépe, když si svého miláčka necháte vykastrovat, předejdete tak zbytečným útokům ze strany psouna v době, kdy je v říji ( podzim - zima ). Nezbytné je upozornění, že všechny členy domácnosti bere psoun za svou smečku, proto vždy, když přijde návštěva, zavřete psouna do klece. Vzhledem k tomu, že Vás bude chtít psoun ochránit, tak z velkou pravděpodobností “ nepřítele “ pokouše. Nesnažte se psouna za takové chování trestat, je mu to přirozené a stejně ho to neodnaučíte.

Apel na ZOO

Závěrem chci apelovat na všechny ZOO - prodejny, které nabízejí psouny. Nehledejte v prodeji jen zisk, seznamte s problematikou chovu psounů své zaměstnance. Nevhodné klece, hromady krmení a neznalost personálu, není zrovna dobrá vize pro začínající chovatele.

Info e-mail: [email protected]. Tento e-mail, je k dispozici pro jakékoliv dotazy ohledně chovu a potřeb psounů. Pokud má někdo zájem o mláďata, je možné se obrátit také na tento e-mail, avšak nezaručuji, že bude v mých silách vyhovět každému zájemci. Z časových důvodů nejsem schopen na dotazy odpovídat obratem, proto se za delší prodlení omlouvám.

Autor textu: Václav Kudělka
Autor fotografií zdroj: Václav Kudělka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru