Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Křečík roborovského (Phodopus robovskii)
Sdílet:

Křečík roborovského (Phodopus robovskii)

Tento malý křečík pochází z Mongolska a Číny, z pouští a stepí, z oblastí chudých na potravu. Chovám tyto křečíky v teráriích, ale lze je chovat i v...

Tento malý křečík pochází z Mongolska a Číny, z pouští a stepí, z oblastí chudých na potravu. Chovám tyto křečíky v teráriích, ale lze je chovat i ve vyplechované bedničce či v klecích, ovšem s hustým pletivem, aby tito malí hlodavci neutekli. Těžko bychom je potom pro jejich mrštnost a rychlost chytali. Jako podestýlku používám bezprašné hobliny a na hnízda dávám kvalitní luční seno. Jako krmivo podávám pšenici, kukuřici, ječmen, loupaný i neloupaný oves, proso červené, zelené i žluté, jen trošku slunečnice, aby neztučněli, piškoty, tvrdý tmavý chléb, i jiné tvrdé pečivo, mrkev, jablka, salát, čínské zelí, listové seno, pampelišku, vojtěšku a jetel. Vhodné je také naklíčené zrní. Na pití podávám vodu v automatických napáječkách, v miskách ji brzy znečistí. Nejlépe se mi osvědčil chov v párech, které sestavujeme ve věku 6 až 8 týdnů. Tito malí křečíci se na hraní pro děti moc nehodí, pro svou plachost se jen málokdy ochočí, na rozdíl od křečků zlatých či džungarských. Ovšem na pozorování jsou velmi vhodní, protože jsou čilí po celý den a v teráriu se stále něco děje. V noci jsou však aktivnější ještě více.

Tito křečíci moc nešplhají. Jsou přátelští vůči sobě i k chovateli. Nekoušou a jsou velmi čistotní, chodí močit stále do jednoho rohu. Rozdíl pohlaví poznáme podle vzdálenosti mezi análním a pohlavním otvorem, samečci mají mezi nimi větší vzdálenost než samičky. Tito křečíci nejsou tak plodní jako třeba křečíci džungarští. Někdy se jim partner nezalíbí a vůbec se nemnoží. Také mláďat je ve vrzích většinou jen tři až šest, výjimečně více. Mláďata odstavujeme ve třech týdnech věku. Březost trvá 21 dní. Dožívají se asi dvou let. Křečíky roborovské lze koupit v zooobchodech nebo na inzerát přímo od chovatele. Nákup u chovatele je vhodnější, protože získáme informace o jejich stáří, o chovu a další cenné rady. V dnešní době se u nás chovají jen v přírodním zbarvení, které je na zádech hnědožluté a na břiše bílé. Tlapky mají porostlé srstí, která je v přírodě chrání při běhání na studeném nebo naopak prohřátém povrchu. V zimní spánek tito drobní křečíci neupadají, je však vhodné je chovat po celý rok v pokojové teplotě, pokud chceme, aby se po celý rok rozmnožovali. Přeji všem chovatelům těchto drobných hlodavců hodně úspěchů a radosti při jejich chovu.

text a foto: Tomáš Hart
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru