Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Wyandotky
Sdílet:

Wyandotky

Velmi rozšířené středně těžké plemeno hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Wyandotky byly vyšlechtěny ve Spojených státech amerických a jmé...

Velmi rozšířené středně těžké plemeno hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Wyandotky byly vyšlechtěny ve Spojených státech amerických a jméno dostaly podle indiánského kmene Wyandotto. Zde, mezi původními obyvateli Ameriky, byli získáváni první jedinci výchozí linie, na jejímž konci je dnešní wyandotka.
Základní znaky exteriéru: peří wyandotek není příliš přiléhavé, je jako nakypřené, což opticky vytváří oblý, téměř kulovitý tvar těla. Kohout má širokou a kratší hlavu se středně velkým jemně perlovaným růžicovým hřebenem. Obličej je hladký, červený, bez peří, ušnice oválné, rovněž červené, laloky středně dlouhé, dobře zaoblené. Zobák je silný, krátký, mírně ohnutý. Krk má wyandotka středně dlouhý s bohatým krčním závěsem. Prsa plná, široká a krátká záda. Linie zad tvoří mírné sedlo. Ocas je krátký a plný, při pohledu zezadu střechovitý, ze strany zaoblený. Není vějířovitý, nýbrž je tvořen mnoha nedlouhými srpy. Středně dlouhé žluté běháky jsou široko rozestavěné. Slípka oproti kohoutovi působí ještě oblejším tvarem těla a má výrazně hloub spuštěné břicho.
Wyandotky byly vyšlechtěny v mnoha barevných a kresebných rázech a tak se staly jedním z nejrozšířenějších plemen čistokrevné hrabavé drůbeže u nás. Kromě wyandotek velkých obdivujeme na větších výstavách wyandotky zdrobnělé, rovněž v mnoha krásných a kombinovaných barvách.


• 1,2 zdrobnělá wyandotka modrozlatá

Barevné rázy:
bílá - bílé peří
černá - s kovově tmavě zeleným leskem po celém těle
modrá - u kohouta je hlava, závěsy a křídelní krovky tmavé
modrozlatá - základní barva zlatožlutá s modrou kresbou
zlatá - základní barva zlatožlutá s černou kresbou
bílozlatá - základní barva je zlatá, kresba jemně bílá
tmavá - barevně dokonalejší pouze slepice
světlá - kombinace stříbřitě bílé a černé
stříbrná - základní barva bílá s černou kresbou
stříbrokrká - barevně dokonalý kohout
zlatokrká - slepice používáme jako nositelky genů, abychom docílili barevně dokonalých kohoutů
koroptví - je ráz opačný, zde používáme kohouta jako nositele genů k dosažení barevně dokonalých slepic
černobílá - pouze u zdrobnělých wyandotek, základní barva černá, každé pero má bílou skvrnu na špici, u kohouta převládá černá barva
červená - opět pouze u zdrobnělých wyandotek, slípka je zbarvena jako kohout na hrudi, letky mohou být s podélným černým pruhem na krku
žíhaná - kresba na mléčně bílém podkladě je lesklá, černá
žlutá - stejnoměrně sytá bez nádechu, ocas je tmavě žlutý až bronzový


• 1,2 zdrobnělá wyandotka světlá

Užitkové vlastnosti: Hmotnost kohouta velkého plemene podle vzorníku z roku 1986 je 2,7-3,2 kg, slepice 2,2-2,7 kg. Snáška světle hnědých vajec o hmotnosti 53 gramů se pohybuje mezi 140-180 vejci za rok. U zdrobnělých wyandotek udává vzorník hmotnost kohouta 1 kg, slepičky 900 gramů. Ročně snášejí až 120 vajec o váze 35 gramů. Vejce wyandotek mají kulovitější tvar, než vejce ostatních plemen hrabavé drůbeže.
Jedná se o slepice snášenlivé, mírného temperamentu. Nároky na krmení jsou shodné s ostatními plemeny hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Pro nepřiléhavost peří wyandotky nesnášejí déletrvající vlhko, a proto je lépe je chovat v krytých výbězích.
Jejich široká škála barev a ladný vzhled upoutá pozornost návštěvníků na každé výstavě.
Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Dana Vlčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru