Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Stomatologické potíže se nevyhýbají ani fretkám
Sdílet:

Stomatologické potíže se nevyhýbají ani fretkám

Drobní savci
Nemoci

Fretky jsou striktně masožravé šelmičky, které byly původně chovány k loveckým účelům. V posledních desetiletích se ale stále častěji chovají spíše jako domácí mazlíčci. Změna životního stylu, prodloužení délky života a odklon od přirozených zdrojů obživy s sebou ale nesou vyšší riziko onemocnění. V tomto článku bychom se zaměřili na onemocnění zubů a dutiny ústní.

Parodontitida - její formy, komplikace a léčba

Mléčné zuby se u mláďat fretek prořezávají mezi druhým a třetím týdnem života. Dočasné zuby jsou zhruba ve třech měsících věku nahrazeny trvalým chrupem, který čítá za normálních okolností 34 zubů. Chrup fretek je velmi podobný kočičímu – dominují mu výrazné ostré špičáky a trhákový komplex tvořený tříkořenovým horním třenovým zubem a první spodní stoličkou.  

Nejčastějším stomatologickým onemocněním fretek je parodontitida (periodontitida), tedy zánět závěsného aparátu zubů. K rozvoji tohoto problému dochází při akumulaci bakteriálního plaku na povrchu zubů a v dutině ústní. Na samotné bakterie a jejich toxiny reaguje imunitní systém a následně dochází k zánětu. Nejmírnější formou je takzvaná gingivitida, kdy je dáseň oteklá a zarudlá, ale onemocnění se ještě dá správnou péčí zvrátit. Zánět dásní se může vyvinout až do parodontitidy 4. stupně, kdy dochází k dalšímu hromadění zubního plaku a kamene, ústupu kosti zubních lůžek, odhalování zubních kořenů a následné ztrátě zubů. Tyto změny jsou již nevratné a jsou spojeny s mnoha komplikacemi. 

Tvorba abscesů či granulomů v okolí kořenů a zánět kosti jsou komplikace postihující samotnou dutinu ústní. Neléčená parodontitida ale může mít negativní vliv na celé tělo. Bakterie zubního plaku a jejich toxiny mohou být šířeny krevním oběhem a zatěžují tak všechny vnitřní orgány, především játra, ledviny a srdce.

Ošetření dutiny ústní u fretky s parodontitidou je prováděno v celkové anestezii. Nejprve jsou vyšetřeny jednotlivé zuby a jejich závěsný aparát. Podezřelá místa jsou zrentgenována, aby bylo možné zobrazit kostní podklad a změny v okolí kořenů. K tomuto účelu se používá intraorální rentgen, který využívá kazetky vkládané přímo do dutiny ústní. V rámci ošetření je odstraněn zubní kámen a plak, vytrženy nevratně postižené zuby a následně provedeno leštění zubů.

Zlomeniny zubů

Dalším častým stomatologickým problémem u fretek chovaných v zajetí jsou zlomeniny zubů, hlavně špičáků. Nejčastěji si fretky zlomí úzké a ostré horní špičáky při okusování klece nebo tvrdých hraček, při pádech nebo vzájemných soubojích a hrách. Při zlomení korunky zubu je většinou otevřena dřeňová dutina zubu a je odhalena zubní dřeň. Do dřeně poté proniknou bakterie, zub je infikovaný, bolestivý a následně odumírá. Zlomeniny zubů jsou často provázeny vznikem periapikálních abscesů (vznik hnisavého váčku v okolí kořene). 

Podobně jako u psů a koček, i u fretek je možné zlomený zub zachránit pomocí zubní výplně a plombování. Vzhledem k malé velikosti fretčích zubů je toto ošetření ale velmi náročné a provádí jej pouze specialisté na endodoncii. Alternativou je pak vytržení zlomeného zubu, které fretce uleví od bolesti a chronického zánětu. 

Prevence onemocnění zubů a dásní

Nejlepší prevencí rozvoje zánětu v dutině ústní je pravidelné čištění zubů. K tomuto účelu je ideální používat gázové čtverečky nebo látkové kartáčky navlečené na prst, v kombinaci s enzymatickou pastou. Na čištění zubů je ale třeba fretku navykat od mala a ani pak se nejedná o jednoduchý úkol. Pokud fretka čištění netoleruje, je vhodné dutinu ústní pravidelně kontrolovat a případně včas absolvovat stomatologické ošetření u veterinárního lékaře. Veterináře je nutné navštívit vždy při potížích s příjmem krmiva, zvýšeném slinění, zápachu z dutiny ústní či otoku v obličeji.

Autor textu: MVDr. Tereza Jeřábková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru