Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sebritka
Sdílet:

Sebritka

Drůbež
Všeobecné

Patří mezi původní trpasličí hrabavou drůbež, vyšlechtěnou pouze k okrasným účelům. Svojí elegancí a ladností pohybu předčí skupina sebritek, chovaných na zeleném trávníku, mnohého drahého exota. 

Charakteristika

Sebritky pocházejí z Anglie a jméno dostaly po svém šlechtiteli lordu Johnu Sebrightovi, známém chovali koní a šlechtiteli holubů, ovcí a psů. Kromě sebritek vyšlechtil lord Sebright anglického zakrslého voláče a novou odrůdu melounu. První písemná zpráva o těchto slepičkách se v odborné literatuře objevila v roce 1815. Poprvé byly zobrazeny na dřevorytu z roku 1847. Slepičky zlaté a stříbrné byly označeny jako lemované bantamky. Teprve po smrti lorda Johna Sebrighta byly pojmenovuny jako sebritky.

Exteriér: Malá a široká hlava kohoutka je ozdobena nízkým, třešňově červeným, růžicovým hřebínkem, směřujícím dozadu. Hluboko svěšená křídla se nedotýkají země. Ocas je vějířovitý, bez srpů, nohy jsou hladké, modrošedé. Obličej je červený, oči tmavohnědé, výrazně vystupující. Obraz hlavy dotvářejí červené, okrouhlé laloky. Rovněž ušnice jsou červené. Běháky sebritek jsou modrošedé, neopeřené. Kohouti mají ostruhy.

Užitkové vlastnosti: Hmotnost kohoutka udává vzorník z roku 1986 600 gramů, u slepičky 500 gramů. Snáška asi 30 gramových vajíček s bílou až nažloutkou skořápkou je asi 80 kusů za rok.

Barevné rázy

- zlatá sebritka - základní barva zlatohnědá, každé pero je lemováno úzkým černým páskem a kovově zeleným leskem. Lemování je kolem celého pera ve stejné šířce, čímž vzniká poutavá šupinovitá kresba.

- stříbrná sebritka - základní zbarvení je bílé, každé pero opět lemováno černým páskem s kovově zeleným leskem.

- žlutě plavá bíle lemovaná sebritka - základní barva světle hnědá, každé pero je bíle lemované

- citrónová černě lemovaná sebritka - základní barva světle hnědá, každé pero je černě lemované

Klubová činnost

Klub chovatelů sebritek byl založen 21. 10. 2000 při klubové výstavě v Kladně. U příležitosti prvního výročí založení klubu byla 21. 10. 2001 uspořádána 1. celostátní výstava sebritek u nás, kde bylo představeno celkem 127 kusů těchto nádherných slepiček ve všech čtyřech výše uvedených barevných rázech. Vysoká kvalita některých vystavených zvířat by jistě obstála i v zahraniční konkurenci.

Tato překrásná slepička, vyšlechtěná Johnem Sebrightem, určitě nebude zapomenuta ani v příštích generacích.

Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru