Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Křepelka japonská
Sdílet:

Křepelka japonská

Jako dlouholetý chovatel japonských křepelek reaguji na článek otisknutý ve Fauně č.8 ze dne 14.4.2000.

Chov nosných křepelek Faraon

Dříve jsem choval pouze japonské křepelky Faraon, ale nyní chovám dva roky i nosné. V článku píšete, že plemeno Faraon snáší 15-30 vajíček. Nevím, jestli je to myšleno za rok, nebo za jiné období. Pokud by to bylo myšleno jako roční snáška, tak by to samozřejmě nebyla pravda. Chovám ve dvou klecích po 14 slepičkách (nosné a Faraon) a v jedné mám 8 slepiček (Faraon). U nosných sbírám denně 11-12 vajíček, u Faraonů 10-11 vajíček, u klece s osmi slepičkami sbírám kolem 7 vajíček denně. Z uvedeného je zřejmé, že rozdíl ve snášce mezi nosným plemenem a plemenem Faraon je minimální, ale vzhledem k vyšší hmotnosti vajec plemene Faraon se tento rozdíl prakticky vyrovná.

Krmení

Plemeno Faraon, vzhledem ke své vyšší hmotnosti, má vyšší spotřebu krmiva a tím i vyšší spotřebu krmiva na vyprodukovanou vaječnou hmotu. Někteří chovatelé doporučují míchat si krmné směsi sám. Já to nemohu doporučit, protože takto podomácku vyrobené krmné směsi jsou dražší a méně kvalitní, než směsi průmyslově vyrobené.

Odchov

Pravda je, že vajíčka ze začátku snášky jsou menší, ovšem neváží 5-6 gramů. Teplota by neměla klesnout v žádném případě pod 17 st. C, jinak dochází k zastavení snášky. Malé křepelky do 3 týdnů by měly mít teplotu 30 st. C i více, která se ke konci tohoto období snižuje, aby ve třetím týdnu byla asi 22-24 st. C. Malé křepelky krmím směsí KR1, pokud není tak BR1. Na chov je ideální poměr pohlaví 1:2-3. Při větším poměru nejsou všechna vejce oplodněna. Křepelky chovám v klecích a maximálně jeden rok, po té snáška klesá.

Autor textu: Zdeněk Kašpar
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru