Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chcete si koupit morče?
Sdílet:

Chcete si koupit morče?

Mnoho rodičů jistě přemýšlí jakého domácího mazlíčka koupit dětem. Dnes už máme velký výběr křečků, činčil, zakrslých králíčků, ale morčata pro svou p...

Mnoho rodičů jistě přemýšlí jakého domácího mazlíčka koupit dětem. Dnes už máme velký výběr křečků, činčil, zakrslých králíčků, ale morčata pro svou přátelskou povahu zůstávají velmi oblíbená. Stejně jako ostatní zvířata potřebují péči a ta zůstává po několika týdnech na rodičích.
Než morče koupíme, musíme mu najít vhodné místo s dostatkem světla, bez průvahu a vlhka. Pořídíme si plastovou nebo skleněnou nádobu obdelníkového tvaru, alespoň od 40 cm délky, kterou můžeme vymýt horkou vodou nebo dezinfekcí. Jako stelivo doporučuji hobliny, granule z hoblin, z kukuřice, asan. Miska na krmivo musí být těžká, jinak ji morče převrhne a na vodu napáječka. Ostatní vybavení záleží na chovateli, různé kůry nebo tyčinky z ovocných stromů a plochý kámen na broušení drápků. Pro začátečníky jsou nejvhodnější morčata hladkosrstá, která jsou vyšlechtěna v mnoho barvách a kresbách.
Holandsko morče - tělo má rozděleno do tří pruhů - tmavá hlava s lysinkou, bílý pruh a tmavá barva na zadní části těla.
Ruské morče - je to bílé, červenooké morče, uši, čumák, nohy jsou tmavé.
Aguti barvy - uznané jsou v sedmi odstínech, tmavá barva se střídá se světlou v srsti, např. stříbrné zbarvení činčil.
Další barvy a kresby se šlechtí, např. dalmatinec nebo morče želví. U nás je rozšířen chov s vírkem „korunkou“ na hlavě crestedy, které jsou ve všech barvách a americké crestedy s bílým vírkem, uznané pouze ve třech barvách.
Vhodné krmivo je nyní dostupné v mnoha zooobchodech, přímo určené pro morčata nebo krmivo pro činčily, kde jsou příměsi sušeného ovoce. Důležitý je dostatek kvalitního sena a vitamínu C (citron) do vody. Morčátko alespoň jednou za měsíc nastříkáme proti parazitům (uši, roztoči). Nejlépe prostředkem Bio kill a pročesáme. Zkontrolujeme drápky, které se stříhají, a pokud má morče přerostlé zuby, požádáme zvěrolékaře aby je uštípnul.
Nemoci u morčat se velmi těžko léčí, proto morčata nechováme v blízkosti krys a myší, do krmiva přimícháme granule proti kokcidióze určené pro králíky. Při průjmových problémech změníme stravu, nejlépe na suchou.
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru