Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Paduánky
Sdílet:

Paduánky

Paduánky s největší pravděpodobností pocházejí z Ruska, odkud byly převezeny do Holandska a Itálie, kde došlo k dalšímu šlechtění pro krásu. Zdrobnělé paduánky se pak podařilo vyšlechtit v Anglii. Odsud se postupně rozšířily do dalších evropských zemí.

Popis

Patří mezi okrasná plemena. Spolu s holanďankami a hudánkami patří paduánky mezi nejkrásnější plemena chocholatá. Kromě chocholu zdobí hlavu paduánky zakulacený vous, přecházející dolů do špičky.

Kohout má plný chochol bez pěšinky. Z chocholu vyčnívají některá pera, což způsobuje dojem velké hlavy. Při občasných soubojích mezi kohouty působí rozčepýřený chochol jako zastrašovací prostředek proti soupeři.

Hlava slepičky vypadá uhlazeně a jaksi učesaně oproti kohoutku. Chocholka je pevná, nikoli převislá, pera jsou kratší, vějířovitě rozprostřena kolem hlavy. Barva peří je světlejší než u kohoutka.

Hlava je nasazena na krátkém krku s bohatým závěsem. Ušnice a laloky jsou zakryté vousem. Hřeben je u tohoto plemene nahrazen chocholem. Trup je krátký s bohatým sedlovým závěsem. Ocas u paduánek je plný se širokými srpy, nenesený však výše než v pravém úhlu k zádům. U slepiček je ocas uzavřený. Nohy mladých jedinců jsou žluté, později modrošedé, neopeřené. Kohoutky kroužkujeme kroužky č.13, slepičky kroužky. 11.

Hmotnost kohouta velkého plemene se pohybuje od 2,0 - 2,5kg, u slepice od 1,5 - 2,0kg. Snáška vajec v prvním roce snášky se pohybuje mezi 140 - 160 kusy o hmotnosti 50g s bílou skořápkou.

Barevné varianty

zlaté - základní barvy okrové, hnědé pero s černým zeleně lesklým lemem
stříbrné - základní barva bílá, každé pero s černým zeleně lesklým lemem
bílozlaté(chamois) - základní barva hnědožlutá, každé pero bíle lemováno
černé - černá pera se zeleným kovově lesklým lemem
bílé - bílá pera

Sklon ke kvokavosti

Některé slepičky mají sklon ke kvokavosti a stávají se pak výbornými matkami. Někdy odchová během jara a léta i dvoje potomstvo. Zdrobnělá slepička obsedne 7 - 10 vajíček, z nichž se 21. den líhnou malá ochnýřená klubíčka s chocholkou na hlavě. Kolem šestého týdne jsou zcela samostatná a schopná žít bez matky. Stal se mi případ, že kvočna v době, kdy její vlastní kuřata byla již samostatná, přijala pod svá ochraná křídla další čerstvě vylíhnutá kuřata z líhně a pečlivě se o ně starala dalších šest týdnů.

„Pro radost, krásu a užitek“

Paduánky jsou krotké a snadno se ochočí. S ostatní drůbeží na společném dvorku se snášejí velmi dobře. V případě nebezpečí startují kolmo vzhůru na střechu nebo na strom. Jsou to i slušní letci, v nouzi uletí i 8-10m. Pak se snaží co nejrychleji vrátit zpět do svého kurníku. Na toulání si zkrátka nepotrpí. Pro krásu svého peří a majestátnost chocholů upoutávají pozornost návštěvníků na větších výstavách. Jsou vhodné i pro začínající chovatele.

Se ctí naplňují heslo našeho chovatelství „Pro radost, krásu a užitek“.

Autor textu: Dana Vlčková
Autor fotografií zdroj: Dana Vlčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru