Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kachny pižmové
Sdílet:

Kachny pižmové

Je to opravdu velmi oblíbená kachna na venkovských staveních. Můžete ji zahlédnout kdekoli, i na nádrži s vodou pro hasičské sbory, a to je snad i m...

Je to opravdu velmi oblíbená kachna na venkovských staveních. Můžete ji zahlédnout kdekoli, i na nádrži s vodou pro hasičské sbory, a to je snad i malý neduh tohoto plemene, že dobře létá, výborně šplhá, neboť má velmi ostré drápy. Při jakékoliv manipulaci (odchytu, přemístění či jatečném využití), je nutné brát na tuto skutečnost zřetel. Dokonce i při nákupu na dobírku nezapomínejte na zkrácení letky po vyjmutí z přenosky a vypuštění na dvorek nebo se dočkáte velmi rychle zklamání a „honu na kachny“, např. přelézáním plotů k sousedům a z mé zkušenosti - cesta vedla i za zdi hřbitova. Nepřeji nikomu tak trapné setkání se sítí na ryby a kousky chleba.
Ale jinak je to velmi vděčné a užitečné plemeno pro vysokou užitkovost. Kachna sice dospívá v 6-8 měs. a kačer o 2 měs. později, ale zato dokáže 3x za sezónu vysedět a odvodit mladé. Navíc se dožívá kolem 10 let a je produktivní. Chová se v barvě bílé, černé, hnědé a dvoubarevné s bílou. Snáší 50-80 vajec, porážet se mohou už ve 3-4 měsíci s hmotností kachny 2-2,5 kg, kačeři 3,5-4,5 kg. V této době je maso chutné a téměř bez tuku.
Kachny se velmi rády pasou jako husy, proto potřebují více píce a drobného hmyzu. Káčata jsou velmi žravá, otužilá a nenáchylná k úhynu při transportu či umělém odchovu jako např. brojlerové. Po vylíhnutí se vrhnou klidně za svou matkou do vody a nedbají na počasí. Proto jim musí být zajištěn suchý přístřešek, kam se sama vrátí s kachnou. Musí jim být zajištěn výstup z vody, např. kamenem, prknem nebo svahem. Do vody skočí i z výšky, ale z vody jim musíte v prvních dnech života pomoci.
Autor textu: Ptaková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru