Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Velsumky a jejich snáška
Sdílet:

Velsumky a jejich snáška

Drůbež
Všeobecné
Jsem chovatelem drůbeže a „velké“ velsumky chovám již přes 30 let, jsem rovněž členem klubu velsumek. Je škoda, že se tato drůbež netěší u našich...

Jsem chovatelem drůbeže a „velké“ velsumky chovám již přes 30 let, jsem rovněž členem klubu velsumek.
Je škoda, že se tato drůbež netěší u našich chovatelů takové oblibě, jak by si pro svůj hezký zevnějšek a hlavně užitkovost zasloužila. Snáší velká vejce s hnědou skořápkou. V mém chovu mám průměrnou snášku 190 vajec, hmotnost se pohybuje v rozmezí 67 až 73 g (dle svých záznamů vedených 22 roků).
Velmi mě mrzí, když čtu, že velké velsumky rezavě koroptví (VE) mají průměrnou snášku 152,1 vajec – toto je údaj z výsledků kontroly užitkovosti drůbeže v roce 2004 (uveřejněno v časopise Chovatel – ročník 2005, číslo 4). Tyto výsledky kontroly užitkovosti vycházejí z údajů získaných v kontrolovaných chovech drůbeže. V jednotlivých chovech je však drůbež chována v rozdílných podmínkách.
Díky testům v testovací stanici drůbeže v Opavě se prokázalo, že pokud mají VE dobré podmínky a hlavně optimální krmnou dávkou, dosahují mnohem lepších užitkových vlastností – hlavně více snesených vajec. Věřím, že chovatelé, kteří dodali vajíčka do obou testů ocenili tyto dobré výsledky. Za těmito níže uvedenými objektivními čísly se skrývají hodiny mravenčí práce celého kolektivu studentů a učňů pod vedením ing. A. Pořízka.

Snáškový test VE – 1997/98
Jméno chovatele počet vajec na slepici
Kalina 214 ks
Szebesta 212,4 ks
Dufek 208,4 ks
Král 202,6 ks
Jméno chovatele průměrná hmotnost vajec
Kalina 72,5 g
Král 71 g
Dufek 70,4 g

Snáškový test VE – 2003/04
Jméno chovatele počet vajec na slepici
Král 209,9 ks
Pohořilský 201,7 ks
Kulanda ml. 200,3 ks

Ale, byly i výsledky mnohem horší:
Kulanda st. – počet vajec na slepici – 176,6 ks.
(Jedná se ale o velsumky rezavě oranžové – slepice tohoto málo rozšířeného barevného rázu jsou známé svoji nižší užitkovostí.)
Král – průměrná hmotnost vajec – 69,4 g.

To dokazuje, že užitkovost VE je velmi dobrá. Mrzí mě, že jsem se nemohl zúčastnit snáškového testu VE – 2003/04 v Opavě, protože mi pes pokousal chovného kohouta. Podařilo se mi ho vyléčit, ale unikla mi jedna chovná sezóna.
Spotřeba krmiva na jedno vejce je u VE 174–176 g, což je zhruba 2,6 kg na jeden kg vaječné hmoty.
Velké velsumky rezavě koroptví jsou plemeno, které chováme pro krásu a užitek.
Asi 5 let jsem choval též velsumky zdrobnělé rezavě koroptví (zVE). Tyto přivezl kdysi na naše území ing. F. Šonka se svým kamarádem z bývalé NDR. Tato drůbež (zVE) nechybí na žádné slušné výstavě – je rozšířena nejen v ČR, ale i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Snáškový test zVE – 2003/2004
Je to první snáškový test do kterého byla zařazena zdrobnělá plemena slepic.
Trávníček – počet vajec na slepičku – 174,1 ks.

V mém dřívějším chovu byla průměrná snáška kolem 180 ks a hmotnost kolem 53 g. Nevím, zda se u zVE neprojevuje mírné snížení užitkovosti – v poslední době se dovezlo hodně chovných zvířat i násadových vajec ze zahraničí, hlavně ze SRN.
Král – průměrná hmotnost vajec – 53,4 g.
Trávníček – průměrná hmotnost vajec – 51,5 g.
Celková vaječná hmota činí 8 961 g. Spotřeba krmiva na jedno vejce činila 133 g a na jeden kg vaječné hmoty 2,62 kg krmiva.

Ve stejnou dobu (tj. od 28. 4. 2003 do 18. 9. 2004) byly v Opavě testovány i barneveldky velké a zdrobnělé. Jejich užitkovost je mnohem nižší než u VE a zVE – což si může každý zjistit – časopis Chovatel ročník 2005 č. 4, str. 21 a 22. Má dcera chovala nějakou dobu barneveldky velké a můj syn barneveldky zdrobnělé, takže já jsem si to ověřil v praxi.
Proto, jak jsem psal již v úvodu tohoto článku, chovám VE již více než 30 let. Celková vaječná hmota v mém chovu činí 14 464 g – lze dosáhnout i hodnoty 15 515 g – př. Kalina, snáškový test VE v Opavě r. 1997/98. Musíme však řádně krmit!
Velké velsumky (ale i zdrobnělé velsumky rezavě koroptví) jsou nejen krásné slepičky, ale mají stále velmi dobrou užitkovost, což potvrdily oba dva snáškové testy.

Jaromír Szebesta
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru